Na het succesvolle ‘Soulfire’ en de live plaat ‘Soulfire Live!’ dook Steve van Zandt (69 jaar) begin dit jaar weer de studio in. Aangezien zijn Boss Bruce Springsteen nog geen beroep zou doen op de E Street Band had van Zandt daar alle tijd voor. Het eerste nummer dat voor dit album werd geschreven was het titelnummer, ‘Summer Of Sorcery’ volgens van Zandt was het “relatively new territory for me — I’d never wandered into that Van Morrison area very often.” Vertelde hij tijdens een interview met Rolling Stone. Toen dit nummer af was kreeg van Zandt het idee om er een concept album van te maken losjes gebaseerd op de eerst zomer van bewustzijn, de eerste verliefdheden, de eerste echte ervaringen van het leven en de onbevangenheid en ongelimiteerde mogelijkheden. Dit concept wordt omgeven met een wall of sound die The Disciples of Soul optrekken. In tegenstelling tot ‘Soulfire’ bestaat dit nummer uit 12 nieuw geschreven nummers maar met die kenmerkende Jersey Shore sound zoals ‘Love Again’ en een van de hoogtepunten van de plaat ‘Soul Power Twist’. Vol met blazers, een fijne beat en een zeer fijn zomernummer. Maar van Zandt zou van Zandt niet zijn als er ook niet wat activisme op de plaat is gezet al moet je daar op deze plaat toch wel naar zoeken in tegenstelling tot andere platen in zijn discografie. Maar op het nummer ‘Education’ komt dat naar voren. Een aantal jaren geleden richtte van Zandt TeachRock op, een organisatie die docenten in Amerika ondersteunt met o.a. lesmateriaal. En zo vertelde van Zandt in het interview met Rolling Stone: “I didn’t endorse Obama and I didn’t criticize Trump.” “TeachRock is the biggest thing I’ve ever done in my life, and I didn’t want a teacher in Alabama saying, ‘I don’t want to follow this liberal.”

You got a little money
Can’t buy peace of mind
Got a little muscle
Can’t use it all the time


I want it
I need it
Education

Education is the weapon
The weapon is education

Andere noemenswaardige nummers zijn ‘Superfly Terraplane’ met een kleine verwijzing naar een uitspraak uit The Sopranos waar van Zandt de rol van Silvio op zich nam. De opmerking ‘Whaddya hear, whaddya say’ werd vaak uitgesproken in die serie. Op ‘Suddenly You’ begint van Zandt te croonen en op ‘I Visit The Blues’ viert de blues muziek hoogtij. Gevolgd door het laatste nummer van de plaat en tevens het titelnummer. Een klein epos is het zelfs geworden met een duur van iets meer dan 8 minuten.

We’re gonna walk together
on the promenade
we’ll walk together on the promenade
forever and ever
forever and ever
in your Summer of Sorcery

‘Summer Of Sorcery’ is een echte zomerplaat geworden, met mooie liedjes omlijst met de al eerder genoemde Wall Of Sound van de oostkust van Amerika. Mochten de geruchten kloppen is dit het voorlopig laatste solo album van Steve van Zandt en zijn Disciples Of Soul, want de baas heeft gebeld om een nieuwe E Street Band album te maken met een bijbehorende tour voor 2020.

Youtube:

Linkjes:
Website: littlesteven.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify