Frankie Lee werd op 28 juni 1982 geboren, langs de oevers van de Mississippi maar al snel verhuisde de familie Lee naar Minneapolis. Waarna op zijn twaalfde Lee’s vader overleed. Niet lang daarna ging Lee zwerven door de zuidelijke staten van Amerika. Hij ontmoette Merle Haggard die hem de kunst van het liedjes maken bij bracht. Ondertussen werkte Lee ook nog als timmerman in het bedrijf van de zoon van Townes van Zandt. In 2015 keerde Lee terug in Minnesota waar hij zijn debuutplaat ‘American Dreamer’ op nam. Deze plaat verscheen al direct in de eindejaar lijstjes. En om maar met de deur in huis te vallen, wat mij betreft verschijnt ‘Stillwater’ ook in de eindejaar lijstjes.

De titel van de plaat komt van het gelijknamige plaatsje Stillwater in Minnesota waar Frankie Lee zijn jeugd doorbracht. Voor de opnames van deze plaat heeft Lee de plaat proberen op te nemen in verschillende studio’s. Hij zag hier vanaf omdat hij het gevoel kreeg dat de studio’s waar hij was geweest niets meer dan grote muziekfabrieken waren. Na een wandeling door de hoofdstraat in Stillwater kreeg hij de ingeving om de opnamestudio dan maar naar Stillwater toe te halen. Lee was alleen nog op zoek naar een plek in Stillwater, toen het huis van zijn moeder op de woningmarkt kwam, bedacht hij zich geen moment en bouwde hij in zijn ouderlijk huis, een opname studio.

De plaat ‘Stillwater’ opent met ‘Speakeasy’ een nummer dat bijna vijf en een halve minuut duurt. Een fijn kabbelend nummer met akoestische gitaren, pedalsteel en op het laatst komt de panfluit in de mix. Het tweede nummer op de plaat ‘Only She Knows’ doet in de verte denken aan Tom Petty’s, ‘Letting You Go’ uit 1981. De invloed van Petty’s muziek op Frankie Lee is ook op de rest van het album veelvuldig te horen. Een van de prijsnummers is ‘Downtown Lights’ een ode aan zijn hometown Stillwater en aan actrice Jessica Lange (o.a. King Kong, 1976) die een tijd in Stillwater woonde. Andere noemenswaardige nummers zijn het mooie ‘Blinds’ met het herhalende mantra: ‘life get’s real sometimes’.

‘Stillwater’ is een mooie plaat geworden met mooie soms melancholische muziek die doet denken aan de al eerder genoemde Tom Petty maar ook aan de muziek van The War On Drugs. Frankie Lee had met ‘American Dreamer’ al een goede debuutplaat uitgebracht maar met ‘Stillwater’ overtreft hij zichzelf.

Youtube:

Linkjes:
Website: frankielee.org
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify