Tony Joe White overleed alweer vier jaar geleden, een van zijn bekendste nummers ‘Rainy Night In Georgia’, vormt de inspiratie voor het derde album van The Delines getiteld: ‘The Sea Drift’. Willy Vlautin en Amy Boone waren over muziek aan het praten toen Boone tegen Vlautin zei: ‘Just write me ‘Rainy Night in Georgia’.

Vlautin ging aan de slag met het schrijven van de teksten voor deze plaat. De liedjes op de plaat spelen zich af aan de kust, om preciezer te zijn de Gulf Coast van de Verenigde Staten. Net voordat de corona lockdown in ging, stonden Vlautin (gitaar) en Boone in de studio met de rest van de band. Bestaande uit Sean Oldham op de drums, Freddy Trujillo (bass) en Cory Gray die de toetsen voor zijn rekening nam en eveneens de arrangementen schreef voor de strijkers en blazers op dit album. John Morgan Askew werd net als voor de vorige albums gevraagd om het geheel te produceren.

Het album bestaat uit elf nummers over, zoals gezegd, het leven aan de Gulf Coast. En net als op de vorige albums gaat het met de hoofdpersonen in de nummers van Vlautin over het algemeen niet goed. Om het zachtjes uit te drukken. De teksten in negen van de elf liedjes zijn weer prachtig elk nummer is een kleine blik in de misère van het leven van de hoofdpersoon in dat nummer. Naast negen filmisch geschreven nummers zijn er ook nog twee instrumentale nummers op het album te vinden.

Net als voorgangers ‘Colfax’ en ‘The Imperial’ is deze nieuwe plaat ‘The Sea Drift’ weer een hele fijne plaat. Een plaat met prachtige teksten, prachtige zang en prachtige muziek en de hoes is ook geweldig. Net als de twee concerten die ik zag van de band in Utrecht en Nijmegen waar ze ook al nieuw materiaal speelden. Later in het jaar bracht de band twee nieuwe nummers uit beiden een duet tussen Willy Vlautin en Amy Boone en vooral ‘The Golden State’ is prachtig. Met ‘The Sea Drift’ pakken The Delines net als in 2014 toen met hun debuut, de eerste plaats in mijn top 25 van 2022.

Linkjes:
| | | thedelines.com

Tracklist:
Little Earl/Kid Codeine/Drowning in Plain Sight/All Along the Ride/Lynette’s Lament/Hold Me Slow/Surfers in Twilight/Past the Shadows/This Ain’t No Getaway/Saved from the Sea/The Gulf Drift Lament | Tijdsduur: 40:37 | Label: Decor |