Dit verslag verscheen eerder op: realrootscafe.com de foto’s zijn van Jan Hoekstra.

The Delines zijn terug, de concerten zijn terug en dus was Real Roots Café aanwezig bij het tweede Europese concert van The Delines. Nadat ze de avond ervoor in de Hertz van Tivoli Vredenburg in Utrecht stonden, was de tweede datum op het tourschema voor Nijmegen. Voorafgaand aan het concert in LUX, liep de band een rondje door de historische stad.

Foto: Jan Hoekstra

Het concert van The Delines was onderdeel van De Ontmoeting. Programmeur Chris Tangelder programmeert deze concerten in Nijmegen waaronder in LUX. En diezelfde Chris Tangelder opende ook de avond met een welkomstwoordje. Waarna Our Man In The Field het podium op kwam lopen normaal gesproken een band maar als support act voor The Delines een tweemans formatie onder leiding van Alexander Ellis. Twee akoestische gitaren en liedjes zoals ‘Go Easy’ dat gaat over een bevriende bar eigenaar in het oosten van London, ‘Stick Around’ over een ‘looney’ vriend van Ellis waarmee hij ook nog even verwees naar de gebeurtenissen rondom Boris Johnson en de Brexit. Tijdens de coronapandemie kwam Ellis in contact met een medewerker in een ziekenhuis, die Ellis de schrijnende verhalen vertelde en hoe hij en zijn collega’s daar mee omgingen. Dit werd prachtig verwoord in het nummer ‘Glad To See You’. Afsluiter van de set was het nummer ‘Thin (I Used To Be Bullet Proof)‘ over het vaderschap van Ellis en dat hij zijn vader wat meer krediet had moeten geven in zijn eigen jeugd.

Na de set van Our Man In The Field, werd het podium in gereedheid gebracht voor The Delines. Ondertussen stond Our Man In The Field in de foyer achter de merchandise stand. Niet alleen om hun platen te verkopen maar ze verkochten ook de spullen die The Delines hadden meegebracht.

Foto: Jan Hoekstra

Toen de zaallichten na een korte pauze weer uitgingen kwam het mannelijke kwartet van de band met Willy Vlautin, Cory Gray, Sean Oldham en Freddy Trujillo het podium opgelopen. Tijdens de vorige tour in 2019 werd Trujillo voor de Europese tour nog vervangen door Dave Little maar nu dus de volledige line-up zoals die ook in de studio stond voor de opnames van hun nieuwste album ‘The Sea Drift’.

Nadat de vier mannen zich hadden gesetteld kwam Amy Boone het podium op gelopen en begon de band hun set met ‘This Ain’t No Getaway’ van het al eerdergenoemde album. Tijdens de zestien nummers durende set was er natuurlijk veel ruimte voor materiaal van ‘The Sea Drift’ aangevuld met nummers van ‘The Imperial’ uit 2019 en een drietal nummers van hun debuutalbum ‘Colfax’ uit 2014. Daarnaast speelde de band ook nog een nieuw nummer ‘Left Hook Like Frazier’. Een fijn uptempo nummer.
Tussen de zwaarmoedige nummers over mensen aan de onderkant van de samenleving, was er ook ruimte voor verhalen en anekdotes. Zo vertelde Vlautin en Boone over hun bijbaantjes. Vlautin als bier sjouwer voor betonarbeiders. En Boone versnipperde/verbrande kantoorpapieren.

Foto: Jan Hoekstra

Later in de set vroeg Boone naar de naam van de grote rivier in Nijmegen en of de Waal dan ook in de Rijn stroomde. Waarna ze vertelde dat ze van dit soort steden houdt, steden die gebouwd zijn langs de oever van een rivier. Waarna de band ‘That Old Haunted Place’ in zette gevolgd door het laatste nummer van de hoofd set ‘Drowning In Plain Sight’.

Na een staande ovatie liep de band even van het podium om al snel weer terug te komen voor een toegift van drie nummers te beginnen met ‘Hold Me Slow’ voorafgaand aan ‘The Oil Rigs At Night’ vertelde Vlautin dat dit het eerste nummer was dat hij schreef voor de band. En het nummer om Amy Boone over te halen om zich bij The Delines te voegen. Of zoals het Vlautin het zei: ‘This was the best one I had’. Waarna de band ‘The Oil Rigs At Night’ in zette gevolgd door het laatste nummer van de avond ‘Let’s Be Us Again’, wat volgde was een staande ovatie van het aanwezige publiek.

Daarmee kwam er een eind aan een werkelijk prachtige avond in LUX. The Delines gaan door met hun drie weken durende Europese tour in Groot-Brittannië en sluiten hun tour af in Italië. In het najaar komt de band weer terug naar Nederland voor twee concerten. Op 3 november staan ze in theater Junushoff in Wageningen en een dag later in de Oosterpoort in Groningen.

Our Man In The Field
Setlist (niet compleet/op volgorde):
Go Easy/ Stick Around/Glad To See You/Thin (I Used To Be Bullet/

Band:
Alexander Ellis – vocals, guitar
… – guitar, background vocals

The Delines

Setlist:
This Ain’t No Getaway/Eddie & Polly/He Don’t Burn for Me/Roll Back My Life/I Got My Shadows/Left Hook Like Frazier/The Imperial/Surfers in Twilight/Colfax Avenue/Daybreak/Little Earl/That Old Haunted Place/Drowning in Plain Sight//Hold Me Slow/The Oil Rigs at Night/Let’s Be Us Again

Band:
Amy Boone – vocals
Cory Gray – keyboards, trumpet
Sean Oldham – percussion, vocals
Freddy Trujillo – bass, vocals
Willy Vlautin – guitar, vocals

Gezien:
The Delines
The Sea Drift Tour 2022
Voorprogramma: Our Man In The Field
06-07-2022, LUX, Nijmegen, NL
Linkjes:
Website: thedelines.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania