Top 25 van 2021: 23. Sam Outlaw – Popular Mechanics

| Website: samoutlaw.com | | | |

Sam Outlaw heet eigenlijk gewoon Sam Morgan, maar Morgan is een behoorlijk alledaagse naam dat in tegenstelling tot zijn moeders achternaam Outlaw. En als je dan ook nog eens country muziek maakt past die naam er wel lekker bij. Na jaren in Californië te hebben gewoond verhuisde Outlaw met zijn vrouw en kinderen naar Nashville. In 2018 vlak voor de verhuizing had hij een album zo goed als af maar legde hij het album toch op de plank. Mede door een bezoek van zijn vader, een bouwkundig ingenieur, kreeg Outlaw inspiratie voor nieuwe nummers maar vooral het maken van nieuwe muziek en de technologische kant daarvan. Naast dit gegeven haalde Outlaw ook inspiratie uit de muziek van zijn jeugd. Outlaw groeide op in de jaren ’80 en net als John Mayer met zijn plaat ‘Sob Rock’ is deze plaat ook een ode aan de muziek uit de jaren ’80.

Voor het maken van de tracklist hield Outlaw rekening met de speelduur van een vinyl plaat. De eerste zes nummers van het album neemt je mee naar de muzikale bombast van Sunset Avenue midden in de jaren ’80. Opener van de plaat ‘Here On A Mission’ zou zomaar een duet kunnen zijn geweest van Tom Petty en Stevie Nicks. Het mooie ‘Sun Ain’t Set’ doet denken aan Cyndi Lauper’s hit ‘Time After Time’. De B kant van de plaat opent met ‘Stay The Night’ met de nummers ‘Language of Love’ en ‘Daydreaming’ zorgt Outlaw voor wat rustigere nummers.

Al met al een album vol met eighties muziek, staat Outlaw op de hoes nog met een cowboyhoed is dat country geluid eigenlijk nergens meer te horen. Is dat jammer? Ja en nee, muzikanten die soms even weg gaan van de gebaande paden vind ik altijd wel interessant. Outlaw zelf beschrijft het ook mooi in de pressrelease: “I hope listeners will approach this album with open minds because creative expression is, after all, the shared celebration of the creative spirit that lives inside every one of us.”

Mooi beschreven, maar het niveau van zijn vorige twee platen, ‘Angeleno‘ en ‘Tenderheart‘ haalt hij met deze plaat helaas niet.

Tracklist:
Here on a Mission/Popular Mechanics/Half a World Away/For the Rest of Our Lives/Sun Ain’t Set/Polyamorous/Stay the Night/Bad Enough/Language of Love/Daydreaming/When You Feel It | Tijdsduur: 41:54 | Label: Black Hills |