Top 25 van 2020: 18. Daniël Lohues – Sowieso

Na de zeer fijne live plaat ‘Elektrisch’ van vorig jaar is Daniël Lohues uit Erica, Drenthe terug met een nieuw album. Album nummer 14 alweer de plaat heeft de titel ‘Sowieso’ meegekregen. De plaat is net als ‘Vlier’ opgenomen met de leden van de live band van Lohues. Dat zijn dus Bernard Gepken, Ferry Lagendijk, Bram Hakkens en Reyer Zwart. Aangevuld met saxofonist Jan Kooper en Fleur Dikkens die een zingende zaag bespeeld. De eerste single van de plaat was ‘Niks Mooiers As Dat’ gaat over herinneringen van momenten in je leven. Zoals met je familie zwemmen bij de zandplas, het eerste liefdesverdriet, een liedje schrijven en het leukste stukje, op je 22ste met je beste kameraden in de auto luisteren naar Bruce Springsteen.

De plaat opent met ‘Mag ’t Toch Wel Hopen’ over het hopen op een weerzien na de dood. Lohues zingt over zijn moeder, oma, opa, Mozart en Amy (Winehouse). Het nummer wordt afgesloten met een fijn outro, met een mooie saxofoon/gitaar solo. Gevolgd door het opzwepende ‘Dansen In De Modder’. ‘Duusternis’ en ‘Ie Maggen Hier Altied Henkommen’ doen dan weer erg denken aan de liedjes van de ‘Allennig’ serie dus alleen Lohues met piano of gitaar en mondharmonica. ‘Gao’j Met’ is een fijne roadsong en neemt je direct mee naar verlaten snelwegen in de Verenigde Staten op weg naar het volgende motel. ‘Wat Doen We Nou’ gaat door merg en been gevolgd door ‘Over Joe’ over liefdesverdriet.
Naast de muziek die we kennen van de albums ‘Ericana’ uit 2013 en ‘Vlier’ uit 2018 en de akoestische ‘Allennig’ serie gaat Lohues ook nog even terug naar zijn blues jaren op het prachtige ‘Hart An Flarden’. Wat mij betreft samen met de opener en ‘Gao’j Met’ het hoogtepunt van de plaat. Hopelijk maakt Lohues ooit nog weer een blues plaat.

‘Sowieso’ is een zeer divers album geworden met akoestisch en band werk. Een fijne plaat! Normaal gesproken volgt er ook altijd een tour maar deze werd al vrij snel afgezegd op dokters advies van Lohues. Hopelijk voelt hij zich nu, we een aantal maanden verder zijn, weer wat beter! Want ik kan niet wachten op weer een nieuwe Lohues plaat!

Tracklist:
1 Mag ‘T Toch Wel Hopen (4:18)
2 Dansen in de Modder (3:32)
3 Van ‘N Rivier (2:39)
4 Duusternis (2:38)
5 Gao’j Met? (4:16)
6 Niks Mooiers as Dat (3:00)
7 Ie Maggen Hier Altied Henkommen (2:13)
8 Wat Doen We Nou (3:11)
9 Over Joe (3:16)
10 Ja, Hoger Nog! (3:00)
11 Van de Liefde (2:36)
12 Hart an Flarden (3:58)
13 Zij Hef Niks (2:55)
Linkjes:
Website: lohues.nl
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen op cd of vinyl: Platomania