Jerry Joseph inmiddels 59 jaar komt uit Los Angeles, CA en hij is behoorlijk onbekend aan deze kant van de oceaan, sterker nog ik had nog nooit van hem gehoord. Maar Patterson Hood (Drive-By Truckers) en ook Jason Isbell zijn grote fans van zijn werk. Dus was mijn interesse gewekt. Helemaal toen ik las dat de Drive-By Truckers meespeelden op deze plaat.

Joseph groeide op in de omgeving van San Diego toen hij op de middelbare school zat ging het echter mis en werd hij door zijn ouders naar een kost school in Nieuw Zeeland gestuurd. Waar hij gitaar leerde spelen maar ook in Nieuw Zeeland ging het niet goed door crimineleactiviteiten. Joseph werd weer terug gestuurd naar zijn ouders. Terug in de States begon hij in bandjes te spelen zoals The Jackmormons en Stockholm Syndrome. Ook op deze plaat werkt hij samen met een band. Namelijk The Stiff Boys een alias van de al eerder genoemde Drive-By Truckers. De voltallige band doet mee op dit album aangevuld met Schaefer Llano en Sue Weaver die de achtergrond vocalen voor hun rekening nemen en ook Kyleen King op de viola en de Aretha Garland Singers.

De plaat opent met ‘Days Of Heaven’ dat rustig begint en steeds verder uitbouwt. Een van mijn favoriete nummers van het jaar. ‘Bone Towers’ is een prachtig nummer over een relatie die op de klippen begint te lopen. Joseph klinkt op sommige nummers wat verbitterd en boos, zoals op ‘Sugar Smacks’ waarin onder andere het Witte Huis er van langs krijgt maar hij ook boos is over zijn eigen verleden. In het rust puntje op het album ‘Dead Confederate’ wordt de wereld bekeken vanuit een standbeeld dat op het punt staat om van zijn sokkel te worden gehaald en in het verlengde daarvan gaat het nummer over vooroordelen en rassenhaat. Jason Isbell doet ook mee op dit nummer en bespeelt prachtig op de slide gitaar. Ook mooi is ‘Black Star Line’ een ode aan David Bowie een artiest waar Joseph veel aan had en naar luisterde in zijn moeilijke jeugd.

De stem van Joseph is prachtig doorleefd en als zijn maatschappij kritische teksten dan ook nog worden ondersteund door de Drive-By Truckers, krijg je een eind resultaat als ‘The Beautiful Madness’. Mocht alles komend jaar weer doorgang gaan vinden staat hij op 27 mei in het voorprogramma van de Drive-By Truckers in Paradiso.

Tracklist:
1 Days of Heaven (5:33)
2 Bone Towers (5:50)
3 Full Body Echo (2:45)
4 San Acacia (6:46)
5 (I’m in Love with) Hyrum Black (5:49)
6 Good (5:58)
7 Sugar Smacks (7:06)
8 Dead Confederate (6:05)
9 Black Star Line (7:28)
10 Eureka (5:10)
Linkjes:
Website: jerryjoseph.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen op cd of vinyl: Platomania