Top 25 van 2020: 24. Will Hoge – Tiny Little Movies

Will Hoge de 47 jarige Amerikaan uit Nashville brengt met ‘Tiny Little Movies’ zijn elfde studioalbum uit. Hoge produceerde het album samen met Matt Ross-Spang (Jason Isbell, Margo Price e.a.) De plaat opent met het mooie ‘Midway Motel’ dat in de verte wat doet denken aan ‘Moonlight Motel’ van Bruce Springsteen.. Met het daar opvolgende nummer ‘The Overthrow’ gaat het er muzikaal wat ruiger aan toe.

Darth Vader with a spray tan
And a girly magazine
Dance little monkeys
I see you feasting on the crumbs
It’s almost over
Hear them banging on the drums

Trump wordt in dit nummer vergeleken met Darth Vader (Star Wars) maar zijn tijd zit er bijna op aldus Hoge waardoor het nummer hoop geeft voor de toekomst. Een ander politiek gedreven nummer op het album is ‘Con Man Blues’ over de ongelijkheid tussen de bevolkingsgroepen in de States. Maar naast deze twee politieke nummers behandeld Hoge ook andere thema’s.

Zo staan er ook twee prachtige nummers op over het stuk lopen van relaties met ‘Even The River Runs Out Of This Town’ en ‘That’s How You Lose Her’. Met ‘Maybe This Is Ok’ kijkt Hoge naar zijn eigen leven en hoe het is geworden tot nu, en hij is er tevreden mee.

‘The Curse’ gaat verder op het thema van het hiervoor genoemde nummer, de liefde is terug in het leven van Hoge. De afsluiter van de plaat is ‘All The Pretty Horses’ verwijzend naar een slaapliedje en gaat over het afscheid nemen van je jeugd en de noodzaak om volwassen te worden vandaar ook de verwijzing naar de Mona Lisa.

You know the Mona Lisa
Was just another rich man’s daughter
That ended up with nothin’ but a broken-down smile
Don’t listen to the voices
‘Cause you know just what the choice is
It’s time to wave goodbye to all the pretty horses

Will Hoge levert met ‘Tiny Little Movies’ een goede en relevante plaat af.

In tegenstelling tot zijn vorige twee albums ‘Small Town Dreams’ en het politiek gedreven ‘My American Dream’ is er geen duidelijk overkoepelend thema. Maar dat hoeft ook niet. ‘Tiny Little Movies bevat genoeg moois en is misschien wel het beste album dat Hoge tot nu toe heeft gemaakt.

Tracklist:
1 Midway Motel (3:37)
2 The Overthrow (2:48)
3 Maybe This Is Ok (3:28)
4 Even the River Runs Out of This Town (3:19)
5 My Worst (5:37)
6 That’s How You Lose Her (3:03)
7 Con Man Blues (2:19)
8 Is This All That You Wanted Me For (4:13)
9 The Likes of You (3:26)
10 The Curse (2:59)
11 All the Pretty Horses (3:25)

Linkjes:
Website: willhoge.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen op cd of vinyl: Platomania