In de week dat Herman van Veen wordt bedreigd omdat hij de partij van Wilders vergeleek met een Nederlandse partij uit de jaren ’40. Fc Twente voordat ze het veld op komen voor een wedstrijd in de kleedkamer naar Springsteen’ Working On A Dream luisteren, vandaar die goede resultaten!:-d Kwam ik op internet een erg interessant onderzoek tegen.

Springsteen-fans blijken optimisten te zijn, fans van Topper Gordon blijken het minst open te staan voor mensen met een andere achtergrond.

Dat zijn twee conclusies uit een onderzoek onder 7.500 Nederlanders.
TimBoodle, een nieuw Nederlands ‘muziek search en researchbureau’ onderzocht wat de favoriete artiesten zijn van Nederlanders. Daarnaast zijn met het onderzoek verschillende demografische gegevens van de respondenten verzameld. Ook werden enkele vragen van sociaal-culturele aard gesteld.
Met Pinkpop als aanleiding zijn de fans van Bruce Springsteen uitgelicht.
In de grafiek, waarvan ik hoop dat de namen een beetje leesbaar zijn, zijn de artiesten ingedeeld op basis van ‘mate van eens met “ik vind het belangrijk om mensen met een andere achtergrond te begrijpen” en ‘mate van eens met “ik ben van nature een optimistisch persoon’. Bruce Springsteen-fans gaven in het onderzoek aan dat ze van nature optimistische personen zijn, hun relatieve score (4,48 op een schaal van 1 tot 5) is uitgesproken bovengemiddeld, zeggen de onderzoekers. Ook de mate waarin zij aangeven het belangrijk te vinden om mensen met een andere achtergrond te begrijpen is bovengemiddeld, zij het iets minder uitgesproken (4,4) dan het optimisme.
Fans van Herman van Veen, Bob Dylan, Rob de Nijs, maar ook Norah Jones, Robert Long en Rowwen Heze zijn optimistischer dan de fans van Springsteen. De fans van Gordon zijn het minst positief en vinden het minder belangrijk mensen met een andere achtergrond te begrijpen.

Fans van Springsteen vinden veranderingen vaak verbeteringen, en zijn niet conservatief of behoudend ingesteld. Ook vinden ze dat Nederland meer geld voor armoedebestrijding moeten uittrekken. Zij zijn eerder maatschappelijk georiënteerd dan individueel ingesteld. En ze kunnen zich slecht vinden in de stelling dat hun geluk voor een belangrijk deel van hun carrière afhangt.

Wie is de Nederlandse Springsteen-fan?
Nederland kent ongeveer 207 duizend Bruce Springsteen-fans, voornamelijk mannen (61,6 procent tegenover 38,4 procent vrouwen), berekenden de onderzoekers. (Waar waren deze mensen toen Springsteen in 2008 er niet in slaagde de Amsterdamse Arena uit te verkopen?)
Mannelijke fans zijn van alle leeftijden, maar het zwaartepunt ligt bij mannen van 45 jaar en ouder. Springsteen doet het ook goed bij de wat jongere mannen ‘waardoor vergrijzing van zijn fanschare wordt voorkomen’, menen de onderzoekers. Meiden tot 30 jaar geven niet om Springsteens muziek.
Uit het TimBoodle-onderzoek blijkt verder dat Springsteen ook hoger wordt gewaardeerd naarmate de leeftijd ouder is. (Niet gek natuurlijk, de artiest zelf wordt in september 60 jaar.)
Springsteen-fans zijn gemiddeld genomen hoog opgeleid (hbo of wo afgerond). Maar de lager (basisschool, vmbo, mavo) en gemiddeld opgeleiden (havo, vwo, vmbo 2, 3 & 4) zijn ook goed vertegenwoordigd. Verder valt de onderzoekers op dat er een piek is van hoogopgeleide vrouwen tussen de 35 en 45 jaar, terwijl lager opgeleide vrouwen gemiddeld ongeveer 15 jaar ouder zijn.
Het is leuk dat Springsteen-fans onder de loep zijn genomen, maar de vraag is, wat was eerder: de kip of het ei? De Amerikaanse artiest draagt een bepaalde sociale en politieke boodschap uit, die onlosmakelijk is verbonden met zijn muziek. Zijn werk getuigt van optimisme en welke pessimist voelt zich aangesproken door hoop en verwachting?

bron:
http://www.molblog.nl/bericht/springsteen-fans-zijn-optimisten/

En wat zegt dit onderzoek over fans van Gordon of Nick en Simon? Dat dit niet zulke aardige mensen zijn? ;);)

Stay hard, stay hungry, stay alive