Tijdens het Take Root Festival 2019, in de Grote Zaal van de Oosterpoort speelde Son Volt. Een band uit Belleville, Illinois, waar ik wel eens van gehoord had maar nog nooit naar had geluisterd. Dus besloot ik om te gaan kijken. Na een paar nummers was ik verkocht. De afgelopen jaren door de muziek van Wilco, kwam de naam Son Volt wel eens voorbij. Maar op de een of andere manier had ik mij nooit eerder in de muziek van deze band verdiept. Na het concert veel naar deze band geluisterd en ook de plaat ‘Union’ die de heren onderleiding van Jay Farrar hebben uitgebracht. Son Volt is net als het Wilco van Jeff Tweedy ontstaan toen de band Uncle Tupelo op hield te bestaan en de heren Tweedy en Farrar ieder hun eigen weg in sloegen.

‘Union’ is plaat nummer negen van de band in hun meer dan 25 jarige bestaan. Een politiek en maatschappij kritische plaat. Volgens Farrar komt dat omdat hij vroeger is opgegroeid met de folk muziek een muziekstroming waarin de politieke boodschap nooit ver weg is. Het album is een geheel aan politieke thema’s, zoals inkomens ongelijkheid in het nummer ‘The 99’. Het nummer ‘Reality Winner’ gaat over de klokkenluiders van de afgelopen jaren. Het nummer ‘The Reason’ een van mijn favorieten op dit album zorgt voor een positieve noot op het album:

Ook mooi is het nummer ‘The Symbol’ dat zo door folk legende Woody Guthrie geschreven had kunnen zijn, om zijn werk te eren namen de heren van Son Volt een aantal nummers van dit album op in het Woody Guthrie Centre in Tulsa, Oklahoma. Het nummer bekijkt vanuit het perspectief van een vluchteling het Amerika van nu.

My name is Juan from Monterrey
I’ve been 10 years in the USA
Repaired New Orleans after the hurricane
I built a home and made a better way

Now there’s fear, angry words saying “Go!”
They say I’m a criminal, what do they know?
Rounded up my friends without papers to show
They wanna send us back, back to Mexico

They say I’m a criminal, that’s what they say
My children were born, born in the USA
They say these children, they too must go
But their home is here, not Mexico

Prachtig, ondanks dat je, je hebt ingezet voor het land door te helpen met de wederopbouw van New Orleans, na orkaan Katrina blijft de zorg dat je wordt opgepakt en wordt teruggestuurd naar het land van herkomst. Dat maakt ‘Union’ tot een politieke plaat en daar hou ik wel van. Het album haalt niet altijd het hoge niveau van het voorgaande nummer maar de boodschap van de plaat maakt veel goed. Komend jaar ga ik mij verder verdiepen in de muzikale wereld van Son Volt.

Youtube:

Linkjes:
Website: sonvolt.net
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify