In 2017 brachten de heren Mark Wystrach, Cameron Duddy en Jess Carson van de toen nieuwe band Midland hun debuutplaat uit, getiteld: ‘On The Rocks’. Een plaat die ik in 2018 pas ontdekte dus te laat voor het jaarlijstje uit 2017. Want die plaat zou zeker hoog zijn geëindigd. Dit jaar bracht het trio hun opvolger uit met de titel: ‘Let It Roll’. De heren zien er excentriek uit met hun jaren ’70 kledingstijl, matjes in de nek en een cowboyhoed op. Daardoor kan het wat cheesy overkomen. De muziek van Midland grijpt ook terug naar het geluid van de Eagles uit de jaren ’70 en George Strait.

De opener van de plaat is gelijk het titelnummer van het album en begint waar de debuutplaat van de heren is op gehouden. Een herhaling van zetten, naar aanleiding van het succes van hun debuutplaat, lijkt voor de hand te liggen. Maar niets is minder waar, muzikaal is het een stukje beter dan de vorige en tekstueel gaat het ook wat dieper dan de vorige plaat. Verwacht geen politiek geënte nummers maar meer nummers waardoor je in een mooie cabrio wil zitten rijdend langs de westkust van de Verenigde Staten met de zon die langzaam ondergaat.

Mark Wystrach is de leadzanger van het trio. Een goede countryplaat bestaat natuurlijk uit een aantal pijlers zoals het bar leven in ‘Mr Lonely’ en ‘Every Song’s A Drinkin’ Song’. Over vreemdgaan op ‘Cheatin’ By The Rules’ met een hoofdrol voor de accordeon. Het leven van een vrachtwagenchauffeur onderweg naar huis op ‘Fourteen Gears’. Het spelen in een band op ‘Playboys’. Maar naast de leadvocalen van Wystrach krijgen ook de andere leden van de band de ruimte. Zo neemt bassist van de band Cameron Duddy de rol van leadzanger op zich voor het nummer ‘Lost In The Night’ en gitarist Jess Carson doet dat op het laatste nummer van de plaat ‘Roll Away’ met een mooi verlengd outro.

Midland is een van de leukste bands van het moment met een geheel eigen sound, mooie samenzang zoals de Eagles dat ook konden. En in tegenstelling tot al die moderne country artiesten uit Nashville zorgt Midland ervoor dat ze je bij blijven. Door hun kleding maar vooral door hun authentieke muziek. Komend jaar 2020 staan ze in de Melkweg en ik ben heel benieuwd hoe het live zal zijn. Voor nu is ‘Let It Roll’ een zeer goede opvolger van hun debuutplaat ‘On The Rocks’.

Youtube:

Linkjes:
Website: midlandofficial.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify