Even terug naar 2016, Cody Jinks afkomstig uit Denton, Texas brengt zijn album ‘I’m Not The Devil’ uit, net als zijn vorige platen brengt hij ook deze plaat uit in eigen beheer. Maar met deze plaat breekt Jinks door bij het grote publiek. Het label Rounder Records geeft hem een platendeal en twee jaar later is daar dan het album ‘Lifers’. Een plaat die voortborduurt op het geluid van zijn vorige platen en dat is een fijn gegeven. Jinks bezingt de dingen van alle dag. Zo is ‘Lifers’ een ode aan mensen die niet opgeven, zoals de boer die zijn boerderij probeert te redden maar ook de vrouw die op jonge leeftijd naar Nashville trok om het daar te gaan maken in de muziekbusiness maar nu 20 jaar later is ze nog niet verder gekomen dan optreden in obscure barretjes. Een van de mooiste nummers op deze plaat is ‘Colorado’. Jinks schreef dit nummer samen met Ward Davis:

I just keep telling Cody over and over that he needs to cut this song, and put it on his next record. Because me and Cody have a dream. We want to buy some land in Colorado. We want to put a studio on it, and he can take his family on vacation, and then when he’s not there, I can take my family on vacation, and it works out cause neither one of us has to buy a whole big place in Colorado. We were on his bus and I said, ‘Man. Cody man, we’ve got to move to Colorado.’ And he said, ‘Don’t think that I don’t think about Colorado.’ And I go, ‘Oh man, we should write a song called that.’

Maar dat is niet het enige hoogtepunt op het album, ‘Somewhere Between I Love You And I’m Leavin” behoort ook tot die categorie. Misschien wel het mooiste liefdesliedje dat Jinks heeft gemaakt tot nu toe. Leuk feitje, Jinks schreef dit nummer samen met Whitey Morgan. Daarnaast is er op de plaat ook ruimte voor wat luchtigere muziek zoals ‘Must Be The Whiskey’ en ‘Big Last Name’. De afsluiter van de plaat ‘Head Case’ is wat mij betreft het allermooiste van het album, wat mij betreft beschrijft Jinks in dit nummer de weg die hij heeft moeten afleggen om te zijn waar hij met deze plaat ‘Lifers’ nu is en is het niet raar dat je naar iemand bidt die je nog nooit hebt gezien? Daarnaast verwijst hij nog even naar een van mijn muzikale helden Jackson Browne.

And it’s been a long time, Lord, since I sat down and had a cry
It’s sometimes overwhelmin’ and I can’t tell ya why
But I remember Jackson singin’ “Doctor, doctor, please”
My eyes

My heroes, they’re all dyin’ or they’re sittin’ in a cell
Due to years of medicatin’, minds that hurt so well
There’s a thin line, don’t you see, between genius and insanity
Which am I?

One thing that scares the hell in me is livin’ with mortality
And worryin’ that I’m insane talkin’ to a God unseen
Must surely make me crazy, so crazy’s what I’ll be
‘Til I’m gone
‘Til I’m gone

Al met al een erg goede plaat!

Linkjes:
Website: codyjinks.com
Kopen: iTunes of Platomania.eu
Luisteren: Spotify