De 25 van 2017: 11. Colter Wall – Colter Wall

Na een eerste beluistering van de plaat kwam ik tot de conclusie dat Colter Wall er een zwaar leven op heeft zitten. Vol met whisky en zware Van Nelle met rooie Rizla’s. Maar wat blijkt Colter Wall is nog maar begin 20 en komt uit een kleine stad Swift Current, Saskatchewan in Canada. En heeft zijn zware stem niet van alle sigaretten en of de whisky die hij heeft gedronken. Op zijn 13de nadat hij ‘Don’t Think Twice, It’s All Right’ van Bob Dylan had gehoord, besloot Wall naast gitaar spelen ook liedjes te gaan schrijven. Een kleine tien jaar later levert hij zijn eerste plaat af ‘Colter Wall’. Geproduceerd door Dave Cobb (daar is ie weer) in Nashville.
De debuutplaat van Wall is een rustig album geworden met minieme instrumentatie in de stijl van de American Recordings van Johnny Cash. Daardoor komen de teksten van Wall nog beter naar voren, want die zijn echt prachtig en verhalend. Zoals de opener van de plaat ‘Thirteen Silver Dollars’:

It was a cold and cruel evening
Sneaking up on Speedy Creek
Found myself asleep and in the snow
One or two odd reasons
I ain’t too proud to repeat
For now we’ll say I had no place to go
There was a rustle and a humming
Just hauling down the street
I drew myself up from my icy bed
Painted on that shiny car the letters ‘RCM and P’
I can feel a little aching in my head

Negen van de 11 nummers op de plaat heeft Wall zelf geschreven. ‘Snake Mountain Blues’ is een cover van Townes van Zandt en het nummer ‘Fraulein’ is een traditional. Prachtig album alleen het gesproken nummer ‘Wb’s Talkin’ had niet gehoeven. Buiten dat, gaan we hopelijk nog veel horen van deze Colter Wall. Als je zelfs de zegen hebt van Steve Earle: “Colter Wall is bar-none the best young singer-songwriter I’ve seen in twenty years.” En American Recordings producer Rick Rubin: “Colter sings and writes songs in ways seemingly lost in time. There is an agelessness about him so unusual in someone so young.” Dan zit het wel goed met de toekomstige carrière van Colter Wall.

Linkjes:
Website: colterwall.com
Kopen: iTunes of Platomania.eu
Luisteren: Spotify