Concert: Danny Vera in Enschede: “Dankjewel pikkies!”

Terug naar 2009, de zender RTL 7, het programma Voetbal International, met Wilfred Genee, Rene van de Gijp en Johan Derksen. Die laatste vraagt Danny Vera om met zijn band, als huisband op te treden in het programma. Als fervent kijker, terwijl ik niet veel om voetbal geef, zie ik Vera elke aflevering spelen. Vaak met covers en soms met eigen nummers. In 2019 volgt dan de grote doorbraak met ‘Roller Coaster’. Het jaar 2020 zou dan ook het jaar van Danny Vera moeten worden. Met een stijf uitverkochte club tour en een uitverkocht concert in de AFAS Live. Maar door Corona kwam de muziekwereld tot stilstand.

Maar nu een dikke 80 weken sinds mijn laatste concert van Stephanie Struijk in de Kleine Willem in hetzelfde Enschede was het dan eindelijk tijd voor weer een avond live muziek. Plaats van handeling het Muziekcentrum.

Even na half negen kwam de band het podium oplopen in een uitverkochte zaal. Althans op 75% van de capaciteit dus wij behoorden tot de niet uitgelote mensen die door deze coronaregel het concert aan hun neus voorbij zagen gaan. Maar ook een tweetal mensen die geen geldige kaarten hadden, die tegelijkertijd met ons naar binnen liepen. Waarschijnlijk gekocht bij piratensites als viagogo of topticketshop vaak ook nog voor een meerprijs. Dus een tip koop gewoon je kaarten via de site van de organisator of artiest dan komt het altijd goed.

Terug naar het concert, nadat de band het podium was opgelopen, begon de 14 koppige live band met het intro van ‘Hold On To Let Go’. Waarna even later Danny Vera het podium op kwam lopen onder luid applaus. Tijdens het eerste half uur van het concert volgden de nummers elkaar snel op. Maar voor ‘Another Goodbye’ vertelde Vera waarom hij dat deed. Hij moest er eerst altijd even in komen zodat hij de beste show aan ons kon geven. ‘Another Goodbye’ droeg hij op aan zijn overleden vader en hij vroeg op een grappige manier om stilte in de trant van als je graag wil praten ga dan buiten even een peukie roken of een biertje halen maar hou hier even je mond. Dat hielp want het was bijna doodstil in de zaal. ‘Tuesday’, een van mijn favoriete nummers, volgde daarna.

Voor ‘The Devils Son’ vertelde Vera over de eerste jaren van zijn carrière waar hij interviews gaf aan lokale krantjes. Hij vertelde dat hij wel eens een interview had gedaan waarbij hij een anderhalf uur durende monoloog had gehouden. Daarna had Vera gevraagd aan de interviewer hoe het dan nu met hem ging. Daarna volgde een bizar verhaal want de interviewer had een crimineel verleden. Wat Vera dan weer verwerkte in het nummer.

Daarna was het tijd voor wat politiek vertelde Vera of wij daar nu zin in hadden of niet, hij benoemde onder andere de toeslagenaffaire maar ook de negativiteit in het land. Dat kon op veel applaus rekenen Vera was naar Enschede gekomen om de liefde te brengen. Maar eerst moest hem dus wat van het hart en dat had hij verwerkt in het liedje ‘Snow In April’ dat een zeer fijne big band versie kreeg. Met ‘Weak & Weary’ volgde weer een rustig nummer dat niet iedereen in de zaal door had maar na wat geroep en sssst’. Was het ook voor deze huisvrouwen duidelijk. Met ‘C’mon, Hold On’ waarbij de zaal zijn frustratie er uit moest schreeuwen was het tijd voor ‘Honey South’. Dat een prachtige lange versie kreeg waarbij halverwege het nummer, de blazers een voor een mochten hun kunsten mochten vertonen. Gevolgd door een piano solo van Eric Swinkels en als afsluiter een mooie gitaarsolo van Maarten Ouweneel.

Daarna liepen Vera en band even van het podium af om de toegiften in te luiden. Niet veel later kwam Vera terug samen met het strijkers kwartet. Voor een prachtige versie van zijn hit ‘Roller Coaster’ in een muisstille zaal. Prachtig!
Met de laatste twee nummers was het tijd om de liefde te vieren eerst met ‘L.O.V.E.’ en daarna een erg fijne versie van Jackie Wilson’s ‘(Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher’ dat luid werd meegezongen door de aanwezigen.

Maar daarmee kwam er helaas wel een eind aan een prachtig mooi concert met een ‘dankjewel pikkies’ liepen Vera en zijn band van het podium af. Toen de roadies het podium op kwamen werd heel toepasselijk ‘You Should Probably Leave’ van Chris Stapleton afgespeeld.

Wat een geweldig concert! Prachtige muziek, zeer fijne begeleidingsband, maar ook leuke anekdotes tussen de nummers door.

Live muziek is toch wel een van de mooiste dingen in het leven, want wat had ik het gemist de afgelopen anderhalf jaar, en als je dat dan zoals bij dit concert ook nog kunt delen met een groep hele fijne vrienden om je heen, is er eigenlijk niet heel veel meer nodig! 1+1=3.

Band:
Danny Vera – vocals, guitar
Maarten Ouweneel — guitar
Gert-Jan Zegel — drums
Eric Swinkels — keys, background vocals
Almer Kaasschieter — bass
Strijkerskwartet
Blazerssectie

Setlist:
Hold On To Let Go/The Weight/How the Dice Will Roll/Runnin’ With My Boots On/Distant Rumble/Next Night Flight/Another Goodbye/Tuesday/Outta Love/Spark A Fire/Gold Rush/The Devil’s Son/Snow In April/If You Want Me To/Weak & Weary/Pressure Makes Diamonds/All Night Long/C’mon, Hold on/Honey South//Roller Coaster/L.O.V.E./(Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher

 

Gezien:
Danny Vera
Clubtour 2020 2021
23-10-2021. Muziekcentrum, Enschede, NL
Linkjes:
Website: dannyvera.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania