Concert: “Working in the rain!” – Bruce Springsteen & The E Street Band, Goffertpark, Nijmegen Night #2

Na een geweldig concert op 27 juni van Springsteen en The E Street Band was het op 29 juni tijd voor het tweede concert in het Nijmeegse Goffertpark. Tijdens eerdere tours was de tweede avond vaak een totaal andere avond op setlist gebied. Om over een derde avond nog maar te zwijgen. Zo kent Springsteen de zogenaamde Night 2 rule. Waarop de setlist altijd flink op zijn kop wordt gezet. Tot vorig jaar. De concerten waren wat meer in beton gegoten, er waren wel wat wijzigingen maar meer dan 3 of 4 nummers werden niet gewijzigd. Dit jaar is daar weer wat verandering in gekomen zo ook op deze memorabele zaterdag 29 juni 2024.

Rond de klok van tweeën hadden we afgesproken bij de rode ingang, om daar rustig tegen de hekken te wachten (in de schaduw!) op de opening van de poorten. Tegen half 4 ging een groot deel van de mensen die zaten ineens staan en zo stonden we een half uurtje lang als haring in de ton te wachten. Een half uurtje later ging de poort open en werden de kaartjes gescand en konden we richting de pit. Waar we mooie plekken vonden met een gezellige groep mensen om ons heen. Alleen ook hier weer ging op een gegeven moment de meute weer staan waardoor er een kleine stormloop ontstond. Daarna kwam de kalmte weer terug en niet veel later begon het voorprogramma. Benny Sings net als de donderdag kon de Nederlandse band op een lauwe ontvangst rekenen. Rondom ons werd er alleen geapplaudisseerd toen de zanger het laatste nummer aankondigde. Opzich was het een prima band maar niet als opwarmer voor Springsteen.

Tijdens het ombouwen van het podium werd het weer ineens een belangrijke factor, want de buienradars en buienalarmen van deze wereld gaven aan dat er een beste bak water onderweg was naar het Nijmeegse. Net voor het concert begon vielen er een paar dikke druppels naar beneden maar toen rond tien voor acht Roy Bittan gevolgd door de rest van de band het podium opliep waren de druppels weg. Onder luid gejuich kwam Springsteen als laatste het podium op gelopen en trapte de band af met ‘Prove It All Night’, gevolgd door ‘My Love Will Not Let You Down’ en ‘Candy’s Room’. Ondertussen was de regen gearriveerd, gelukkig kwam het niet met de spreekwoordelijke bakken uit de lucht. Na het mooie ‘Seeds’ met fijn gitaarwerk van Nils Lofgren werd ‘Death To My Hometown’ gespeeld. Na ‘The Promised Land’ was Springsteen aan het wachten op zijn akoestische gitaar voor ‘Waitin’ On A Sunny Day’ waarna het wonderwel eventjes droog was. Om de publieksparticipatie nog wat hoger te krijgen werd ook ‘Hungry Heart’ gespeeld. En daarna een prachtig drieluik met ‘Light Of Day’, het briljante ‘If I Was The Priest’ met een hoofdrol voor Little Steven die een prachtige solo gaf en daarna volgde nog ‘Downbound Train’. Ondertussen was de regen weer gekomen waardoor ‘Priest’ en ook ‘Downbound Train’ een extra dimensie kregen.

Now I swing a sledge hammer on a railroad gang
Knocking down them cross ties, working in the rain
Now don’t it feel like you’re a rider on a downbound train

Met ‘Nightshift’ begon het vaste gedeelte van de setlist met mooie versies van ‘Backstreets’, ‘Wrecking Ball’ en afsluiters van de hoofdset ‘Badlands’ en ‘Thunder Road’ en het was droog geworden. Wat zelfs nog een mooie zonsondergang opleverde. Na de buigingen van de band opende Springsteen de toegiften met een fijne versie van ‘Seven Nights To Rock’. Na ‘Born To Run’ werd ‘Glory Days’ gespeeld met een losse Springsteen. Dat was hij helemaal tijdens ‘Twist And Shout’. Halverwege het nummer ging hij tegen de microfoon standaard leunen en liet hij Curt Ramm, Ozzie Melendez en Barry Danielian improviseren op hun instrumenten. Daarna liet hij de band zachter spelen en vertelde dat het een “crazy night was, a very strange night, these folks are tired and want to go home now”. Waarna Springsteen vertelde dat hij de professional was dus wel kon zien wanneer het publiek naar huis wilde. Dit leidde tot wat boe geroep waarna het ooh ooh van ‘Badlands’ werd ingezet en Springsteen verrast op keek. “Do you think you can outlast the E Street Band? Well Then you better show me what you got right now!” Waarna de band weer verder ging met ‘Twist And Shout’. Geweldig! Maar daarna was het band gedeelte toch echt voorbij deelde Max Weinberg nog zijn drumstokken uit en werd de band bedankt door Springsteen. Waarna Springsteen ons met ‘I’ll See You In My Dreams’ naar huis stuurde. Maar niet voordat hij had gezegd ‘The E Street Band loves you!’.

Wat een onwaarschijnlijk goed concert! De regen was een echte toevoeging op de beleving, de plek was weer fantastisch, de night 2 rule was van toepassing, ik zat er helemaal in en dus was de 1+1=3 regel weer van toepassing.

“When the world is at its best, when we are at our best, when life feels fullest, one and one equals three”

Dit concert komt heel hoog in mijn lijstje met favoriete Springsteen concerten, alles klopte deze avond! En ja hij was soms wat schor, de Nederlandstalige ondertiteling bij ‘Letter To You’, ‘Last Man Standing’ en ‘I’ll See You In My Dreams’ is nergens voor nodig en leidt af. Maar buiten dat was dit een van de beste concerten die ik van deze bijna 75 jarige man en zijn E Street Band heb gezien!

Setlist:
Prove It All Night/My Love Will Not Let You Down/Candy’s Room/Seeds/Death to My Hometown/Ghosts/Letter to You/The Promised Land/Waitin’ on a Sunny Day/Hungry Heart/Light of Day/If I Was the Priest/Downbound Train/Nightshift/Last Man Standing/Backstreets/Because the Night/She’s the One/Wrecking Ball/The Rising/Badlands/Thunder Road//Seven Nights to Rock/Born in the U.S.A./Born to Run/Glory Days/Dancing in the Dark/Tenth Avenue Freeze-Out/Twist and Shout///I’ll See You in My Dreams

Band:
Bruce Springsteen – lead vocals, guitar, harmonica
Roy Bittan – piano, synthesizer,
Nils Lofgren – guitar, background vocals
Garry Tallent – bass , background vocals
Steven Van Zandt – guitar, background vocals
Max Weinberg – drums

Jake Clemons – saxophone, background vocals
Soozie Tyrell – violin, background vocals
Charles Giordano – organ, accordion, electronic glockenspiel
Ed Manion – tenor saxophone, baritone saxophone
Ozzie Melendez – trombone
Curt Ramm – trumpet
Barry Danielian – trumpet
Anthony Almonte – percussion, congas, bongos, backing vocals
Curtis King Jr. – backing vocals
Lisa Lowell – backing vocals
Michelle Moore – backing vocals
Ada Dyer – backing vocals

Gezien:
Bruce Springsteen & The  E Street Band
2024 World Tour
29 juni 2024, Goffertpark, Nijmegen, NL

Linkjes:
Website: brucespringsteen.net
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania