Concert: “So you think you can outlast the E Street Band?” – Bruce Springsteen & The E Street Band, Goffertpark, Nijmegen Night #1

Vorig jaar, op 15 juli 2023 in het Volkspark Stadion in Hamburg, om precies te zijn, dacht ik dit zou wel eens het laatste concert kunnen zijn, van Springsteen en zijn E Street Band. Maar gelukkig kwamen er in het najaar alweer de eerste geruchten voor een Europese tour in 2024. Na weer wat ticketstress stonden er vier concerten op het programma. De eerste op 1 juni op de, voor Springsteen fans, heilige grond van het San Siro Stadion in Milaan. Gevolgd door twee concerten in het Goffertpark in Nijmegen en de afsluiter op 5 juli in Hannover. Maar een paar dagen voordat we naar Milaan zouden gaan cancelde Springsteen zijn optredens in Marseille, Praag en Milaan vanwege stemproblemen. Gelukkig is er voor het concert in Milaan een vervangende datum gevonden en hebben we ook maar meteen kaarten gekocht voor de tweede avond. Dus na het concert in Hannover staan er voor 2025 alvast weer twee concerten in de agenda.

Maar nu terug naar gisteren, donderdag 27 juni, het was warm en dus was de hashtag #warmteiseenemotie weer van kracht. Na wat versnaperingen en wat te drinken liepen we het voorste vak in om een plekje te zoeken in de bakkende zon. Maar niet veel later kwamen de eerste wolken waardoor er een bijna perfecte weermix ontstond. Helemaal toen het ook nog eens fijn begon door te waaien. Halverwege het concert zelfs zo hard dat de lampen en geluidboxen op het podium mee begonnen te deinen op ‘Hungry Heart’.

Na dat het voorprogramma verzorgd door de Nederlandse band, Benny Sings was afgelopen kwamen de roadies het podium op om alles gereed te maken voor het concert waar 60.000 mensen voor waren gekomen. Tegen kwart voor acht kwam Roy Bittan het podium opgelopen gevolgd door de rest van de band met als laatste, daar was hij dan weer, Bruce Springsteen! De band trapte af met ‘Lonesome Day’, gevolgd door ‘My Love Will Not Let You Down’, ‘Cover Me’ en ‘No Surrender’. Met vooral tijdens ‘Cover Me’ een prachtige gitaarsolo van Springsteen. Was de setlist van vorig jaar op een aantal plekken na in beton gegoten nu was dat totaal anders. Met de tourpremiere van ‘Cadillac Ranch’ gevolgd door ‘Sherry Darling’ dat perfect paste bij deze zomerse dag.

You can tell her there’s a hot sun beatin’ on the black top
She keeps talkin’ she’ll be walkin’ that last block
She can take a subway back to the ghetto tonight
Well I got some beer and the highway’s free
And I got you, and baby you’ve got me.
Hey, hey, hey what you say Sherry Darlin’

Na ‘Hungry Heart’ werd een prachtige versie van ‘My Hometown’ gespeeld gevolgd door een nog mooiere versie van ‘The River’ waarbij de man die naast mij stond het te kwaad kreeg en een paar tranen lied. Net als vorig jaar is de combi ‘Last Man Standing’ gevolgd door ‘Backstreets’ prachtig (maar die Nederlandse ondertiteling bij het eerste genoemde nummer is nog steeds een minpuntje) en de overgang naar ‘Because The Night’ te groot. Maar dat maakte gisteren niets uit. ‘Badlands’ was weer prachtig evenals ‘Thunder Road’ dat zo in de buitenlucht wat extra magie krijgt met de ondergaande zon. Kippenvel op de armen! Na de buigingen van de band volgde ‘Born In The U.S.A.’ en ‘Born To Run’. En dat was het moment dat mijn stem wat begon te happeren van het vele meezingen. Na een fijne versie van ‘Twist And Shout’ met een kleine sketch en dat het tijd was om naar huis te gaan. Maar niemand wilde dat waarop Springsteen zei: ‘So you think you can outlast the E Street Band?’ En daarna deed hij nog even Robert De Niro na met ‘Are you talking to me”. En met een ‘to the five boys’ gingen Springsteen en de band weer verder met ‘Twist And Shout’. Daarna liep de band van het podium en was het tijd voor het laatste nummer van de avond maar niet voordat Springsteen riep dat hij het een ‘incredible evening’ had gevonden en met ‘I’ll See You In My Dreams’ werden we naar huis gestuurd.

The Boss is back, Hij is terug want zo voelde het toch een beetje na de concerten van vorig jaar. Waar de setlist in beton gegoten was. Nu was vooral het eerste gedeelte van het concert onvoorspelbaar en zag je Springsteen ouderwets weer nummers roepen naar zijn band. Het concert was geweldig, de sfeer om ons heen was goed er werd gelachen en gehuild (misschien ook wel door de combi zweet en zonnebrand) al met al een meer dan memorabele avond! Geweldig! Morgen, zaterdag 29 juni, mogen we weer en ik kan niet wachten!

Setlist:
Lonesome Day/My Love Will Not Let You Down/Cover Me/No Surrender/Letter to You/Ghosts/Prove It All Night/Cadillac Ranch/Sherry Darling/Working on the Highway/The Promised Land/Hungry Heart/My Hometown/The River/Nightshift/Last Man Standing/Backstreets/Because the Night/She’s the One/Wrecking Ball/The Rising/Badlands/Thunder Road//Born in the U.S.A./Born to Run/Bobby Jean/Dancing in the Dark/Tenth Avenue Freeze-Out/Twist and Shout///I’ll See You in My Dreams

Band:
Bruce Springsteen – lead vocals, guitar, harmonica
Roy Bittan – piano, synthesizer,
Nils Lofgren – guitar, background vocals
Garry Tallent – bass , background vocals
Steven Van Zandt – guitar, background vocals
Max Weinberg – drums

Jake Clemons – saxophone, background vocals
Soozie Tyrell – violin, background vocals
Charles Giordano – organ, accordion, electronic glockenspiel
Ed Manion – tenor saxophone, baritone saxophone
Ozzie Melendez – trombone
Curt Ramm – trumpet
Barry Danielian – trumpet
Anthony Almonte – percussion, congas, bongos, backing vocals
Curtis King Jr. – backing vocals
Lisa Lowell – backing vocals
Michelle Moore – backing vocals
Ada Dyer – backing vocals

Gezien:
Bruce Springsteen & The  E Street Band
2024 World Tour
27 juni 2024, Goffertpark, Nijmegen, NL

Linkjes:
Website: brucespringsteen.net
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania