Ineens was daar de aankondiging van een nieuwe plaat van Wilco. Een 21 nummers tellend album dat vond ik al leuk maar het werd nog beter toen er in de press release stond dat het om country nummers zou gaan. Een genre waar front man Jeff Tweedy altijd vandaan wilde blijven na het uit een vallen van de alt-country band Uncle Tupelo. Het eerste album van Wilco ‘A.M.’ uit 1995 was ook nog een country album maar daarna ging Wilco aan het experimenteren. Maar nu keert de band dus terug naar zijn roots. De titel van de plaat ‘Cruel Country’ kun je op een paar manieren interpreteren. Een van die manieren is de staat van de Verenigde Staten als land, de aanvallen op de democratie en de grote verschillen tussen stad en platteland.

Opener van de plaat is ‘I Am My Mother’ dat gaat over de immigratie problemen en het daaropvolgende titelnummer ‘Cruel Country’ over de worsteling van aan de ene kant houden van je land maar ook de afschuw over sommige zaken. Of zoals Tweedy zingt: ‘I love my country, stupid and cruel’. Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘All Across The World’. ‘Tired Of Taking It Out On You’ en ‘Story To Tell’. Met een dikke vijf kwartier zou het album een lange zit kunnen zijn maar dat is niet het geval. Het album luistert heerlijk weg als je niet op let is het zo voorbij maar als je goed gaat luisteren naar de muziek hoor je steeds weer andere akoordjes en loopjes. Hierdoor wordt het album met de luisterbeurt beter. Met veel mazzel heb ik tijdens Record Store Day een fysieke versie kunnen krijgen met een witte hoes, want de fysieke release verschijnt op 20 januari 2023.

Linkjes:
| | | wilcoworld.net

Tracklist:
I Am My Mother/Cruel Country/Hints/Ambulance/The Empty Condor/Tonight’s the Day/All Across the World/Darkness Is Cheap/Bird Without a Tail / Base of My Skull/Tired of Taking It Out on You/The Universe/Many Worlds/Hearts Hard to Find/Falling Apart (Right Now)/Please Be Wrong/Story to Tell/A Lifetime to Find/Country Song Upside-Down/Mystery Binds/Sad Kind of Way/The Plains | Tijdsduur: 1:17:04 | Label: dPbm |