Het was alweer een dikke vijf jaar geleden dat er nieuwe muziek verscheen van Nikki Lane maar toen ik in juni dit jaar de eerste single ‘First High’ hoorde en de zin: ‘Ooh, take me back to the first dream 501 blue jeans tighter than goddamn Springsteen’ werd ik alleen nog maar enthousiaster. Nikki Lane uit Greenville, South Carolina is dus terug met haar vierde album getiteld: ‘Denim & Diamonds’. Na het succes van haar vorige plaat ‘Highway Queen’, wist ze niet zo goed meer of ze nog een album wilde maken. Lane was wel klaar met het touren, van het besturen van de tourbus, het ontwerpen van de merchandise, het ontmoeten van fans en het optreden. Toen de tour er op zat was ze blij om thuis te zijn en te werken in haar kleren winkel High Class Hillbilly. En af en toe trok ze op met bevriende muzikanten zoals Sierra Ferrell en Lana Del Rey. En toen ontmoette ze Joshua Homme (van de Queens Of The Stone Age) via de telefoon in 2020 toen de wereld in een lockdown zat. In die tijd belden ze nog vaker wat leidde tot een ontmoeting in de Pink Duck Studio van Homme. Lane nam haar nummers die ze stiekem had geschreven mee en Homme zorgde voor de band, met Alain Johannes, Dean Fertita en Michael Shuman van Homme’s eigen band. Lane bracht pedal steel artiest Matt Pynn mee om zo toch nog een bekende in de studio te hebben.

Samen met Homme creeërde Lane een nieuwe sound voor haar plaat die opent met het al eerder aangehaalde ‘First High’, ‘Denim & Diamonds’ heeft een fijn blues riffje. ‘Pass It Down’ schreef Lane na een telefoongesprek over haar relatie met haar vader en haar streng gelovige opvoeding. Andere hoogtepunten zijn de mooi love song ‘Good Enough’ of ‘Pass It Down’. ‘Denim & Diamonds’ is een van mijn favoriete albums van het jaar geworden!

Linkjes:
| | | nikkilane.com

Tracklist:
First High/Denim & Diamonds/Faded/Born Tough/Try Harder/Good Enough/Live / Love/Black Widow/Pass It Down/Chimayo | Tijdsduur: 33:11 | Label: New West |