Twee jaar terug ontdekte ik The White Buffalo, oftewel Jake Smith en sindsdien veel naar hem geluisterd. Maar dat hij aan het werk was aan een nieuw album was mij even ontgaan. Groot was dan ook de verassing toen ik op de site van concerto zag dat Smith een nieuw album had afgeleverd. Getiteld: ‘Year Of The Dark Horse’. Voor het maken van deze plaat schakelde hij producer Jay Joyce in, die je kunt kennen van zijn werk met onder andere Eric Church. Het album werd opgenomen in de Neon Cross studio in Nashville. Smith kreeg hulp van Christopher Hoffee (gitaar, bass en keyboards) en drummer Matt Lynott.

The White Buffalo houdt er niet zo van om in zijn muziek in één stijl te vatten, was dat op vorige albums al te voorzichtig te horen, is het nu bijna onmogelijk geworden. De twaalf nummers op dit album hebben vele invloeden zoals van Jeff Lynn’s Electric Light Orchestra, Daniel Lanois, Tom Waits en Bruce Springsteen. Het vergelijk met Tom Waits is het duidelijkst op het nummer ‘Love Will Never Come/Spring’s Song’, de eerste paar minuten klinken als de latere albums van Tom Waits. Maar het eind van het nummer zou zomaar van The Beatles kunnen zijn. Het thema van het albums is losjes gebasseerd op de wisseling van de seizoenen, startend met de winter.

‘Year Of The Dark Horse’ is misschien wel met stip mijn favoriete White Buffalo album geworden. Hoogtepunten zijn ‘Kingdom For A Fool’, het lenteachtige ‘C’mon Come Up Come Out’ maar ook ‘Heart Attack’ en de prachtige ballad ‘Am I Still A Child’. Oh en dan vergeet ik nog ‘Donna’. Pracht plaat!
Komend jaar komt hij ook naar Nederland voor o.a. een show in TivoliVredenburg en het kaartje daarvoor is al in de pocket.

Linkjes:
| | | thewhitebuffalo.com

Tracklist:
Not Today/Winter Act 2/Kingdom for a Fool/Love Will Never Come / Spring’s Song/She Don’t Know That I Lie/C’mon Come Up Come Out/Love Song #3/Heart Attack/Am I Still a Child/52 Card Pickup/Donna/Life Goes On| Tijdsduur: 44:35 | Label: Snakefarm |