Thijs’ jaaroverzicht 2008…

Allereerst iedereen een gelukkig Nieuwjaar! Inmiddels is het al weer een dag of 2, 2009, dus tijd om even terug te kijken naar 2008 dus een jaaroverzicht. Niet zoals je die op tv ziet over alles wat er in de wereld gebeurde. Nee niets van dat alles (nou ja een klein beetje). Dit is mijn jaaroverzicht met veel lijstjes. Zoals de held van het jaar, de stumper van het jaar, de cd van het jaar et cetera et cetera.

Om te beginnen, beginnen ik met de held van het jaar, en dat is best een lastige keuze, dus maar een top 5 om mee te beginnen.

1.Maarten van der Weijden
beter worden van Leukemie en dan tijdens de Olympische spelen de gouden medaille pakken op de 10km open water zwemmen!! De Nederlandse Lance Armstrong

2. Barack Obama
de eerste ‘zwarte’ president in de USA, hopelijk brengt hij voldoende change in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

3. Felipe Massa
300 meter was hij wereldkampioen totdat Hamilton in de laatste bocht Timo Glock nog voorbij ging. Massa liet zijn tranen rijkelijk vloeien. Op het podium was hij weer de man en bedankte het publiek op een schitterende manier.

4. Sebastian Vettel:
In een veredelde Red Bull (lees Toro Rosso,lees Minardi) de winst pakken in het land van Ferrari, Italië. Niet in een droge race of een race met veel crashes. Nee gewoon sneller dan de anderen rijden en de overwinning pakken. Geweldig!!

5. Nelson Mandela
Al heel lang een held, hij vierde dit jaar zijn 90ste verjaardag in Hyde Park, London. In Hyde Park was een concert georganiseerd met onder andere: Queen en Paul Rodgers, Annie Lennox, Amy Winehouse, Simple Minds, Dame Shirley Bassey, Leona Lewis, Sugababes, Razorlight, Zucchero en de Spaanse band Amaral zijn enkele van de artiesten die hun opwachting maakten in Hyde Park.

De stumper(s) van het jaar:
1. De veagan Streaker
De man loopt vrijwillig een studio in. Verstoord een uitzending. Gaat vervolgens met zijn 'staart' tussen de benen verontwaardigd naar buiten. En nu eist de streaker excuses van Paul de Leeuw. Beetje omgekeerde wereld…niet? Overigens heb ik er wel heel erg om gelachen….

2. Rijkman Groenink
(ex-baas van de ABN-Amro)/ Al die bankjongens waardoor we nu een ‘Crisis’ hebben
Wat ik echt niet kan begrijpen vooral in deze tijd, is dat een directeur die er in zeven jaar tijd in geslaagd is van zijn werk een enorme puinhoop te maken, toch met een kapitaal het zinkende schip mag verlaten. De man kreeg 26 miljoen euro mee…….

3. George W. Bush
Na 8 jaar gelukkig weg….

4. FIA/Max Mosley
Zijn bezig mijn geliefde sport kapot te maken met allerlei vage regels, kijk alleen maar is naar de auto’s voor dit jaar. De motoren zijn bevroren (mogen niet meer worden verbeterd). Ze willen kosten besparen, maar elk jaar komen er wel weer zulke ingrijpende regels dat er weinig te besparen valt.
5. het zijn er maar 4…;-)

De cd van het jaar:
1. The Gaslight Anthem – The ’59 sound:
Geweldige cd van deze vier mannen uit New Brunswick, New Jersey. Terwijl ik helemaal geen groot liefhebber ben van punkrock. Heeft deze band toch de eerste plaats behaald in mijn top 10 van beste albums van dit jaar. Deze band ontdekte ik per toeval op btx.backstreets.com een Amerikaans forum voor Springsteen fans.
Dus meteen naar Youtube om is te luisteren wat dat nu voor muziek was. Ik was vrijwel direct verkocht, een erg gave plaat met invloeden en zelfs een paar verwijzingen naar Bruce (hoe kan het ook anders)Springsteen. In het nummer ‘Meet My By The Rivers Edge’:

See I've been here for 28 years.
Pounding sweat beneath these wheels.
We tattooed lines beneath our skin.
No surrender, my Bobby Jean.

2. Jakob Dylan – Seeing Things:
Een mooie akoestische cd van Jakob Dylan, frontman van een favoriete band van mij The Wallflowers. En ja wat je nu denkt klopt het is inderdaad de zoon van de legendarische Bob Dylan. It maybe has a pitchfork, maybe has a tail, it's hungry as hell, evil is alive and well, in the distance is a kingdom, het lijkt verdikkeme wel een hel-en-verdoemenis preek van een vooroorlogse dominee. Maar wacht eens even, "the enemy is subtle, how we are so deceived", "the devil's shining light it can be so blinding", de appel is gewoon niet ver van de boom gevallen. Tekstueel dan, Jakob's melodietjes zijn zeker niet slecht maar missen nog het volkslied-achtige meezing gehalte van papa's songs. Ook is Jakob meer een mooizanger en perfectionist dan pa, dus zonder de kenmerkende rafelrandjes die maken dat Bob's ledjes na duizend keer luisteren nog steeds kunnen verrassen. Ik heb Seeing Things nu een paar keer gedraaid en het is wel heel sfeervol, een absolute verrijking van het werk van een man op middelbare leeftijd die op gracieuze wijze en zonder zijn tieneridooljaren te verloochenen nieuwe wegen inslaat. Als Jakob erin slaagt om in de toekomst zo dicht bij zichzelf te blijven als op dit veelbelovende solodebuut, things should start to get interesting right about now.

3. Southside Johnny & La Bamba’s Bigband – Grapefruit Moon The Songs Of Tom Waits:
Ik denk dat velen van jullie Tom Waits niet kennen (zou toch is wat kuch downloaden/youtuben etc kucht). Tom Waits heeft een hele rauwe stem met veel jazz invloeden. Dat is op deze cd niet anders van weer iemand uit New Jersey namelijk Southside Johhny. De stem van Southside past erg goed bij dit type muziek met veel jazz, blues en nightclub invloeden. Als je naar de site van Southside surft kun je een medley horen van deze cd. Ik heb Southside afgelopen 12 oktober live mogen aanschouwen in een zaaltje (Burgerweeshuis, Deventer) met amper 400 man. En het was geweldig. Toch is het aan de ene kant jammer dat Southside nooit echt op waarde is geschat en altijd in de schaduw is blijven hangen van die andere grote meneren uit New Jersey (Springsteen, Bon Jovi) ,aan de andere kant blijft dit op deze manier wel een klein bewaard geheim uit de wereld van rock en dat heeft ook wel iets. Als hij weer naar Nederland komt moet je er zeker eens heen gaan!!

4. Jackson Browne – Time The Conqueror:
Ook een grote onbekende voor de meesten deze man uit Amerika. Misschien dat 2 nummers van hem je wel wat zeggen namelijk Take It Easy en You’re A Friend Of Mine. Het heeft lang geduurd voordat Browne met een nieuw album kwam maar deze mag er zeker zijn. Een klein uur Jackson is gewoon even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Op 28 april 2009 staat hij in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Ik ben er bij!!

5. The Killers – Day & Age
Deze band kent iedereen denk ik wel met hits als When You Were Young (met een knipoog naar Born To Run van Springsteen, zelfde gitaar riffje) en Bones. Van hun nieuwe album komt de hit Human. Deze band heb ik ook ontdekt via Springsteen, een goede band en wil ze best eens live zien.

6. Kraak & Smaak – Plastic People
Dit soort muziek past ook niet echt in mijn straatje, maar het is een geweldige cd, met lekkere nummers. Zoals hun hit die van deze cd afkwam: Squeeze Me. En nog iets ze komen niet uit New Jersey maar gewoon uit Nederland.

7. De Dijk – Brussel
De beste band uit Nederland zonder enige twijfel, geweldige cd met bijvoorbeeld een mooi duet met soul legende Solomon Burke. Er staan mooie ballades op afgewisseld met weer wat snellere nummers.

8. Ilse De Lange – Incredible
Toen ik de eerste single van deze cd hoorde (So Incredible) was ik verkocht, en meteen deze cd gereserveerd. De cd luistert lekker weg, met een paar schitterende ballades zoals Miracle en Fall en weer vrolijke up tempo nummers zoals de eerste single So Incredible en Puzzle Me. Heb erg veel zin in haar concert op 21 maart in de Ahoy’.

9. The Highwaymen – Highwayman, Highwayman 2, The Road Goes On Forever
Deze supergroep heb ik dit jaar pas ontdekt. Erg fijne muziek van 4 legendes, ik zal ze even opnoemen. Waylon Jennings (als je de Dukes Of Hazzard een keer hebt gezien weet je ook wie Jennings is, de commentator op de gebeurtenissen in Hazzard County en de zanger van het titelnummer Good Old Boys) Johnny Cash (hoeft geen introductie te hebben, de film Walk The Line gaat over zijn leven). Willie Nelson en Kris Kristofferson, maken de Highwaymen compleet. Hun eerste nummer Highwayman werd meteen een grote hit en haalde zelfs de top van de countrymuziek rankings in 1985. In datzelfde jaar werd door Columbia het gelijknamige album Highwayman uitgebracht. Ook dat werd een succes. In 1990 werd het album vervolgd met een nieuwe cd, Highwayman 2. Weer vijf jaar later, in 1995, bracht het muzikale viertal hun laatste album, The Road Goes On Forever, uit. De succesvolle samenwerking van de vier countryzangers kwam in 2002 definitief ten einde toen Waylon Jennings in zijn slaap stierf als gevolg van diabetes. Een jaar later stierf ook Johnny Cash aan de gevolgen van diabetes. De overige bandleden, Willie Nelson en Kris Kristofferson, zijn beiden nog in leven.

10. Magic Tour Highlights:
Een EP van Bruce Springsteen & The E Street Band met 4 nummers daarop. De opbrengsten gingen naar het Danny Federici Melanoma Fund. Federici (bandlid van de E Street Band) overleed in April van dit jaar aan huid kanker.

Concert van het jaar:
1. Bruce Springsteen & The E Street Band – Magic Tour 2008 (Amsterdam Arena 18-6-2008)
2. Southside Johnny & The Asbury Jukes – 2008 Tour (Burgerweeshuis, Deventer 12-10-2008)
3. Roger Waters – Darkside Of The Moon Tour 2008 (Megaland, Landgraaf 11-5-2008)
4. Queen + Paul Rodgers – Cosmos Rocks Tour 2008 (Ahoy’, Rotterdam 7-10-2008)

Evenement van het jaar Top 3:
1. Bruce Springsteen &The E Street Band – Magic Tour 2008 (Amsterdam Arena 18-6-2008)
2. GP van België 2008 (5, 6 & 7 september 2008)
3. Queen + Paul Rodgers (Ahoy’ Rotterdam 7-10-2008)

Mijn meest beluisterde artiesten 2008 volgens last.fm:
1.Bruce Springsteen (1972 plays)
2.Bruce Springsteen & The E Street Band (1347 plays)
3. Southside Johnny & The Asbury Jukes ( 215 plays)
4. The Wallflowers ( 87 plays)
5. Josh Ritter ( 80 plays)
6. The Highwaymen ( 76 plays)
7. Queen ( 72 plays)
8. Bruce Springsteen & The Sessions Band ( 71 plays)
9. Johnny Cash ( 70 plays)
10. Queen + Paul Rodgers ( 65 plays)
11. Dire Straits ( 58 plays)
12. Warren Zevon ( 58 plays)
13. Roger Waters ( 51 plays)
14. Eagles ( 51 plays)
15. Bruce Springsteen & The Max Weinberg 7 ( 50 plays)
16. Pink Floyd ( 50 plays)
17. De Dijk ( 46 plays)
18. Mark Knopfler ( 46 plays)
19. John Fogerty ( 44 plays)
20. Jesse Malin ( 39 plays)

Vooruit kijken op 2009:
Als het goed is ben ik aan het eind van dit jaar bezig op de pabo om mijn leraren diploma te halen. Dit betekend dan ook dat ik geslaagd ben voor de opleiding Onderwijsassistent. Ik ben benieuwd wat er in 2009 allemaal staat te gebeuren in de wereld, hoe gaat Obama het doen, wordt Irak het nieuwe Vietnam(hopelijk niet), wordt Hamilton weer kampioen in de Formule 1 of wordt het iemand anders, ik hoop op Felipe Massa.

Dan zijn er nog een paar concerten die nu al in de agenda staan namelijk:
21 Maart: Ilse DeLange Incredible 2009
11 April: Bob Dylan And His Band
28 April: Jackson Browne – Time The Conqueror Tour 2009
18 Juli: The Eagles – Long Road Out Of Eden Tour 2009
1 December: UB 40 Labour of Love 2009 Tour
Als alles goed gaat komen Bruce Springsteen & The E Street Band ook nog naar Nederland, daar ga ik dus ook weer heen. Daarnaast nog naar de Formule 1 een weekend of een dag??

Nog goede voornemens??
Nee, alleen doelen waar ik aan ga werken…;-) .
En voor de rest zie ik wel wat er te gebeuren staat in 2009!