Sam

Iedereen heeft wel een held, iemand waar hij of zij tegen op kijkt, of door wat hij of zij doet waardoor je geïnspireerd raakt om hetzelfde doel na te streven of je dromen achterna te gaan. Volgens de van Dale is een held een dapper man, figuurlijk iemand die zeer knap of bedreven is in een of ander opzicht. Dus een held kan bijvoorbeeld een filmster zijn, een rock ’n roll artiest (nee ik noem geen namen maar jullie weten vast wie ik bedoel…) een voetballer zoals Messi of Robben. Of een coureur zoals Michael Schumacher of je favoriete schrijver. Dus iemand die ergens in uitblinkt, ergens de beste in is.

Maar soms zijn helden ook mensen bij wie het niet goed gaat zelfs zo erg dat je met je 5 jaar al ten dode bent opgeschreven. Je hebt een progressieve spierziekte daardoor ben je blind, doof, je kunt niet meer lopen en je moet 24 uur per dag beademt worden. Volgens de doktoren was en is de kwaliteit van leven zo slecht dat verder leven geen zin heeft. Maar doordat zijn ouders het beslis moment steeds uitstelden werd het vanzelf afstel want toen de jongen 16 was mocht hij zelf gaan bepalen wat hij wilde.


Maar hoe kun je dan een held zijn?? Door gewoon door te gaan met leven en proberen er wat van te maken. Leren wat je kunt leren plezier in je leven hebben. Dit is het verhaal van Sam.
Ria Bremer die in een ver verleden een medisch programma presenteerde (vinger aan de pols) volgde Sam en zijn ouders in 1992. De levensverwachting van Sam is dan minder dan een jaar. Bij het maken van de film was het uitgangspunt 19 jaar geleden: het volgen van de beslismomenten in een leven dat nog maar een paar maanden kon duren, volgens de artsen.
Maar in 2010 is Sam 25 jaar en nog steeds alive and kicking. Hij heeft inmiddels zijn diploma behaald voor het VMBO theoretische leerweg. Met achten en negens op zijn rapport.

Dus daarom is Sam een held en een voorbeeld voor een heleboel mensen denk ik. Ook al is het op bepaalde momenten in je leven nog zo zwaar je moet en kan niet anders dan gewoon doorgaan!!!

Hier kun je de geweldige documentaire terugzien:
http://avro.nl/sam/#.UBAgAJEXIgc

Om toch nog even met mijn held af te sluiten een zeer toepasselijk nummer:

The Wallflowers – Heroes (origineel van David Bowie)

And that’s the way the cookie crumbles…