Roulette: Een avond voor de Vietnam Veteranen

Als Springsteen fans het met elkaar over legendarische concerten hebben. Dan hoort het concert op 20 augustus 1981 daar zeker bij. Het concert in de Sports Arena, Los Angeles was een benefiet concert voor de Vietnam veteranen. Alle opbrengsten van dat concert gingen naar de Vietnam Veterans of America organisatie en de lokale Los Angeles veteranen centra.

Springsteen’s betrokkenheid bij de Vietnam veteranen komt door zijn interesse in de werkende klasse van Amerika en zijn eigen achtergrond. Springsteen kende 2 collega muzikanten uit New Jersey die ook naar Vietnam moesten en daar om het leven kwamen. Namelijk Bart Haynes met wie Springsteen in de tijd van The Castiles samen speelde. En Walter Cichon van de Motifs sneuvelde ook in Vietnam.

In de zomer belde Springsteens manager Jon Landau, Bob Muller op. Muller is op dat moment leider van de Vietnam Veterans of America (VVA). In de week dat Landau belde had Muller zijn personeel net verteld dat de organisatie failliet was en snel zou worden opgeheven. Muller stond versteld toen Landau hem vertelde dat Springsteen iets wilde gaan betekenen voor zijn organisatie. Springsteen en Muller ontmoetten elkaar voor het eerst na afloop van een van de Meadowlands concerten in East Rutherford, NJ. Daar kwamen ze overeen dat alle opbrengsten van de eerste avond in de Sports Arena in Los Angeles naar Muller’s organisatie ging.


Op 19 augustus een dag voor het concert bezocht Springsteen een aantal veteranen centra. De volgende dag begon het concert met een statement van Springsteen: “Vanavond zijn we hier voor de mannen en vrouwen die vochten in de Vietnam oorlog. Gisteren mocht ik een paar van die mensen ontmoeten. Ik wist niet wat ik tegen hun moest zeggen. Het is hetzelfde gevoel wanneer je door een donkere straat loopt en in je ooghoek zie dat een aantal mensen iemand in elkaar slaan. Maar je blijft doorlopen omdat het niets met jou te maken heeft. Aan het eind van Springsteen’s statement vraagt hij het publiek te luisteren naar een vriend van Springsteen. Een Vietnam veteraan: Bob Muller.

Muller begon zijn toespraak: Het is geweldig om hier vanavond te zijn. Het is een geweldige avond voor de Vietnam veteranen. Misschien hebben jullie wel eens gehoord over ons. En nooit helemaal begrepen waar het over gaat. Omdat een hele veel mensen het willen vergeten en net doen als of de oorlog nooit heeft plaats gevonden. “Vanavond zetten we de eerste stap om het verzwijgen van Vietnam ongedaan te maken. Het is het begin om alle mensen die de afgelopen jaren zo hard hebben gewerkt. En er voor te zorgen dat we leren van de lessen die Vietnam ons gegeven heeft. En dat wat er gebeurt is in Vietnam mag nooit meer gebeuren. Het laatste wat ik wil zeggen is dat als je terug kijkt naar de verschillen in onze generatie over de oorlog dat er één symbool van onze generatie is dat ons verbind namelijk rock ’n roll. Rock ’n roll zorgt voor het heling proces dat iedereen nodig heeft. Dus laten we er niet over praten maar laten we het beleven. Springsteen en de E Streeters storten zich vol overgave in ‘Who’ll Stop The Rain’. Een nummer van Creedence Clearwater Revival, dat de band hiervoor nog nooit had gespeeld. Achteraf vertelde Springsteen aan Muller dat hij het gevoel had, dat hij na dit nummer al een heel concert had gespeeld. Hier na werd nog een aantal uur doorgespeeld met onder meer een mooie tourpremiere in de vorm van Ballad Of Easy Rider. Een nummer net zoals “Who’ll Stop The Rain” dat een van de nummers was die de Vietnam Veteranen hadden geadopteerd als hun nummers.

In de jaren erna bleef Springsteen zich inzetten voor de minderbedeelden in de samenleving. Zoals de voedselbanken in alle delen van Amerika. In 2004 ondersteunde hij John Kerry die eerder leider was geweest van de VVAW, om de verkiezingen van dat jaar te winnen. Bob Muller bleef zich inzetten voor de Vietnam veteranen maar hij verlegde ook zijn focus en begon met een internationale campagne om landmijnen te verbieden. Die campagne verliep zo goed dat hij in 1997 de nobel prijs voor de vrede won.

De setlist van het concert voor de Vietnam veteranen:
Who’ll Stop The Rain/Prove It All Night/The Ties That Bind/Darkness On The Edge Of Town/Johnny Bye Bye/Independence Day/Trapped/Two Hearts/Out In The Street/The Promised Land/The River/This Land Is Your Land/Badlands/Thunder Road/Hungry Heart/You Can Look (But You Better Not Touch)/Cadillac Ranch/ Sherry Darling/Jole Blon/Wreck On The Highway/Racing In The Street/Candy’s Room/Ramrod/Rosalita (Come Out Tonight)/Jungleland/Ballad Of Easy Rider/Born To Run/ Detroit Medley/Twist And Shout