Roulette: Bruce en de band wederom ‘On Fire’

Na een super concert in Keulen was het de dag erna tijd voor Pinkpop.
Springsteen en The E Street Band stonden gepland om half 9 en rond die tijd kwam de band ook het podium opgelopen. Max Weinberg begon alvast met drummen om zo ‘We Take Care Of Our Own’ in te leiden. Gevolgd door ‘Wrecking Ball’. Daarna ‘Badlands’.  Mooi dat  er weer een nummer van ‘Darkness On The Edge Of Town’ werd gespeeld in vergelijking met het concert in Keulen de dag ervoor. Na ‘Badlands’ werd ‘Death To My Hometown’ gespeeld. Staand in de pit heeft dat nummer op de een of andere manier nog meer zeggingskracht. Tijdens het volgende nummer ‘My City Of Ruins’ begon Springsteen na het intro met: ‘Hello Limburg’, ‘Hello Pinkpop’. Hij vertelde dat hij blij was weer op Pinkpop te staan. Daarna werd het nummer verder ingeleid. Het nummer gaat over ‘hello’s and goodbye’s. Na de band intro’s vroeg Springsteen:  ‘Are we missing anybody tonight?’ en ‘If you here, and we’re here, than I know they are here’.  ‘Because I can here them in your voices’. Waarna iedereen in de pit begon te joelen en te klappen. Daarna bouwde Max het nummer weer mooi op en kwamen de blazers erbij. Het volgende nummer was net als in Keulen ‘Spirit In The Night’. Halverwege het nummer wist Springsteen even niet meer hoe het nummer nu verder ging. Maar hij kreeg hulp van een fan in de pit die hem de woorden in fluisterde. En met ‘You’re my man’ werd de fan bedankt en zong Springsteen het nummer verder.

Daarna was het tijd voor een fijne crowd pleaser in de vorm van ‘Because The Night’ met zoals altijd een schitterende solo van Nils Lofgren. Dit nummer werd gevolgd door ‘Radio Nowhere’. Het volgende nummer ‘I’m On Fire’ werd door Springsteen ingeleid met de woorden: ‘This is for Pinkpop’. In 2009 speelde Springsteen dit nummer ook, op zijn site verscheen een paar dagen later een schitterend filmpje van deze performance. Tevens was ‘I’m On Fire’ een tourpremiere. Dat wil zeggen dat het nummer deze tour nog niet was gespeeld. Daarna een super gave versie van ‘Shackled And Drawn’  dat net als ‘Death To My Hometown’ in de pit nog meer zeggingskracht krijgt. Net als in Keulen was er weer een glansrol voor Cindy Mizell.

De show ging verder met ‘Waitin’ On A Sunny Day’. Springsteen liep tussen de beide pit vakken door naar de mensen die achter de pit stonden. Om daar op een verhoging het nummer verder te zingen. Toen stoof hij weer naar voren. Haalde een jongen uit het publiek die het refrein mocht zingen en met ‘Come on E Street Band’ knalde de band weer in het nummer met een schitterende lange solo van Jake Clemons.

Na ‘Sunny Day’ volgt zoals gewoonlijk ‘The Promised Land’ dat nummer blijft live gaaf hoe vaak ik het ook hoor. Daarna volgde een bloedmooie kippenvel bezorgende versie van ‘The River’. Gevolgd door ‘The Rising’ en ‘We Are Alive’. Afsluiter van de set was, mijn favoriete nummer allertijden: ‘Thunder Road’. Wat blijft dat een onwaarschijnlijk mooi nummer. Kippenvel!! Helemaal met de ondergaande zon erbij, schitterend!

Na dit nummer bedankten Springsteen en de band ons. ‘Thank you Pinkpop’. Daarna zetten wij en de rest van de pit het owhowhwow in. En met de woorden ‘We’re not done yet’. Begonnen de toegiften. Die opende heel verassend met een gast optreden van Garland Jeffreys die met dit nummer een hitje had in Nederland. ’96 Tears’ werd dus gespeeld met de ‘cheap organ sounds’. Erg gaaf om deze man live te zien. Na afloop van het nummer vertelde Springsteen ons: ‘that song has 3 chords, this song is even dumber it only has 2 chords. Dat nummer was ‘Born In The U.S.A.’ dus de  vuisten omhoog en snoeihard meezingen. Dit nummer werd direct gevolgd met het bekende ‘one two’ dus ‘Born To Run’. Tijdens het intro van ‘Hungry Heart’ liep Springsteen naar de zijkant van het podium. Terwijl het publiek het eerste couplet zong vroeg Springsteen of Mumford & Sons hem wilde mee helpen/meezingen met dit nummer. Dat was echt briljant om te zien. De heren waren door het dolle heen dat ze met The Boss mee mochten zingen. Tijdens dit nummer werd er ook nog even naar Seasick Steve geschakeld die nog steeds net voor de pit in het gras zat. Ditmaal zat hij te genieten van Springsteen. Het volgende nummer was ‘Dancing In The Dark’ dat gevolgd werd door ‘American Land’. Afsluiter zoals bij elk concert deze tour was ‘Tenth Avenue Freeze-Out’. Met de woorden ‘Goodnight everybody’, ‘Dankuwell, Dankuwell Pinkpop’ en ‘We’ll be seeing you’ werden wij bedankt en even later liepen Springsteen en de band van het podium af. Daarna werd er vuurwerk afgestoken en was Pinkpop afgelopen. Met een afsluiter die mij nog lang zal heugen!