“I’m sure, will hear this someday through the magic of bootlegging”

Nadat ik in 2002 in aanraking was gekomen met de muziek van Bruce Springsteen (lees hier hoe dat gebeurde) ontdekte ik eind 2003 het Springsteen bootleg circuit. Er ging een wereld voor mij open. En nu in 2012 al 10 jaar lang. De bootlegs zijn er van het allereerste begin eind jaren 60 in obscure clubs tot aan het concert van 29 augustus van dit jaar en er komen er steeds meer bij.  Ik had net door hoe je torrents moest downloaden en de eerste torrent die ik downloade was een dvd van het concert op 31 augustus 2003. Dit concert was het 10de (!) en laatste concert dat Springsteen dat jaar gaf in het Giants Stadium. Het downloaden van deze dvd ging niet zo heel snel. Maar toen ik de dvd binnen had begon ik direct met het branden. En niet veel later verdween de eerste dvd in de speler. Na het dvd menu hoorde ik de tonen van een leuk zomerliedje (Frank Sinatra – Summerwind) en ondertussen zag ik de bandleden het podium op lopen. Roy, Danny, Max, Steve, Patti, Nils, Soozie, Clarence en als laatste onder luid gejuich van het publiek Bruce Springsteen. Het concert opende voor mij toen nog met een onbekend nummer, namelijk 'Cynthia' die op de outtake box 'Tracks' (1998) stond. En die had ik nog niet in mijn bezit omdat ik hem toen nog wat te duur vond 40 euro. Maar na dit liedje was ik om die box moest er ook komen al was het alleen maar om dit nummer op cd te hebben. Daarna volgde mijn favoriete nummer van dat moment 'The Rising' en zoals bij elk concert tijdens The Rising Tour in 2002 en 2003 was 'Lonesome Day' het volgende nummer. Het eerste deel van het concert (dvd 1) vond ik al erg gaaf. Maar de tweede dvd 'blowed me away'. Een geweldige versie van 'Kitty's Back' maar het nummer dat daarop volgde 'Glory Days' vond ik helemaal goed. Op een gegeven moment alleen Roy en Danny nog aan het spelen waren en de rest van de band het podium afliep. Om even later terug te komen. Toen riep Springsteen door de microfoon: Are you ready?  Are you really ready? Are you really ready? What time is it? Het publiek riep massaal: 'BOSSTIME!' Geweldig!

Het laatste nummer van de avond Tom Waits', 'Jersey Girl' vond en vind ik geweldig. Vooral in deze uitvoering. Als de eerste noten van het nummer worden gespeeld ontploft het Giants Stadium. Erg mooi om te horen en om te zien!

De dvd was opgenomen door 3 mensen (fans) met een camera. 'Back in the day' waren die camera's nog niet voorzien van HD en andere technische hoogstandjes. Dus het beeld op zich was niet heel goed. Maar toch blijft deze DVD een speciaal plekje houden in mijn Springsteen collectie. Evenals de audio opname. Een paar jaar later zou er een betere opname van het concert verschijnen. Een zogenaamde IEM opname waarop je de instrumenten wat beter hoort. Samen met de opname die er al was is daar een hele mooie mix van gemaakt.

Op Youtube staat de complete geluidsopname van dit concert:

De titel van dit blog is een uitspraak van Springsteen uit 1978 toen hij het nummer 'Racing In The Street' opdroeg voor iedereen op Sixth Avenue in Asbury Park. Door de bootleggers kan ik (en de rest van de Springsteen fans) luisteren naar concerten uit de jaren 70, 80, 90 en de jaren 00. Tegenwoordig is het bijna een gewoonte om een paar uur na afloop van een concert de bootleg van datzelfde concert al te kunnen downloaden.

Bootleggers roll your tapes!