De 25 van 2019: 8. Cody Jinks – After The Fire & The Wanting

Cody Jinks, de man uit Haltom City, Texas bracht vorig jaar het mooie ‘Lifers’ en nu amper een jaar later zijn daar twee nieuwe langspelers. Op 11 oktober verscheen ‘After The Fire’ en een week later verscheen ‘The Wanting’. Tweeëntwintig nieuwe nummers verdeeld over 2 platen, productief kun je Jinks zeker noemen. Een echt overkoepelend thema is niet te vinden op de plaat, wel bezingt Jinks veel het leven onderweg. Dat het mooist tot uiting komt in de ode aan zijn vrouw ‘Tell’em What It’s Like’:

Tell’em what it’s like Bec, because they think they want to know
Beyond the lights, beyond the show, what it is
Tell’em what it’s like Bec, to live with a man who’s never there
To wonder if he even cares when he’s gone
He’s always gone, here or there

Het nummer ‘William and Wanda’ is misschien wel het hoogtepunt op de plaat, Jinks schreef dit nummer samen met zijn vrouw in de dagen nadat zijn opa was overleden. In het nummer mijmert hij over dat zijn opa en zijn oma in de hemel weer bij elkaar komen. Maar naast dit soort nummer staan er ook wat honky tonk achtige nummers op zoals ‘One Good Decision’ en ‘Think Like You Think’ ook mooi is ‘Ain’t a Train’ met in plaats van een scheurende gitaarsolo een zelfde soort solo op een viool. Afsluiter van de plaat is een leuk instrumentaal nummer ‘Tonedeaf Boogie’.

‘The Wanting’ trapt af met het titelnummer van de plaat, een samenwerking met Tennessee Jet. Het thema van onderweg zijn komt weer mooi tot uiting in het nummer: ‘Never Alone Always Lonely’ op zijn website heeft Jinks bij elk nummer een beschrijving gezet, waar het nummer over gaat, hoe de inspiratie kwam etc. Over dit nummer, een prachtige ballade, zegt hij het volgende:

“Being on the road, being at home. Being scared to death and feeling alone on a stage in front of a lot of people, or being at home, knowing your family needs your time. This one is another one my wife Rebecca helped me write because she’s seen both sides of my job: the guy on the road with the family at home, and the guy that just wants to be left alone that wants no one to see him – living in a whirlwind, fast train, and just trying to give everything to everyone you can and how taxing it is. This song is another representation of what our families go through.”

Ook mooi zijn de nummers ‘Whiskey’, want wat is een countryplaat zonder een nummer over drinken. ‘Where Even Angels Fear to Fly’ is een autobiografisch nummer over zijn leven en de mensen die hem geholpen hebben om de man te zijn die hij is geworden. ‘It Don’t Rain in California’ is ook het benoemen nog even waard, Josh Morningstar had een couplet en het reffrein geschreven maar kwam niet verder dus belande het voor 2 jaar op de plank. Toen hij met Jinks een liedje ging schrijven kwam het onafgemaakte nummer weer van de plank af. Wat mij betreft een van de mooiste nummers op het album.

Als Jinks deze albums in de jaren 80 en/of 90 had uitgebracht was hij een van de grote countryartiesten van die tijd geworden. Nu wordt hij gezien als een indie muzikant uit Texas. Maar wat mij betreft een van de weinige echte countryartiesten van dit moment. Geen gezeur vanuit Nashville dat hij nieuwe albums moet maken, of nieuwe singles moet schrijven. Nee als Jinks de inspiratie heeft dan duikt hij de studio in, neemt zijn muziek op en brengt het op zijn eigen label uit. En wat mij betreft the future of country music.

Youtube:

Linkjes:
Website: codyjinks.com
Kopen: iTunes – After The Fire | The Wanting of Platomania
Luisteren: Spotify – After The Fire | The Wanting