Drie jaar geleden, om precies te zijn op 17 mei 2016, overleed Guy Clark. Een singer/songwriter die ik vooral kende van het nummer ‘L.A. Freeway’ maar mede door deze plaat van Steve Earle & The Dukes, aan het ontdekken ben. Een aantal jaar geleden deed ik dat met het album ‘Townes’ dat Earle tien jaar geleden opnam om zijn mentor Townes van Zandt te eren. Net als van Zandt was Guy Clark ook een mentor en inspiratiebron voor Steve Earle. Na een eerste ontmoeting in 1974 wanneer Earle nog maar 19 jaar oud is, mag Earle de achtergrondvocalen voor het nummer ‘Desperados Waiting For A Train’ voor Clarks debuutalbum ‘Old No. 1’ uit 1975 inzingen. Daarna tourt Earle als bassist met Clark de Verenigde Staten rond waarna hij een aantal jaar later zelf zijn solo debuut maakt. ‘Guy’ is een eerbetoon aan de muzikale nalatenschap van Guy Clark.

Earle doet hierbij een greep uit het mooie oeuvre. De plaat opent met ‘Dublin Blues’ gevolgd door ‘L.A. Freeway’ en het nummer dat ik leerde kennen door The Highwaymen (de countrysupergroep met Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson), ‘Desperados Waiting For A Train’. Een van de mooiste nummers is ‘The Randall Knife’ een nummer over de moeilijke relatie die Clark had met zijn vader. Ook mooi is het laatste nummer van de plaat ‘Old Friends’ waarbij Earle wordt bijgestaan door Rodney Crowell, Emmylou Harris, Jerry Jeff Walker, Terry Allen en Jo Harvey Allen.

Earle blijft samen met zijn begeleidingsband The Dukes dichtbij de originele arrangementen waardoor de nummers goed tot hun recht komen. Al met al levert Steve Earle een prachtig eerbetoon af voor zijn overleden kameraad.

Youtube:

Linkjes:
Website: steveearle.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify