‘American Love Song’ is de opvolger van het in 2015 verschenen ‘Fear And Saturday Night’ van de inmiddels 38 jarige Ryan Bingham uit Hobbs, New Mexico. Zelf ontdekte ik Ryan Bingham door het prachtige ‘The Weary Kind’ dat verscheen in de film en de soundtrack ‘Crazy Heart’ uit 2009 met o.a. Jeff Bridges in de hoofdrol, dat Bingham een golden globe, oscar en een grammy opleverde. Een prachtig nummer, met die kenmerkende groezelige stem van Ryan Bingham. Hier moest ik meer van weten na het prachtige ‘Junky Star’ uit 2010, volgde het iets minder ‘Tomorrowland’ uit 2012 gevolgd door het al eerder genoemde ‘Fear And Saturday Night’. Nu is daar ‘American Love Song’, op dit album kijkt Bingham terug op zijn rot jeugd. Bingham’s moeder overleed aan een alcoholverslaving en een depressieve vader die uiteindelijk zelfmoord pleegt. Op het prachtige akoestische nummer ‘Wolves’ zingt Bingham over zijn schrijnende jeugd:

Would not take no more
Had my fill
Stars had faded from my eyes
And run from looks that kill
There was no one comin’ around
To save me from the fray
I had to stand my ground
And keep the wolves at bay

Een van de hoogtepunten op de plaat wat mij betreft. Op het nummer ‘Got Damn Blues’ komt dit thema nogmaals voorbij maar dan in een zompig blues nummer.
Naast zijn eigen zorgen maakt Bingham zich ook zorgen om de staat van zijn land, de Verenigde Staten. Dit komt vooral naar voren in het nummer ‘Situation Station’. Waar het gaat over liegende politci en zelfs een liegende president:

As the president shits upon the nation
Wipes his ass with all denominations

‘American Love Song’ is een divers album geworden met verschillende muzikale stijlen, fijne rockers, blues nummers en akoestische nummers wisselen elkaar af. Op een plaat die misschien nog beter was geweest als het aantal nummers wat minder was geweest. Desalniettemin levert Bingham samen met producer Charlie Sexton een mooie plaat af!

Youtube:

Linkjes:
Website: ryanbingham.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify