De 25 van 2019: 2. The Delines – The Imperial

Terug naar 2014 toen Willy Vlautin (Richmond Fontaine) bekend maakte dat hij een nieuwe band had opgericht genaamd The Delines, met name om Amy Boone een platform te geven om haar zangkunsten te kunnen laten horen. Dat lukte, debuutplaat ‘Colfax’ stond in 2014 hoog in de jaarlijstjes. In 2015 volgde het album ‘Scenic Sessions’ die alleen tijdens hun Europese tour, te koop was. Maar daarna werd het stil rondom de band uit Portland, OR.

De jaren daarna werd er af en toe een bericht op Facebook geplaatst. Tot maart 2017 toen de band een bericht plaatste over de toestand van Amy Boone. In april van het jaar 2016 was ze in haar woonplaats Austin, TX, aangereden door een auto. Waarbij ze haar beide benen brak. Negen operaties verder en na een drie jaar durende revalidatie periode is Boone terug. En kon de band de opnames voor de nieuwe plaat, die voor Boone’s ongeluk bijna af was, weer oppakken onder leiding van producer John Morgan Askew. Die ook de vorige twee albums van The Delines produceerde.

The Delines met ook Sean Oldham, Freddy Trujillo, Cory Gray en Tucker Jackson in de gelederen, zijn op ‘The Imperial’ verder gegaan waar ze op ‘Colfax’ waren gebleven. ‘The Imperial’ is het resultaat van de tour naar aanleiding van het album uit 2014 en het vele oefenen als band. Willy Vlautin, die afgelopen jaar in Nederland doorbrak met zijn roman ‘Laat Me Niet Vallen’ door een item in ‘De Wereld Draait Door’, heeft tien nummers geschreven, die gaan over de onderkant van de samenleving, over mensen waarbij alles tegen zit. Zoals op het nummer ‘Holly The Hustle’ waarbij Holly eerst een fijne jeugd lijkt te hebben totdat haar moeder het gezin verlaat, haar vader zijn paarden verkoopt en haar meeneemt langs de paardenraces. Waar ze een vijftig jarige man ontmoet, hier verliefd op wordt, hij doodgeschoten wordt, Holly weet te vluchten maar komt dan weer in handen van verkeerde mannen, wordt in El Paso in elkaar geslagen en uiteindelijk wordt ze dronken en bloedend aangetroffen in de Santa Anita Inn. In een aantal nummers zijn blazers toegevoegd zoals op ‘Where Are You Sonny?’ waar een vrouw opzoek is naar haar vriend, die vermist is. Titelnummer ‘The Imperial’, verteld het verhaal over een stel dat lang geleden uit elkaar is gegaan maar, nu de man is vrijgelaten uit de gevangenis, ze elkaar weer ontmoeten bij ‘The Imperial’.

The Delines zetten de ingezette sfeer op ‘Colfax’ verder door op dit album, de beeldende nummers van Vlautin, de betoverende stem van Amy Boone en de country soul muziek van de rest van de band, maken dit album, wat mij betreft, al een grote kanshebber voor de jaarlijstjes aan het eind van dit jaar.

Bovenstaande recensie was mijn eerste recensie die ik schreef voor de website Real Roots Cafe, naast de prachtige muziek een extra reden waarom deze plaat op nummer 2 staat in mijn lijstje van de 25 beste platen van 2019.

Youtube:

Linkjes:
Website: thedelines.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify