Terug naar 2009, de zender RTL 7 het programma Voetbal International met Wilfred Genee, Rene van de Gijp en Johan Derksen. Wordt Vera gevraagd om de huisband te worden van het programma. Als fervent kijker, terwijl ik niet zoveel om voetbal geef, zie ik elke aflevering Vera spelen. Vaak met covers en soms met een eigen nummer. Door het WK in 2010 en de bijbehorende vlogs, gemaakt door Vera’s vrouw, Escha Tanihatu ontdek ik het nummer ‘Just A Little’ een prachtige nummer over vriendschap en samen opgroeien. Met een knipoog naar de muziek van Bruce Springsteen. Nu door naar 2018 waar Vera het album ‘The Year Of The Snake’ uitbrengt. De volgers weten het album te waarderen maar de echte doorbraak komt als DJ Rob Stenders van NPO Radio 2, in maart het nummer ‘Roller Coaster’ begint te draaien van het album ‘Pompadour Hippie’. De reacties zijn overweldigend en ook ik hoor het nummer voor het eerste op Radio 2 met het kippenvel op de armen. Een prachtig nummer over hoogte en dieptepunten. Maar samen met de ander komen we de dieptepunten weer te boven.

Hoewel het nummer maar tot de 21ste plek in de Top 40 weet te komen loopt iedereen weg met het nummer. En dat blijkt want zelfs in de majestueuze Top 2000 komt het nummer op plek 4 binnen. Wat het nummer de hoogste nieuwe binnenkomer ooit maakt, een record.

In mijn lijstje heb ik het album ‘Pressure Makes Diamonds 1 & 2 – The Year Of The Snake & Pompadour Hippie’ opgenomen met dus de al eerder genoemde albums ‘The Year Of The Snake’ uit 2018 en het dit jaar verschenen ‘Pompadour Hippie’. Waarbij het eerste album bestaat uit wat steviger werk en het tweede album wat rustiger of melancholieker is.
Op ‘The Year Of The Snake’ is ‘Bo-utiful’ misschien wel mijn favoriet, maar op het tweede deel van de plaat komen de nog mooiere nummers met natuurlijk ‘Roller Coaster’. Dat mij erg doet denken aan het nummer ‘Ferris Wheel’ van Natalie Hemby. Beide over attracties en beiden worden gebruikt als metaforen voor het leven. Ook mooi is de titeltrack van de plaat waarbij Vera zelfs wat politiek wordt:

So, please stop the: hatred, violence, pollution, corruption, destruction, ignorance, conquer and divide
And stop the racism bullshit, cutting of the forests, the nuclear rubbish, the greed and the hunger, the chemical warfare and stop messing with our minds, stop messing with our mind

I’m a Pompadour Hippie
And I won’t step aside
No, I won’t stop believing
No, I won’t stop believing
No, I won’t stop believing, we will change in time

Het volgende nummer ‘Pressure Makes Diamonds’ en de zin “pressure makes diamonds and hard work pays off” kun je natuurlijk mooi over de carriere van Vera leggen. Van avond aan avond spelen bij VI, kleine zaaltjes, platen maken die niet goed verkochten en ineens wordt het harde werken beloond. Mooi zijn ook de blazers in dit nummer. Daarna volgt de klassieker in wording ‘Roller Coaster’. Na ‘Moonlight Motel’ van Bruce Springsteen, wat mij betreft het beste nummer dat dit jaar is uitgebracht.

Het laatste nummer van de plaat is getiteld: ‘Born Again’, vol met violen en een toch wel toepasselijke titel door het onwaarschijnlijke succes dat Vera dit jaar heeft gekregen. Wat mij betreft is het succes meer dan verdiend. Een uitverkochte AFAS Live, uitverkochte theaterconcerten en eind 2020 weer een clubtour door Nederland. Om Johan Derksen te quoten: ‘hij heeft het succes aan zijn kont hangen’ en het is hem gegund!

Youtube:

Linkjes:
Website: dannyvera.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify