De 25 van 2018: 7. Ashley McBryde – Girl Going Nowhere

De titel: ‘Debuutplaat van het jaar’ gaat naar Ashley McBryde met het album ‘Girl Going Nowhere’. McBryde, 35 jaar oud uit Mammoth Spring, Arkansas, verhuisde in 2007 naar Nashville, TN om het te gaan maken als country artiest. In 2009 en 2010 won ze de Country Showdown en bracht niet veel later haar tweede album uit. Later werd ze ontdekt door Eric Church die haar tijdens een van zijn concerten het podium ophaalde om mee te zingen. In 2017 mede op aandringen van Eric Church werd ze gecontracteerd door het platenlabel Warner Bros Nashville en niet veel later volgde de eerste single getiteld: ‘A Little Dive Bar in Dahlonega’ dat door Rolling Stone meteen tot de 25 beste country nummers van 2017 werd uitgeroepen. In maart van 2018 kwam dan het album uit met Jay Joyce als producer (The Wallflowers, Emmylou Harris, Zac Brown Band). Het album opent met een stukje persoonlijke geschiedenis van McBryde:

Don’t waste your life behind that guitar
You may get gone, but you won’t get far
You’re not the first, you won’t be the last
And you can tell us all about it when you come crawling back
That road you’re on, just winds and winds
Your spinning your wheels and wasting you’re time

In de daarop volgende 10 nummers verteld McBryde mooie verhalen, over de radio (met verwijzing naar Johnny Cash en June Carter en het nummer Jack & Diane van John Mellencamp), barretjes in de kleine stad en in ‘The Jacket’ bezingt ze haar favoriete jas van Levi’s. ‘Livin’ Next To Leroy’ gaat over Leroy die vanuit Alabama naast de McBryde’s kwam te wonen.

Leroy was a transplant from somewhere in Alabama
The first time I met him, he asked me for a spoon
And I thought he must’ve been in a bluegrass band, or somethin’
But I’d find out one August afternoon

Three doors down, there’s tinfoil on the table
They ain’t cookin’ up nothin’ good ‘round here

McBryde heeft een erg mooie stem die geschikt is voor mooie ingetogen liedjes zoals de opener van de plaat, maar ook op ‘Andy (I Can’t Live Without You)’. Op de wat stevigere nummers zoals ‘Radioland’ en de prachtige roadtrip song ‘El Dorado’, kan ze zich meten met de besten van deze wereld. Met recht tenminste naar mijn bescheiden mening de debuutplaat van het jaar, wat bewijst dat als je iets echt heel graag wil, je dat kan bereiken. McBryde is hiervan een schoolvoorbeeld! Pracht plaat!

Linkjes:
Website: ashleymcbryde.com
Kopen: iTunes of Platomania.eu
Luisteren: Spotify