Jeff Tweedy inmiddels 51 jaar oud en beter bekend als de frontman van een van mijn favoriete bands Wilco. Bracht afgelopen jaar een solo plaat uit, niet zoals het vorig jaar uitgebrachte ‘Together At Last’ waarop hij de songs van Wilco zong zichzelf begeleidend op een akoestische gitaar.
Dit album bestaat uit allemaal nieuwe nummers, die Tweedy opnam met hulp van zoon Spencer Tweedy (samen vormen ze de band Tweedy) en drummer van Wilco, Glen Kotche. De plaat kreeg de naam ‘WARM’ mee, op deze plaat is Tweedy oprechter en is hij persoonlijker dan op zijn vorige platen. Dat begint al bij het openingsnummer ‘Bombs Away’:

I leave behind a trail of songs
From the darkest gloom to the brightest sun
I’ve lost my way but it’s hard to say
What I’ve been through should matter to you

De thema’s op dit album zijn donker, ze gaan over verslavingen, de dood, de diepe dalen die Tweedy heeft meegemaakt. Terugkijkend op zijn leven is hij blij dat hij er nog is, waarmee hij zijn geschiedenis heeft geaccepteerd. Aanleiding voor dit openhartige album is misschien wel het verschijnen van zijn autobiografie ‘Let’s Go (So We Can Get Back)’. Het boek staat hoog op mijn leeslijst. Waar dit album voor een groot deel aan heeft bijgedragen. Nergens klinkt het album echt somber eerder melancholisch en soms zelfs opgewekt zoals in het mooie ‘Let’s Go Rain’ een nummer dat Tweedy speelde tijdens zijn solo shows vorig jaar. Hij schreef dit nummer om te kijken of zijn publiek direct mee kon zingen met een liedje dat ze nog nooit gehoord hadden. En dat werkte, dus experiment geslaagd en dat levert een echte oorwurm op. Een ander nummer dat mij bij blijft is het laatste nummer en meteen ook het langste nummer van de plaat: ‘How Will I Find You?’. Tweedy over dit nummer:

“I was trying to imagine what someone like my father, who believed in an afterlife, would be thinking while looking for my mom, who died before him. If there’s really something like a Heaven the way that most people picture it, this seemed like a really sad and lonely thought.”

Het Engelse woord: haunting is dan een mooie beschrijving voor dit nummer en een prachtige afsluiter van een mooie en zeer persoonlijke plaat van Tweedy.

Linkjes:
Website: wilcoworld.net
Kopen: iTunes of Platomania.eu
Luisteren: Spotify