Tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten reed Lohues Albuquerque, New Mexico binnen. Stopte bij een barretje om wat te drinken. Toen hij daar aan de praat raakte met een Amerikaans stel. Hun vroegen wat hij zoal deed. Lohues vertelde dat hij een roadtrip aan het maken was en liedjes schreef. ‘Awesome’ zeiden de Amerikanen. En zo was de titel voor zijn nieuwe plaat bekend ‘AOSEM’ dat alweer zijn negende solo plaat is in tien jaar tijd.  Lohues bracht in 2015 geen album uit maar op 1 januari 2016 liet Lohues al weer van zich horen. Met de eerste single van de nieuwe plaat ‘Waor Gaon We Naortoe’ een prachtig nummer om het nieuwe jaar mee te beginnen. Wat gaat het brengen etc. Niet veel later volgde ook de aankondiging van de nieuwe plaat. Een plaat met weer wat meer instrumenten dan voorganger ‘D’ uit 2014. En zoals altijd hele fijne teksten over het dagelijks leven maar in alle teksten zit wel een diepere laag. Het wereldnieuws wordt bijvoorbeeld bezongen in ‘Appels’ dat nummer schreef Lohues na dat hij op het Journaal beelden had gezien van gekruisigde Syrische kinderen: “Ik moest er bijna van overgeven zo ontdaan was ik. Mijn oog viel op de kleine appeltjes aan mijn bomen. En toen kwam dat liedje. Een eenvoudige positieve gedachte bij alle narigheid. Er komen best veel appels aan, zei mijn opa altijd. Dat is hoopvol, toch?”

Televisie uut’zet
Midden in’t journaal
Was d’r helemoal flauw van
Die malle verhal’n
Ben de tuune ingoan
En werd bliede toen ik zag
Dat ik opzich gerust kan zing’n
D’r kom’n best veel appels aan

Maar Lohues bezingt ook het verliefd zijn, iets dat hij niet meer voor mogelijk had gehouden: “Ik dacht: misschien ben ik wel een soort kloosterling met de muziek als god. Een afgezonderd sololeven beviel mij goed. En toen opeens: póéf, daar was zij.” Die zij is Stephanie Struijk (a.k.a. Stevie Ann). Dat levert met ‘En Toen Kwam Jij’ een heel leuk opgewekt liefdesliedje op. Maar ook weer fijne alles komt goed liedjes zoals ‘Vaste Grond’:

’t Vuult nou eben niet zo mooi
Neem wat warms te eten en dan in bad en

Eben goed slaopen
Ien keer de klokke rond
Eben goed slaopen
Dan vuul ie wel weer vaste grond

‘AOSEM’ is een prachtige plaat geworden met mooie ambachtelijk liedjes over het leven van alle dag. Lohues heeft de smaak van platen maken weer te pakken, want ergens in de komende maanden komt zijn nieuwe album ‘Moi’ uit.

Linkjes:
Website: lohues.nl
Kopen: iTunes of Platomania.eu
Luisteren: Spotify