De 25 van 2014: Part 2 – 20-16

20. Eric Clapton & Friends – The Breeze An Appreciation of JJ Cale
20 Eric Clapton & Friends - The Breeze
Een mooie tribute plaat aan JJ Cale die op 26 juli 2013 overleed. Eric Clapton, die JJ Cale als grote inspiratiebron zag, trommelde een paar van zijn vrienden op waaronder: Tom Petty, Mark Knopfler, Willie Nelson, John Mayer, Don White en Christine Lakeland. Dat kan niet anders dan een uitstekende tribute plaat worden. Het begint goed met het openingsnummer ‘Call Me The Breeze’ maar daarna kakt het toch een klein beetje in. Ondanks dat is het een mooi tribute geworden aan JJ Cale.

Youtube: ‘Call Me The Breeze
Spotify: The Breeze An Appreciation of JJ Cale

19. Benmont Tench – You Should Be So Lucky
19 Benmont Tench - You Should Be So LuckyDe toetsenist van Tom Petty & The Heartbreakers bracht in 2014 zijn eerste solo album uit. Tussen al het touren en het opnemen van Heartbreakers materiaal heeft Tench tijd gevonden om zijn eigen album op te nemen. Dit deed hij erg snel want in 10 dagen tijd was het album opgenomen. Het album bevat eigen werk zoals ‘Today I Took Your Picture Down’ maar ook enkele covers van Bob Dylan namelijk ‘Corrina Corrina’ en ‘Duquesne Whistle’. Een mooi album van Benmont Tench.

Youtube: ‘>You Should Be So Lucky

Spotify’ You Should Be So Lucky

18. The Mandevilles – Windows And Stones
18 The Mandevilles - Windows and StonesTijdens de presentatie van de Pinkpop line-up in 2012 speelden ze een paar nummers en sindsdien ben ik deze band blijven volgen. Eerst als Serena Pryne & The Mandevilles en nu zijn het The Mandevilles geworden. Nog wel met Serena Pryne als frontvrouw. Voor dit album is Kickstarter ingezet om geld bij elkaar te krijgen voor het opnemen van dit album. Het is een erg tof album geworden. Het eerste nummer ‘Hangovers’ knalt direct de speakers uit. Daarna volgt ‘Runaway’ dat vergelijkbaar is met ‘Heaven On The Highway’ van hun eerste album. Pryne heeft een geweldige stem vergelijkbaar met Melissa Etheridge met zo’n fijn rauwrandje op de stem. Mooie plaat voor in de auto.

Youtube: ‘Hangovers
Spotify: helaas niet op Spotify te vinden…

17. Willie Nelson – Band Of Brothers
De 67ste studio17 Willie Nelson - Band Of Brothersplaat(!!) van Willie Nelson die zelf de zeer respectabele leeftijd van 81 jaar heeft bereikt. Voor het eerst sinds lange tijd heeft Nelson het merendeel van de nummers op deze plaat zelf geschreven. Naast de kenmerkende stem is ook het kenmerkende gitaargeluid van Nelson te horen op deze plaat. Mooi is het duet met nieuwe country held Jamey Johnson ‘The Git Go’. Maar ook ‘The Wall’ is een hoogtepunt op deze plaat. Als je op deze leeftijd nog zo mooie en soms breekbare plaat af kunt leveren ben je een hele grote. Samen met Kris Kristofferson een van de laatste echte old school outlaws.

Youtube: ‘The Wall‘, ‘Band Of Brothers
Spotify: ‘Band Of Brothers

16. Bob Seger – Ride Out
16 Bob Seger - Ride OutToch wel een verassing in 2014 dat Bob Seger nog een nieuw album uitbracht. Zijn laatste plaat stamde alweer uit 2006. Met ‘Ride Out’ levert de inmiddels 69 jarige Seger een goed album af. Het album opent met een cover van John Hiatt’s, ‘Detroit Made’ dat nummer in vergelijk is de versie van Seger een stuk vlotter. Een andere mooie cover is die van Woody Guthrie’s ‘California Stars’ een schitterende versie en mooier dan het origineel of de versie van Billy Bragg & Wilco, dat komt mede door de blazerssectie. Naast covers is er ook ruimte voor eigen werk, het mooiste nummer daarvan is de ballad ‘You Take Me In’. Al met al een goed album, Seger heeft al laten doorschemeren dat dit wel eens zijn laatste zou kunnen zijn.

Youtube: ‘Detroit Made‘, ‘California Stars
Spotify: helaas staat Bob Seger niet op Spotify.