De 25 van 2014: Part 1 – 25-21

Het jaar 2014 zit er weer op, een mooi muziekjaar met vele nieuwe ontdekkingen, een paar tegenvallers en een paar schitterende platen. Hieronder mijn eigen top 25 van de beste albums van 2014.

De top 25 heb ik verdeeld in een aantal delen. Deze post bespreekt nummers van 25 tot 21. Per album staan een paar linkjes naar videoclips via YouTube en een link naar Spotify om het album in zijn geheel te beluisteren.

25. Miss Montreal – Irrational
24 Miss Montreal - IrrationalSinds de theatershow in 2013 ben ik fan. Begin dit jaar bracht ze haar vierde album uit getiteld ‘Irrational’. Sanne Hans en haar band hebben een leuk album afgeleverd. Een plaat die het live goed doet want in veel nummers zit een ‘ohohoh’, of een ’tututu’ waardoor de luisteraar vanzelf mee gaat zingen. Hoogepunten zijn ‘Good To Go’ over het bezoeken en de sfeer van een muziekfestival. En het rustigste nummer van de plaat ‘Army In My Head’. Ook mooi is het laatste nummer ‘Moonlight Shadow’ dat Sanne Hans zing met haar moeder, het origineel is van Mike Oldfield. Een goed plaatje!

Youtube: ‘Good To Go‘, ‘Heavy Heart (met een mooie trompetsolo)‘.
Spotify: Irrational

24. Nicole Atkins – Slow Phaser
25 Nicole Atkins - Slow Phaser
Nog erg onbekend in Nederland deze singer-songwriter uit Neptune City, New Jersey, USA. In 2007 hoorde ik tijdens de Freaknacht op 3FM een plaat ‘Maybe Tonight’ en ik was verkocht schitterende muziek. Toen Gerard Ekdom de plaat afkondigde snel de naam onthouden en op zoek gegaan naar dat nummer. Inmiddels zijn we 3 albums verder. Wederom levert ze weer een goede plaat af met uiteenlopende muziekstijlen zoals roots, disco en natuurlijk pop muziek. Dat alles voorzien van een schitterende vocalen van Nicole Atkins.

Youtube: ‘Girl You Look Amazing’, ‘Who Killed The Moonlight?’.
Spotify: Slow Phaser

23. John Hiatt – Terms Of My Surrender
23 John Hiatt - Terms Of My SurrenderJohn Hiatt heeft een mooie blues georiënteerde plaat afgeleverd. Elf nummers bezongen met de schitterende doorleefde stem die John Hiatt heeft. Het titel nummer is veruit het beste nummer op deze plaat en doet een beetje denken aan Bob Dylan’s album Modern Times uit 2006. Het verschil met het slechtste nummer op de plaat ‘Old People’ is daarmee wel erg groot.

 

Youtube: ‘Terms Of My Surrender
Spotify: Terms Of My Surrender

22. Brad Paisley – Moonshine In The Trunk
22 Brad Paisley - Moonshine In The TrunkEen grote meneer in de hedendaagse pop-country muziek. Na ‘Wheelhouse’ dat in 2013 uitkwam brengt Paisley weer een nieuw album uit. Een goed plaatje voor een mooie zomerdag. Van blikjes in elkaar drukken, varen op het water, een liedje over het krijgen van een erfenis en natuurlijk een mooi liefdesliedjes zoals ‘Perfect Storm’ en ‘You Shoudn’t Have To’. Maar ook over de moonshiners in het zuiden van de States met verwijzingen naar NASCAR en The Dukes Of Hazzard in het titelnummer ‘Moonshine In The Trunk’. Prima zomeravond muziek!

Youtube: ‘Perfect Storm‘, ‘Moonshine In The Trunk
Spotify: Moonshine In The Trunk

21. Miranda Lambert – Platinum
21 Miranda Lambert - PlatinumEen hele grote mevrouw in de hedendaagse pop-country muziek. Dit jaar bracht ze haar vierde album uit met de titel ‘Platinum’ en dat werd het album al snel aan de andere kant van de oceaan. Haar vorige album ‘Four The Record’ uit 2011 vond ik wat tegenvallen. In vergelijking met haar eerdere werk. Met deze plaat is Lambert afkomstig uit Lindale, Texas, weer helemaal terug. Erg goede countrypop nummers met een fijn rauwrandje. Een van de topnummers ‘Priscilla’ bezingt ze het leven van Priscilla Presley de vrouw van Elvis en trekt vergelijkingen met haar eigen huwelijk met country ster Blake Shelton. Maar er is ook ruimte voor reflectie bijvoorbeeld tijdens het nummer ‘Automatic’ liedjes opnemen van de radio met een cassettebandje etc. Maar er is ook ruimte voor humor tijdens ‘Gravity Is A B*tch’. Waarin ze zingt over ouder worden. Met afsluiter ‘Another Sunday In The South’ komt er een einde aan dit 16 nummers tellende album. En wat voor een!

Youtube: ‘Automatic‘, ‘Another Sunday In The South‘, ‘Gravity Is A B*tch
Spotify: Platinum