Concert: Infloyd’s Final Cut

Vorig jaar speelde de band Infloyd het legendarische album ‘Amused To Death’ en dat was erg goed. Begin dit jaar werd bekend dat Infloyd met een nieuwe tour kwam, nu met ‘The Final Cut’. Het laatste Pink Floyd album waar Roger Waters aan mee werkte. Nu is ‘The Final Cut’ eigenlijk niet echt meer een band album zoals ‘Darkside Of The Moon’ wel was. ‘The Final Cut’ is eigenlijk meer een solo project van Waters. Rick Wright zat sinds ‘The Wall’ niet meer in de band. Nick Mason en David Gilmour mochten nog wel meespelen op de plaat. Het begin van het einde van Pink Floyd. De eerste tekenen waren er al tijdens het maken van ‘The Wall’. Met het verschijnen van ‘The Final Cut’ gingen de bandleden ieder hun eigen weg en is het album nooit in zijn geheel gespeeld. Een paar jaar later gingen Gilmour, Mason en Wright weer touren met de naam Pink Floyd. Wat weer wat rechtzaken opleverde tussen aan de ene kant Waters en aan de andere kant Gilmour, Mason en Wright. Maar terug naar het album ‘The Final Cut’. De plaat is een mijn inziens een vervolg op ‘The Wall’. Waters bezingt hier wederom zijn frustraties over zijn overleden vader en de Falklandoorlog van toen. Genoeg over de geschiedenis terug naar het heden.

Na eerst lekker gegeten te hebben bij de Dru liepen we richting de zaal en na nog wat gedronken te hebben kwam de band tegen half 9 het podium op. De band startte direct met de intergrale uitvoering van ‘The Final Cut’. Minus ‘The Tigers Broke Free’ want die stond niet op de originele plaat. Het nummer is later pas toegevoegd aan de tracklist. Hoogtepunt was ‘The Final Cut’ met een prachtige solo van Armand Gabeler. Met ‘Not Now John’ (met beeldentissen van Trump en verschillende andere niet zulke goede wereldleiders) en ‘Two Suns In The Sunset kwam er een einde aan de eerste set. Na een korte pauze werd het album ‘Animals’ gespeeld. Een aantal nummers van dat album speelt Waters ook tijdens zijn huidige tour ‘Us And Them’ vooral het nummer ‘Pigs (Three Different Ones)’ is een heel toepasselijk nummer sinds de laatste verkiezingen in de Verenigde Staten. Na een dikke 3 kwartier met veel solo geweld van Gijs van der Bent op de keyboards, Armand Gabeler en Marco Bouwmans op de gitaar was het tijd voor de toegiften. Die geopend werden met het nummer ‘Time’ daarna mocht Katinka van der Horst haar vocale kwaliteiten laten horen op ‘The Great Gig In The Sky’. Daarna volgden nog ‘In The Flesh’ en ‘Money’ met een mooi instrumentaal middenstuk. Daarna volgden er nog drie geweldige nummers met ‘Shine On Crazy Diamond’, ‘Wish You Were Here’ en een schitterende versie van ‘One Of These Days’. Als allerlaatste toegift werd ‘Comfortably Numb’ gespeeld met wederom een hele fijne gitaar solo van Armand Gabeler. Daarna werden we bedankt door frontman Marco Bouwmans en de rest van de band en kwam het concert na iets meer dan 3 uur ten einde.

Infloyd is een tribute band op papier, maar naar mijn idee zijn ze beter dan dat. Infloyd maakt het werk van Pink Floyd eigen. Nergens had ik ook het idee dat ik naar een kunstje zat te kijken. Hoogtepunt vond ik het in zijn geheel spelen van ‘The Final Cut’ toch wel een van mijn favoriete Pink Floyd albums.
Gaat dat zien! Bijvoorbeeld volgend jaar in AFAS Live in Amsterdam.

Setlist:
The Post War Dream/Your Possible Pasts/One of the Few/The Hero’s Return/The Gunner’s Dream/Paranoid Eyes/Get Your Filthy Hands Off My Desert/The Fletcher Memorial Home/Southampton Dock/The Final Cut/Not Now John/Two Suns in the Sunset//Pigs on the Wing, Pt. 1/Dogs/Pigs (Three Different Ones)/Sheep/Pigs on the Wing, Pt. 2//Time/The Great Gig In The Sky/In The Flesh Pt. 2/Money/Shine On You Crazy Diamond/Wish You Were Here/One Of These Days///Comfortably Numb

Band:
Marco Bouwmans – vocals, guitar
Armand Gabeler – lead guitar
Erik Jan De Jong – bass guitar, backing vocals
Gijs van der Bent – keyboards, backing vocals
Lasse Groeneveld – drums
Katinka van der Harst – backing vocals
Lisette van den Berg – backing vocals
?? – saxofoon

Gezien:
Infloyd
The Final Cut
04-11-2017. Dru Cultuurfabriek, Ulft, NL