Concert: Guus ook in het theater Groots!

IMG_1945Terug naar de lente van dit jaar (2013). Toen ik kaarten zat te bestellen voor de theatertour van Daniël Lohues in het Amphion viel mijn oog op een andere theater tour. Namelijk die van Guus Meeuwis. Dus snel kaarten besteld voor het concert op 4 december. Nu fast forward naar de vierde van december. Na een dagje school snel naar huis, gegeten en toen samen met mijn moeder op naar Doetinchem voor mijn derde Meeuwis concert en het laatste concert van dit jaar.

Rond kwart voor acht liepen we het Amphion binnen en aangezien het bijna tijd was zijn we direct door gelopen naar de zaal. We zaten goed vooraan, rij 3, dus perfect uitzicht op het podium.
Niet veel later kwamen Meeuwis en zijn band op met allemaal een zakenkoffer in hun hand. Deze zetten ze neer bij hun plekje op het podium en na een kort hallo trapte de band af met het nummer ‘Zo Voelt Het Dus’. Een nummer van het nieuwste album en de naamgever van de tour ‘Het Kan Hier Zo Mooi Zijn’. Daarna werd het titelnummer van het vorige album gespeeld namelijk ‘Armen Open’. Daarna heette Meeuwis ons weer welkom en vertelde hij dat dit de laatste theatertour was die ze deden. Mensen om ons heen reageerden daar ontsteld op maar Meeuwis zelf ging gewoon door met de setlist. ‘Dag Als Vandaag’ en ‘Nieuwe CD’ (een van de mooiste nummers op de laatste cd) werden gespeeld. Daarna vertelde Meeuwis dat het een rede had waarom hij niet meer wilde touren. Omdat overal waar hij kwam werd gevraagd hoe lang hij nog bleef optreden. Dit verhaal was een beetje de rode draad van de avond.
Hierna knalde de band in mijn favoriete nummer van de nieuwe cd namelijk ‘Nooit Meer Hetzelfde’ met een hoofdrol voor drummer Martijn Bosman. Dit up tempo nummer werd gevolgd door ‘Lieve’. Wederom een up tempo nummer met gitaren en een mooie solo van een hammondorgel. Hierna vertelde Meeuwis een verhaal over een concert dat hij had gegeven in Almelo. Na het optreden hoorde hij zijn eerste hit uit een andere zaal waar een trouwfeest aan de gang was. Dus keken ze even naar binnen en liepen toen maar direct door naar de band, met de vraag of Meeuwis en zijn band ook even mochten spelen voor het bruidspaar. Dit was de inleiding voor het nummer ‘Niemand’ gevolgd door het Springsteeniaanse ‘Doe De Gordijnen Dicht’ (met mondharmonica intro dat wel erg lijkt op The Promised Land van The Boss) en ‘Bij Elkaar’. Om ons niet teleur te stellen speelde Meeuwis daarna zijn eerste hit: ‘Het Is Een Nacht…(Levensecht)’.
IMG_1949
Meeuwis en zijn band wilden dus stoppen met touren en wat vastigheid creeëren, dus gingen ze in zaken. De vraag aan het publiek was wat Meeuwis en zijn kompanen dan moesten (ver)kopen. Ondertussen liep Marc Meeuwis door de zaal met een microfoon voorzien van een kleine mijter – want ja het was inmiddels bijna Sinterklaas – de andere Meeuwis was inmiddels gaan zitten op een luxe bureaustoel. Na een paar standaard dingen zoals brillen, koffers, muziek, dvd’s etc. riep een iemand uit het publiek: Spelers voor PSV. De zaal barstte in lachen uit maar Meeuwis was scherp: ‘die raken we aan de straatstenen niet kwijt’. Was al een leuke opmerking maar daar kwam de volgende opmerking nog boven op: ‘we willen jullie spelers wel kopen maar daar schieten we helemaal niets mee op’. Refererend aan de club uit Doetinchem, De Graafschap, die het in de Jupiler League ook niet heel geweldig doen. Hiermee raakte Meeuwis een gevoelige maar erg leuke snaar.
In het volgende nummer ‘Vrienden’ werd de band voorgesteld. Hierna was het tijd voor pauze en haalde de band hun lunchtrommeltjes te voorschijnen want ze waren nu echt in zaken gegaan.

Na een kwartiertje pauze en nadat wij wat gedronken hadden kwamen Meeuwis en Rozeboom het podium op gelopen voor het nummer ‘Waar Je ook Bent’ daarna volgde Edwin Beekmans om voor het volgende nummers de Hammond weer te laten klinken :‘Loop Met Me Mee’ en ‘Denk Ik Alleen Aan Jou’. Daarna was het tijd voor een rondje covers eerst waren de Bee Gees aan de beurt. Meeuwis zong dit nummer geholpen door Martijn Bosman en Hein Offermans die het doowhop koortje zongen. Omdat ze in zaken waren gegaan had Meeuwis ze maar aangemeld voor de Arbeidsvitaminen en de Bedrijven top 3, een onderdeel in dat radioprogramma. Deze top 3 werd aangekondigd door Gerard Ekdom. Na het verhaal van Ekdom werden er 3 nummers gespeeld in een medley achtige setting. Eerst Richard Marx’ ‘Right Here Waiting’ gevolgd door ‘Maggie May’ van Rod Stewart en ‘La Ballade Des Gens Heureux’ van Gerard Lenorman. Na dit blok was het weer tijd voor eigen werk met ‘Ik Ook Van Jou’, ‘Lach van 1 Miljoen’ en ‘Zeeën Van Tijd’.
De rode draad van de avond werd weer opgepakt en Meeuwis ging er weer even bij zitten. Hij vond het werk dat hij nu deed, muziek maken, het leukste wat hij kon doen. Dus de stropdas ging af. En het tempo in de show omhoog. Achter elkaar volgden de nummers zich op. Met als eerste ‘Ik Wil Je’, ‘Tranen Gelachen’ en ‘Nergens Zonder Jou’. Voor het laatste nummer van de hoofdset vertelde Meeuwis wat over het ontstaan van het volgende nummer. Hij had dit geschreven naar aanleiding van de ‘kopschoppers’ in Eindhoven en alle andere narigheden van het afgelopen jaar. Hiermee leidde hij ‘Het Kan Hier Zo Mooi Zijn In’. Na dit nummer liep de band onder een staande ovatie van het podium af. En zoals zo vaak kwamen ze daarna snel weer terug voor de toegiften.IMG_1971
Als eerste, voorafgaand aan een tuba intro van Guus Meeuwis, ‘Brabant’. Gevolgd door het feestnummer ‘Proosten’. Daarna volgde ‘Genoten’ en het laatste nummer van de avond ‘Een Leven Lang’.
Dat was het laatste nummer van de avond. Na weer een groot applaus liepen Meeuwis en zijn band van het podium af. Drie uur en 30 minuten later, was het inmiddels 23:15 uur geworden dus jas opgehaald en toen door naar huis.

Ik vond het een erg tof concert, boven verwachting goed.
De cd waarna de tour is vernoemd vond ik matig. Maar na dit concert heb ik toch een paar favorietjes op de cd gevonden. Ik had Meeuwis al 2 keer gezien in 2007 en in 2010, beide tijdens de Groots met Een Zachte ‘G’ in het Phillips Stadion. Een vergelijking is eigenlijk niet te maken. Toch heeft zo’n theatertour mijn voorkeur. Het is wat intiemer en persoonlijker dan in een stadion met 30.000 man.
Al met al een topavond. Of om Meeuwis te quoten: ‘ik heb genoten’.

Setlist:
Zo Voelt Het Dus/Armen Open/Dag Als Vandaag/Nieuwe CD/Nooit Meer Hetzelfde/Lieve/Overwaait/Niemand/Doe De Gordijnen Dicht/Bij Elkaar/Het Is Een Nacht… (Levensecht)/Vrienden//Waar Je Ook Bent/Loop met me mee/Denk ik alleen aan jou/Words (Bee Gees cover)/Right Here Waiting(Richard Marx cover)/Maggie May(Rod Stewart cover)/La Ballade des gens heureux(Gérard Lenorman cover)/Ik Ook Van Jou/Lach Van 1 Miljoen/Zeeën Van Tijd/Ik Wil Je (De Kreuners cover)/Tranen Gelachen/Nergens Zonder Jou/Het Kan Hier Zo Mooi Zijn///Brabant/Proosten/Genoten/Een Leven Lang

Band:
Guus Meeuwis – gitaar, mondharmonica, vocals
Marc Meeuwis – percussie
Martijn Bosman – drums, background vocals
Angelo de Rijke – gitaren
Edwin Beekmans – hammondorgel, accordeon
Stefan Blankestijn – gitaren
Hein Offermans – bass
Jan Willem Rozeboom – piano

Gezien:
Guus Meeuwis
Het Kan Hier Zo Mooi Zijn Theater Tour 2013
04-12-2013. Amphion, Doetinchem, NL