Concert: Fogerty’s summer of 1969

John Fogerty, zijn broer Tom, Stu Cook en Doug Clifford begonnen in 1967 met de band Creedence Clearwater Revival (CCR). Twee jaar later breken ze door met hits als “Proud Mary”, “Bad Moon Rising” en “Who’ll Stop The Rain”. Amper 6 jaar later valt de band uit elkaar door ruzies. In 1969 midden in de summer of love staat de band op Woodstock. Aan die summer of love in 1969 is de huidige tour van John Fogerty aan opgehangen. Tegen 20:15 uur werd er een film getoond op een groot wit doek voor het podium op deze film beelden uit ’69. Dus met de eerste man op de maan, de flower power etc. Naar mijn idee duurde het wat lang, maar door de mooie plekken die we hadden mocht dat de pret niet drukken. Tegen het eind van de film werd ‘Born On The Bayou’ gespeeld op het scherm maar na het eerste couplet, viel het doek naar beneden en knalde de band onder leiding van Fogerty erin. Wat volgde was een aaneenschakeling van hits veel hits van CCR. Die met een behoorlijke noodgang op het publiek werd afgevuurd. Fogerty zelf banjerde veel over het podium wat toch wel bewonderenswaardig is. Omdat de man inmiddels alweer 72 jaar oud is. Een hoogtepunt van de avond was ‘Who’ll Stop The Rain’ en de anekdote die Fogerty vertelde over de eerste keer dat hij dit nummer met CCR voor het eerst live speelde op Woodstock. Fogerty en zijn mannen konden pas laat het podium op omdat de heren van The Grateful Dead erg lang hadden doorgespeeld, al dan niet onder invloed van enige geestverruimende middelen. Veel publiek sliep toen CCR het podium op kwam. Toen vertelde Fogerty dat een man ver weg op het grasveld iets naar hem schreeuwde in de trant van: ik luister wel naar je. Waarna Fogerty vertelde dat hij de rest van het concert voor die ene man in het publiek had gespeeld.

Naast veel werk van CCR werden er ook een paar covers gespeeld zoals ‘Midnight Special’ en ‘Good Golly Miss Molly’, waarbij Fogerty’s zoon Tyler ook het podium op kwam (zoon Shane stond de hele avond op het podium mee te spelen) om mee te zingen. Later zouden nog nummers als ‘New Orleans’ van Gary U.S. Bonds en ‘I Heard It Through The Grapevine’ van Gladys Knight & The Pips worden gespeeld. Met een geweldige versie van ‘Fortunate Son’, naar mijn mening een van de beste nummers van Fogerty, kwam er een eind aan de main set van het concert. Fogerty en zijn mannen liepen even van het podium af maar kwamen snel weer terug voor de toegiften die werden afgetrapt met Fogerty’s ‘Rockin’ All Over The World’. Gevolgd door ‘Bad Moon Rising’ en natuurlijk ‘Proud Mary’.

Na een dikke twee uur was het afgelopen. Weer een snaarstrakke show van Fogerty die we bekeken op een paar meter van het podium. Geweldig! Oh ja en nog even over de drummer Kenny Aronoff man wat speelt hij snel drums en drumt bijna onuitputtelijk door. Prachtig om te zien.
Mooi ook om die oude Fogerty zoveel plezier te zien hebben met nummers die hij meer dan 40 jaar geleden schreef. Schitterend!

Gezien:
John Fogerty
The 1969 Tour
28-06-2017. ZiggoDome, Amsterdam, NL

Setlist:
Intro 1969 in Retrospective/Born on the Bayou/Green River/Travelin’ Band/Susie Q/Up Around the Bend/Who’ll Stop the Rain/Lookin’ Out My Back Door/Midnight Special/Ramble Tamble/Hey Tonight/Lodi/Good Golly Miss Molly (with Tyler Fogerty)/New Orleans/I Heard It Through the Grapevine/Hot Rod Heart/Whole Lotta Shakin’ Goin’ On/Rockin’ Pneumonia and the Boogie Woogie Flu/Long as I Can See the Light/Keep On Chooglin’/Have You Ever Seen the Rain?/Cotton Fields/Down on the Corner/The Old Man Down the Road/Fortunate Son//Rockin’ All Over the World/Bad Moon Rising/Proud Mary

Band:
John Fogerty – vocals, guitar, harmonica
Shane Fogerty – guitar, background vocals
Bob Malone – keyboards
Kenny Aronoff – drums
Devon Pangle – guitars, percussion
James LoMenzo – bass