Concert: Famous In Small Town Bloemendaal – Miranda Lambert

Terug naar 3 maart 2010, in het oude Amphion theater in Doetinchem. Tijdens het theater concert van Daniël Lohues, vertelde hij over een nummer van ene Miranda Lambert. Dit was het nummer ‘Famous In A Small Town’, hij had dit nummer gehoord in Amerika toen hij daar aan het reizen was. Lohues vond dit nummer zo treffend, voor zijn eigen woonplaats Erica in Drenthe, dat hij het nummer vertaalde naar Op ‘N Dorp Is Iederene ‘n Beroemdheid. De dag na het concert van Lohues ben ik gaan googlen naar het origineel, die had ik al snel gevonden en de rest is geschiedenis.

Begin dit jaar werd bekend dat Miranda Lambert voor de ‘Highway Vagabond Tour’ voor het eerst naar Nederland zou komen. Daar moest ik bij zijn, snel even geappt met Louise of ze zin had om mee te gaan. En dus reden we 16 augustus naar Bloemendaal of all places. Het concert vond plaats in het prachtige Caprera Openlucht Theater op het kopje van Bloemendaal. Toen we er tegen 16 uur alvast even langs reden stond er al een man of 20 te wachten om naar binnen te mogen. Wij hadden al besloten om eerst nog even een hapje te eten in Bloemendaal Aan Zee. Om precies te zijn bij de bekende strandtent ‘Bloomingdale’s’. Na een hapje, drankje, ijsje en een fijn zonnetje op het strand, reden we terug naar Caprera. Inmiddels was het aantal mensen dat stond te wachten zeker verdrievoudigd. Iets verderop de auto geparkeerd waarna we twee mensen tegen kwamen die zich verbaasden over de drukte die er nu al was. Dat hadden ze nog niet eerder meegemaakt, eerst gingen ze nog even eten voordat ze naar Miranda Lambért gingen (de man sprak Lambert uit met een Franse tongval). Niet veel later sloten wij achter aan in de rij waar we nog een uur moesten wachten totdat de poorten open gingen.

Ward Thomas

Inmiddels waren aan beide hoeken van de straat rijen ontstaan toen de poort open gingen. Snel kaartjes gescand en na een kleine heuvelbeklimming kwam we boven aan het theater uit, een mooie plek uitgezocht op de 5de rij. Perfecte plekken en wat een schitterende omgeving! Om 20 uur terwijl het al iets begon te schemeren kwamen de dames van Ward Thomas het podium opgelopen. Een tweeling die zoals ze het zelf zeggen Engelse country muziek maken. Ze speelden een mooie set met goede samenzang en dat zie ik niet vaak bij een voorprogramma ze kregen het hele theater al vroeg in hun set enthousiast. Na een liedje of 6 liep de tweeling Ward Thomas het podium af. Snel werden er wat microfoons neergezet een paar monitoren en tegen 21 uur kwam de band van Lambert het podium opgelopen. De band begon te spelen met het intro van ‘Fastest Girl In Town’ waarna Lambert het podium op kwam lopen. Waarmee het concert echt begon. Na het stevige ‘Fastest Girl…’ werd ‘Kerosene’ gespeeld gevolgd door het mooie ‘Heart Like Mine’. Tussendoor vertelde Lambert dat ze behoorlijk zenuwachtig was voor haar eerste optreden in Nederland. Met ‘Highway Vagabond’ en ‘Vice’ speelde Lambert twee nummers van haar laatste album ‘The Weight Of These Wings’ de nummer 3 in mijn top 25 van de beste platen van 2016. Later in de set zou ze nog een aantal nummers van dit album spelen. Een van de hoogtepunten vroeg in de set was ‘The House That Built Me’. Prachtig en herkenbaar. Daarna volgde een leuke versie van ‘Pink Sunglasses’, waarna Lambert de zonnebril die ze op had gezet het publiek in gooide. Na ‘Ugly Lights’ volgde ‘Mama’s Broken Heart’ een nummer geschreven door Kacey Musgraves.

Voor het volgende nummer zette Lambert Gwen Sebastian in het zonnetje. Sebastian had een nieuwe single uit ‘Cadillac’ en die mocht ze gaan zingen. Waarna Lambert naar de zijkant van het podium liep en Sebastian de microfoon van Lambert overnam. Na dit nummer kwam Lambert weer het podium op om de rest van de band voor te stellen. Waarna het tijd was voor een cover van het nummer ‘Everytime I Roll The Dice’ van Delbert McClinton (ik kende hem niet). McClinton is een Amerikaanse blues/rock gitarist en zanger. Erg fijne cover! Met ‘Automatic’ keerde Lambert terug naar eigen werk. Waarna ook nog ‘Little Red Wagon’, ‘White Lair’ en ‘Gunpowder & Lead werden gespeeld. Waarbij het laatste nummer Lambert zong met een luchtbuks als microfoon standaard.
Tegen het eind van het nummer liep Lambert van het podium af met de woorden ‘God bless y’all’. De band speelde nog even door maar liep daarna ook van het podium af. Al snel kwam Lambert terug om solo het nummer ‘Tin Man’ te spelen voorafgaand aan dit nummer vertelde ze dat ze nog steeds wat zenuwachtig was. Maar dat ze zeker terug zou komen en dan, zo beloofde ze, iets minder zenuwachtig zou zijn. ‘Tin Man’ was schitterend waarna er een daverend applaus volgde. Het laatste nummer van de avond was een mooie cover van U2. Lambert had hun begin dit jaar zien optreden in de States en vond ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ een mooie afsluiter van een prachtige avond!

Daarna nog even langs de merchandise stand waar Louise een t-shirt kocht en ik een toffe pet. De terugweg verliep vlot alleen bij het uitrijden van Haarlem wat file maar daarna konden we goed doorrijden. Nog even een korte stop voor een ACM* in Breukelen en toen door naar huis.

Het was een schitterend concert op een van de mooiste concertlocaties die Nederland rijk is. Lambert zette een erg goed concert neer wel wat zenuwachtig maar tijdens ‘Pink Sunglasses’ leek ze de zenuwen helemaal kwijt te zijn. ‘Famous in Small Town Bloemendaal’. De volgende keer dat Lambert naar Nederland komt ben ik daar zeker weer bij!

Gezien:
Miranda Lambert
Highway Vagabond Tour
16-08-2017. Caprera Openlucht Theater, Bloemendaal, NL

Setlist:
Fastest Girl In Town/Kerosene/Heart Like Mine/Highway Vagabond/Vice/Baggage Claim/We Should Be Friends/Over You/All Kinds Of Kinds/The House That Built Me/Pink Sunglasses/Ugly Lights/Mama’s Broken Heart/Caddilac (Gwen Sebastian on main vocals)/Everytime I Roll The Dice/Automatic/Little Red Wagon/White Lair/Gunpowder & Lead//Tin Man/I Still Haven’t Found What I’m Looking For

Band:
Miranda Lambert – vocals, guitar
Aden Bubeck – bass guitar
Spencer Cullum Jr. – pedal steel, mandolin, banjo
Gwen Sebastian – backing vocals
Danny Mitchell – keyboard
Chris Kline – keyboard, hammond organ, percussion
Alex Weeden – lead guitar
Boo Massey – lead guitar
Scotty Wray – lead guitar, rhythm guitar
Keith Zebroski – drums

Setlist:
Dirt And Gold/Boomerang/Guilty Flowers/Proof/Cartwheels/Carry You Home

Band:
Catherine Ward Thomas – vocals
Lizzy Ward Thomas – vocals
….. – guitar
….. – percussion