Concert: Pulling out all the stops on a Friday night – Bruce Springsteen & The E Street Band – Hannover, DE

Waarom ga je zo vaak naar Bruce Springsteen? En ja in een jaar tijd naar negen concerten (eigenlijk tien maar die is verschoven naar volgend jaar) is misschien ook wat veel. Maar toch is elk concert uniek. Zo ook deze in Hannover op 5 juli 2024. Kaarten krijgen voor dit concert was erg lastig, vooral omdat dit door het EK voetbal het enige Duitse concert was dit jaar. En dus was het een tribuneplek hoog in het stadion. Maar ook dat hoeft geen belemmering te zijn voor een geweldige concertbeleving. Dat bewees Frankfurt 2009 al eens.
Net nadat er een hoop gejuich achter ons los barstte omdat Duitsland de gelijkmaker tegen de Spanjaarden had gemaakt tijdens de kwart finale van het EK voetbal. Kwamen de bandleden een voor een het podium opgelopen met als laatste Springsteen himself. De opener van de avond was ‘Lonesome Day’ gevolgd door ‘Candy’s Room’ en een prachtige versie van ‘Adam Raised A Cain’ waarin al vrij snel duidelijk werd dat Springsteen er zin in had. Dat liet hij blijken door een geweldige gitaarsolo tijdens het nummer. De gitaarsolo van ‘Prove It All Night’ werd verzorgd door Little Steven en daarna was het tijd voor een oude bekende namelijk ‘The E Street Shuffle’ vorig jaar speelde hij dit nummer bijna elk concert maar in 2024, was dit de eerste uitvoering van het nummer. Met een prachtige drum battle tussen Max Weinberg en Anthony Almonte. En een wat ander eind dan afgelopen jaar. Daarna volgde er een tour première met een van de mooiste nummers van het album ‘The Rising’ namelijk ‘Into The Fire’. Over de brandweermannen van 9/11 die het WTC inliepen op het moment dat de torens instorten. Kippenvelnummer!
Na ‘The Promised Land’ was het weer tijd voor een tour première, sterker nog een wereldpremière met ‘Janey Needs A Shooter’ dat Springsteen begin jaren ’70 schreef en opname maar nooit uitbracht tot dat ‘Letter To You’ uit 2020 verscheen waar dit nummer een plek vond.

In de pit werden de mensen gek op de tribune was ik een van de weinige die het nummer herkende. Prachtig om dit nummer te horen. Helemaal omdat dit zoals gezegd de eerste keer ooit was dat Springsteen dit nummer live speelde.

Daarna was het tijd voor ‘Darlington County’ altijd fijn en ‘Working On The Highway’ al viel het in tegenstelling tot de rit van vorig jaar naar Hamburg best mee met de baustelle op de Duitse Autobahn. Ook mooi was ‘Spirit In The Night’ gevolgd door de combi ‘My Hometown’ en ‘The River’.
Bijzonder om te zien dat ‘Nightshift’ het erg goed deed bij ons op de tribune, iedereen stond op en zong en danste mee. Na ‘Nightshift’ volgde Springsteen de gebaande paden maar ook zo staand op de tribune werkte dat erg goed. Bij ‘Last Man Standing’ waren er nog veel mensen die bier gingen halen misschien om het verdriet van de verloren EK wedstrijd weg te drinken? En ook bij ‘Backstreets’ waren er nog veel mensen aan de klets. Maar vanaf ‘Because The Night’ was het een groot feest. ‘Badlands’ en de bijbehorende oooh oooh’s werden luidkeels meegezongen. ‘Thunder Road’ zorgde bij mij weer voor kippenvel. Blijft toch mijn favoriete nummer allertijden en och wat is dat outro deze tour schitterend met alle blazers en alle lampjes van de mobiele telefoons op de tribune. Natuurlijk volgde ‘Born In The U.S.A. als eerste toegift en gingen de stadionlichten aan met ‘Twist And Shout’ en het stukje ‘so you think you can out last the f*cking E Street Band’ kwam er een eind aan het band gedeelte van de avond. Wat volgde was een akoestische versie van ‘I’ll See You In My Dreams’ maar niet voordat Springsteen het publiek had bedankt wat dat was volgens hem incredible geweest. En met de woorden “wir sehen uns” en “The E Street Band love you” liep Springsteen van het podium.

Wat een avond, waarbij met name de eerste helft van het concert geweldig was om mee te maken met twee premières. En ook de tweede helft was prachtig. Met de twee concerten in Nijmegen en deze in Hannover zit mijn Springsteen tour 2024 er weer op. Maar zoals Springsteen op het eind van dit concert al zei “wir sehen uns”. Volgend jaar staan er in ieder geval al twee concerten op de rol. En ook de geruchten voor een paar concerten in Duitsland worden steeds groter. Is zo’n EK toch nog ergens goed voor. Zoals Springsteen al eens zei: “the older you get, the more it means”. En dat klopt helemaal!

Thanks Boss!

De countdown tot het eerste concert in Milaan is gestart nog 358 dagen!

Setlist:
Lonesome Day/Candy’s Room/Adam Raised a Cain/My Love Will Not Let You Down/Prove It All Night/The E Street Shuffle/Into the Fire/The Promised Land/Janey Needs a Shooter/Darlington County/Working on the Highway/Spirit in the Night/My Hometown/The River/Nightshift/Last Man Standing/Backstreets/Because the Night/She’s the One/Wrecking Ball/The Rising/Badlands/Thunder Road//Born in the U.S.A./Born to Run/Bobby Jean/Dancing in the Dark/Tenth Avenue Freeze-Out/Twist and Shout///I’ll See You in My Dreams

Band:
Bruce Springsteen – lead vocals, guitar, harmonica
Roy Bittan – piano, synthesizer,
Nils Lofgren – guitar, background vocals
Garry Tallent – bass , background vocals
Steven Van Zandt – guitar, background vocals
Max Weinberg – drums

Jake Clemons – saxophone, background vocals
Soozie Tyrell – violin, background vocals
Charles Giordano – organ, accordion, electronic glockenspiel
Ed Manion – tenor saxophone, baritone saxophone
Ozzie Melendez – trombone
Curt Ramm – trumpet
Barry Danielian – trumpet
Anthony Almonte – percussion, congas, bongos, backing vocals
Curtis King Jr. – backing vocals
Lisa Lowell – backing vocals
Michelle Moore – backing vocals
Ada Dyer – backing vocals

Gezien:
Bruce Springsteen & The  E Street Band
2024 World Tour
5 juli 2024, Heinz von Heiden-Arena, Hannover, DE

Linkjes:
Website: brucespringsteen.net
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania