Het eerste concert van 2011 was een theater voorstelling van Daniël Lohues, dit alles vond plaats in de oude Dru-Fabriek in Ulft. Na het concert vorig jaar in het oude Amphion in Doetinchem smaakte het naar meer, dus toen ik las op de site van Lohues dat hij weer op tour ging langs de theaters meteen kaarten besteld voor de 19de van februari in Ulft.

Rond 19.00 uur samen met mijn moeder uit Groenlo weg gereden met bestemming Ulft. Waar we iets over half acht aan kwamen. Auto geparkeerd en op naar binnen want het was buiten best koud. Binnengekomen stond daar de merchandise stand al met de nieuwe plaat van Lohues ‘Hout Moet’. Daarna naar de ingang van de zaal waar we nog even moesten wachten voordat we naar binnen mochten. Toen de zaal in op zoek naar de plekken en hoewel we achterin de zaal zaten waren de stoelen ze opgesteld dat je geen last had van de hoofden van de mensen voor je. Dus daar is over nagedacht.

Lohues heeft het weer voor elkaar dat ik door hem weer een nieuwe artiest leer kennen. Nerina Pallot is haar naam. Haar nummer ‘Idaho’. Werd gedraaid als walk inn muziek. Daarna gingen de lampen uit en verscheen Lohues op het podium, direct doorlopend naar de vleugel die aan de linkerkant van het podium stond. Rechts stond ook nog een contra bass en een drumstel plus een extra stoel. Lohues opende het concert met het nummer Tik Tak. Na dit nummer werden we begroet met een kort ‘Moi’ en daarna praatte hij over de totstandkoming van dit album en dat hij wel weer eens samen met anderen een plaat wilde maken. Dit waren leden uit de Emmer muziek scene (de omgeving Emmen). Dit zijn: Bernard Gepken(o.a. gitaar) en Guus Strijbosch (contrabas). Het concert was dus niet meer solo en dat had zo zijn voordelen zoals bij het volgende nummer, ‘Van Leege Noar Hooge’. Waar Lohues op gitaar speelde en Gepken op de mandoline.

Ook vertelde Lohues over het verband tussen Koevern (neder saksisch voor Coevorden) en Vancouver. Ook vertelde hij dat hij daar vorig jaar aan het eten was in een sushi bar en dat de eigenaar van dat tentje hem had verteld dat je aardig moet doen tegen mensen die niet aardig doen. Dus schreef Lohues daar een liedje over met de titel ‘Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen’. Ook vertelde Lohues dat hij op de brink van Westenesch (een buurtschap bij Emmen) een Poolse man tegenkwam die de hele tijd ‘Tesknie Za Domem’ riep dat betekend zo vertelde Lohues volgens Google heimwee in het Pools. En Lohues schreef er een liedje over met dezelfde titel. Het laatste liedje voor de pauze was ‘Ten Oosten Van De Iessel’. Voorafgaand vertelde Lohues over de band die hij had met Ulft en de omliggende plaatsen. In de tijd van Skik kwamen ze hier vaak hun platen opnemen in de Silvox studio in Bontebrug, dichtbij Silvolde en Ulft. Na dit nummer zei Lohues: ‘Wij gaan even een bakkie doen, tot zo’. De pauze was dus aangebroken.

Je moen d’r wel ’s wezen
Veur ’t werk of veur de gein
Met de auto noar ’t west’n
Of ’s eben fijn met de trein
Moar noa ’n poosie
is ’t weer mooi west
Dan wu’j wel kroepens
weer noar huus
En be’j de brugge ienmoal over
dan be’j zowat weer thuus

Na de pauze kwam Lohues alleen het podium op hij pakte een van zijn gitaren en begon te spelen. Een van de mooiste Lohues nummers namelijk ‘Annelie’. Daarna volgden onder andere nog ‘Prachtig Mooie Dag’ de single van de nieuwe plaat. Naast veel nieuw werk was er in het tweede deel ook veel aandacht voor de Allennig reeks met onder andere ‘Pries De Dag Nie Veur ‘T Aobend Is’ en ‘Angst Is Mar Veur Eben’. Dit was tevens het laatste nummer van de tweede set en na veel en langdurig applaus voor de 3 heren op het podium. Riep iemand uit het publiek: ‘Nog ene Daniël’. En dat deden ze om te beginnen met ‘Hier Kom Ik Weg’ in een zeer mooie versie. Het enige wat dan jammer is, is dat sommige mensen dan gaan denken dat ze op het Tros Muziekfeest op het plein zijn, door druk te gaan klappen. Maar veel effect had het niet en al gauw hielden ze op met klappen. Goede zaak dus. Daarna het doorbraak nummer van Lohues namelijk ‘Op Fietse’ en ook hier weer druk geklap aan het begin maar ook dat verstomde weer. Het alerlaatste nummer van de avond was ‘Baat Bij Muziek’ en Lohues nam op Jerry Lee Lewis achtige wijze afscheid van het publiek. Waarna hij nog even terug kwam en samen met de rest van de band met een grote grijns afscheid nam van ons.

Om 23.00 uur zaten we weer in de auto. Het was een erg goed concert en Lohues was goed te pas. Het leek ook wel of hij ontspanner was dan tijdens het concert vorig jaar in Doetinchem. Misschien kwam dat wel door de toevoeging van Bernard Gepken en Guus Strijbosch. Aan het begin vond ik alleen de drums bij sommige liedjes wat overheersend zo hoorde je het pianospel van Lohues niet meer. Maar dat was volgens mij een foutje op het mengpaneel want in het tweede gedeelte was dat opgelost. Al met al een geweldig concert met 11 liedjes van de nieuwe plaat, oude klassiekers en zelfs nog een beetje blues. Ik heb er wederom van genoten, van de mooie verhalen en van de goede muziek!

Setlist:
Tik Tak/Van Leege Noar Hooge/Elk Mens Die Hef Zich ‘N Kruus Te Dragen/Herrinerings/Aordig Doen Tegen Mensen Die Niet Aordig Doen/Tesknie Za Domem/Wie Wet Der Toevallig Waor ’t Sleuteltie lig?/Bij De Hemel In De Rij/Komp Der An/Ten Oosten Van De Iessel/Annelie/Gieniene Mag Slecht Proaten Over Ons (Behalve Wij)/Holt Veur Op ’t Vuur/Zo Weijt Alles Ooit Veurbij/Prachtig Mooie Dag/Pries De Dag Nie Veur ‘T Aobend Is/Angst Is Mar Veur Eben Spiet Is Veur Altied/Hier Kom Ik Weg/Op Fietse/Baat Bij Muziek
Setlist niet opvolgorde/compleet

Band:
Daniël Lohues: vocals, gitaar, mandoline, mondharmonica, piano, panfluit, accordeon
Bernard Gepken: achtergrondzang, gitaren, mandoline, drums
Guus Strijbosch: contrabass