Concert: Ik voel me genaaid!

Op een dag in oktober stuurde ik Henk G een mailtje met een link erin naar een bericht dat Roger Waters weer naar Nederland zou komen. Nu hadden we al min of meer afgesproken dat als Waters weer naar Nederland zou komen dat ik dan met Henk G mee ging. Na al die goede verhalen over het concert in de Schans tijdens Arrow Rock (Lichtenvoorde).
Op 3 november ging de voorverkoop van start, en het was Henk G gelukt om kaartje te bemachtigen. Dus het was helemaal geregeld. Op 5 mei 2007 beleef ik mijn eerste stadion concert, in het Gelredome samen met Henk, Wilma, Henk & Monique. Maar toen was het nog maar november dus het duurde nog een half jaar voordat het zo ver was.

Maar na dat halve jaar was het zaterdag 5 mei zover, tegen een uur of 11 waren Henk en Wilma bij mij, en daarna zijn we met z’n drieën in de auto gestapt om nog geen 500 meter verder Henk & Monique op te halen. Daar aangekomen hebben we wat gedronken en een beetje gepraat over van alles en nog wat. Tegen twaalven zijn we vertrokken met als bestemming het Gelredome te Arnhem. Nog even gesightseed in Varseveld omdat de kruising op de N18 eruit lag, zodat we niet direct de A18 op konden. Maar eenmaal op de autobaan waren we er ook snel, want om 13.00 uur precies reden we het terrein van het Gelredome op. We zagen een bordje staan met parkeren 10 euro, dus zo naïef als we zijn die tien euro betaald en de auto geparkeerd op de bult.
Daarna zijn we via de brug naar de bus halte gelopen, en in de bus gestapt met een strippenkaart, wat eigenlijk niet hoefde als we de auto op het transferium hadden gezet. Want dan hadden we 2,50 euro betaald en gelijk een ticket om met de bus naar het centrum te gaan. Dit legde de buschauffeur allemaal uit. Toen kwam Henk A. met de nu al legendarische woorden: “Ik voel me genaaid”.

Dit zouden we nog vaker horen die dag uit de mond van Henk A. Bij de bushalte uitgestapt en het centrum ingelopen, om wat te gaan eten. Het werd een puntzak friet van Ratelband (die ja!). Daarna wilden Wilma & Monique nog winkelen dus hebben ik, Henk A en Henk G een terrasje opgezocht om wat te gaan drinken. Toen Monique en Wilma er weer waren, zijn we verder gegaan om weer wat te eten, dit maal op de Korenmarkt bij het gezellige etablissement Dino’s waar nog net een paar tafeltjes vrij waren, zodat wij daar konden zitten. Toen we het eten op hadden wat overigens erg lekker was, liepen we weer naar de bushalte, om weer terug te gaan naar het Gelredome, want het was inmiddels al half vijf. Bij de bushalte aangekomen moesten we 2 euro p.p, betalen om weer terug te komen bij het Gelredome terwijl de buschauffeur op de heen weg had gezegd dat het maar 1 euro zou kosten. Maar dat was dan met een transferiumkaartje bleek later. Dus Henk A sprak wederom de woorden voor de tweede keer die dag “Ik voel me genaaid”, en het zou niet de laatste keer zijn.

Bij het stadion aangekomen in de rij gaan staan, waar we niet de enigste waren. Het was er ook warm bij want de zon stond pal op de rij wachtenden. Dus wat te drinken ging er wel in. Tegen half zes, kwam er ineens beweging in de rij, dus iedereen dacht dat het stadion open zou gaan, maar dat was op dat moment nog niet zo. Er waren alleen vooraan wat mensen gaan staan. Zodat de rij compacter werd. Maar een half uur later was het dan zover, de poorten gingen open. Na dat we werden gefouilleerd zijn Henk G en ik het stadion in gelopen, Wilma wachtte nog even op Henk en Monique. Eerst wilden we doorlopen maar de merchandise stand had zo’n grote aantrekkingskracht op ons dat we daar eerst heen zijn gegaan. Na de shirtjes te hebben gekocht zijn we door gelopen samen met Wilma, Monique & Henk A, die ons inmiddels hadden gevonden, naar een mooi plekje schuin voor het podium net achter de ‘pit’. Dus we konden lekker leunen tegen het hek. In de tussentijd waren Willem en zijn vrouw ook gearriveerd, bij ons. Nog even gauw naar de wc en toen was het wachten, wachten en nog eens wachten.

Maar om 20.00 uur was het dan zover de band onder leiding van Roger Waters kwam het podium op. En begonnen met In The Flesh, dit was ook het teken voor sommigen mensen om de jointjes aan te steken, want je kon het goed ruiken. Ook liepen er tijdens de eerste paar liedjes wat mensen tussen het hek en de pit door omdat die het niet meer konden volhouden c.q. waren flauwgevallen. Na Mother, Set The Controls For the Heart Of The Sun, Shine On You Crazy Diamond, Have A Cigar, Wish You Were Here, Southampton Dock en The Fletcher Memorial Home, was het tijd voor Perfect Sense, dit nummer werd uit volle borst meegezongen, door bijna iedereen in het Gelredome. Na Perfect Sense was het tijd voor een nieuw nummer, zoals Waters zij, maar dit nummer is al uitgebracht in 2004. Getiteld ‘Leaving Beirut’ waarin hij verteld wat hij als 17 jarige heeft meegemaakt in Beirut. Dit nummer is een echt aanklacht tegen George W. Bush:

Oh George! Oh George!
That Texas education must have fucked you up when you were very small

Na Beirut was het tijd voor Sheep, waarbij ook het varken door de zaal kwam vliegen en gelijktijdig een grote bak met witte en groen papier snippers werd losgetrokken boven het publiek. Na dit nummer was het voor Waters en consorten tijd voor een welverdiende pauze.

Toen de pauze voorbij was werd de complete cd Darkside Of The Moon gespeeld, en vooral Out On The Run was erg mooi met veel geluidseffecten en mooie filmpjes op het podium. Maar ook The Great Gig In The Sky, waarbij een van de zangeressen Carol Kenyon helemaal los ging met haar stem op dat nummer. Super mooi gedaan wat een stem heeft zij. Na Brain Damage en Eclipse was het 2de gedeelte van het concert afgelopen, dus werd het publiek bedankt en verdwenen de bandleden en Waters even van het podium. Om daarna weer terug te komen voor nog een toegift met o.a. Another Brick In The Wall en Comfortably Numb. En toen was het jammer genoeg echt afgelopen, want de lichten gingen weer aan in het Gelredome.

Eerst hebben we gewacht totdat de grootste drukte weg was en zijn langzaam naar de uitgang gelopen, nog even gauw wat gedronken en nog even naar de wc gegaan. Was het echt tijd om het stadion uit te gaan, ik heb buiten nog een programmaboekje gekocht á 20 euro (achteraf best veel geld voor nog geen eens 20 bladzijde) en een poster die wel goedkoper was (3 euro). In de auto gestapt die inmiddels helemaal alleen stond op de bult, en van het parkeerterrein af richting de autobaan. Maar dat kon niet want ze hadden het vak voor rechtsaf afgesloten dus moesten we heel Arnhem door om weer op de Pleij route uit te komen die weer overliep in de A12 en vanaf daar ging het snel. Bij Varsseveld nog even een om weg moeten nemen omdat ze ‘bezig’ waren met de weg. Weer in Groenlo nog even wat gedronken bij Henk & Monique en toen moe en voldaan weer naar huis. Het was een geweldige dag!!

Ik vond het een geweldig concert met mooie licht en geluidseffecten en mooie filmpjes op het scherm achter de muzikanten. Het is niet te vergelijken met bv een concert van Bruce Springsteen. Maar qua show staan beide heren wel op gelijke hoogte. Dit moet je een keer in je leven hebben meegemaakt!!

Setlist:

In The Flesh/Mother/Set The Controls For The Heart Of The Sun/Shine On You Crazy Diamond/Have A Cigar/Wish You Were Here/Southampton Dock/The Fletcher Memorial Home/Perfect Sense (Part 1 and 2)/Leaving Beirut/Sheep/Speak To Me/Breath (In The Air)/On The Run/Time/The Great Gig In The Sky/Money/Us And Them/Any Colour You Like/Brain Damage/Eclips/The Happiest Days Of Our Lives/Another Brick In The Wall (Pt 2)/Vera/Bring The Boys back Home/Comfortably Numb

Band:
Roger Waters: bass, lead vocals
Andy Fairwheater Low: guitar
Snowy White: guitar
David Kilminster: guitar, vocals
Jon Carin: keyboards
Harry Waters: keyboards, vocals
Ian Ritchie: saxophone
Graham Broad: drums
Katie Kissoon: back ground vocals
P.P. Arnold: back ground vocals
Carol Kenyon: back ground vocals

Gezien:
Roger Waters
The Darkside of The Moon World Tour 2007
05-05-2007: Gelredome, Arnhem, NL