Top 5 van Roy Orbison

Een nieuw onderdeel op de site, ‘de 5 van’. Waar gaat het over? Met ‘de 5 van’ geef ik een lijstje met 5 platen die van ik van een bepaalde artiest het beste vind. Of die qua thema goed bij elkaar passen. Maar ook top 5′ over andere onderwerpen. Ik trap af met de top 5 van Roy Orbison platen.

Ik begin deze serie met een stukje uit het nummer ‘Thunder Road’ van Bruce Springsteen:

The screen door slams
Mary’s dress waves
Like a vision she dances across the porch
As the radio plays
Roy Orbison singing for the lonely
Hey that’s me and I want you only

 

Door dit eerste couplet, van het naar mijn mening beste nummer allertijden, ben ik mij gaan interesseren in de muziek van Roy Orbison. Al snel kwam ik erachter dat hij net zoals Johnny Cash, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis en Carl Perkins is begonnen bij het legendarische platen label Sun Records van Sam Philips.

Meer lezen over het leven en de muzikale carrière van Orbison? Dat kan hier.

Naast een zeer goede artiest is hij vandaag de dag nog steeds een mode icoon, kijk maar is naar de bril.

Nu door met mijn favoriete nummers in willekeurige volgorde van ‘The Big O’ zoals zijn bijnaam luidde:

5. She’s A Mystery To Me (1989)

Dit nummer kreeg Orbison van de frontman van U2, Bono. Bono is een groot fan van Orbison en gaf hem daarom dit nummer.
Het nummer gaat over een jongen die verliefd is op een meisje. Maar dat meisje doet hem pijn, door met andere jongens te flirten?? Hij houd zoveel van haar dat hij het maar voor lief neemt.

4. You Got It (1989)

Wederom een liedje over verliefdheid/relaties. Het meisje waar Orbison over zingt heeft ‘alles’.
Dit nummer heeft Orbison een keer live gespeeld, dat was in Antwerpen een paar dagen voor zijn dood.

3. Only The Lonely (1959)

Na een bescheiden hitje gehad te hebben met zijn eerste single ‘Uptown’ was dit Orbison’s doorbraak single met als hoogste positie de 2 plaats in de Billboard charts in de zomer van 1960. Aan het begin van dit blog haal ik het nummer ‘Thunder Road’ aan van Bruce Springsteen in dat nummer refereert Springsteen naar deze plaat.

2. I Drove All Night (1992)

Dit nummer is geschreven door Billy Steinberg en Tom Kelly voor Roy Orbison. Orbison nam dit nummer op in 1987 maar zijn versie werd in 1992 pas uitgebracht. In 1989 had Cyndi Lauper erg veel succes met haar versie van ‘I Drove All Night‘. Later werd dit nummer ook nog gecoverd door: Celine Dion, Pinmonkey.

De versie van Pinmonkey is naar mijn mening het beste (na natuurlijk Orbison’s versie), Pinmonkey heeft er een fijn country sausje over heen gegoten. Laat ik over de versie van mevrouw Dion maar niet beginnen…

1. Oh, Pretty Woman (1964)

Orbison’s bekendste nummer. Hij schreef ‘Oh, Pretty Woman’ samen met Bill Dees. Dit nummer stond in 1964 3 weken op de nummer 1 positie in de Billboard Hot 100. Het riffje is ook een van de bekendste in de pop muziek. Waar het nummer over gaat laat zich raden! Pretty Woman is ook door vele artiesten en bands gecoverd en de mooiste versie is misschien wel deze. Opgenomen tijdens het concert ter ere van 25 jaar Rock ’n Roll Hall Of Fame in Madison Square Garden, New York. Bruce Springsteen & The E Street Band samen met John Fogerty, daarnaast heeft Springsteen ook nog mooie woorden over Orbison.

Dit waren mijn 5 favoriete nummers van Roy ‘The Big O’ Orbison. Een van de groten uit de muziekbusiness. Tegenwoordig wordt hij nog vaak aangehaald als inspiratiebron van vele artiesten. En dat is volkomen terecht!!

Anything you want you got it
Anything you need you got it
Anything at all you got it

Update 26-8-12:
Gisteren na het maken van dit lijstje onderstaand nummer ontdekt en deze moet genoemd worden.

Careless Heart (demo) (1992):

I wouldn’t have this hurt inside
I wouldn’t have these tears to cry
If not for my careless heart
If not for my careless heart