Top 5 van Normaal

Normaal bestaat dit jaar (2015) 40 jaar. Afgelopen Hemelvaartsdag is de band onder leiding van Bennie Jolink begonnen aan de laatste ‘Veldtocht’ op de heilige grond in Lochem waar precies 40 jaar geleden de zegetocht van Normaal begon. Of het een definitief afscheid is, is nog niet bekend. Er staan in ieder geval in 2016 geen concerten op het programma. Achterhoeks export product nummer 1 zoals ze zelf zeggen en de band die aan de wieg heeft gestaan van muziek in de streektaal. Op 27 mei 2015 werd er een schitterende docu uitgezonden op NPO1 met het hele verhaal van Normaal. Hier terug te kijken via uitzendinggemist. Daarom eindelijk weer eens een top 5 ditmaal dus met mijn favoriete/beste nummers van Normaal.

5: Doe Effen Normaal (Album: Gas D’r Bi-j, 1994)

Een lied naar mijn hart, ‘nobody wins, unless everybody wins’, vergelijkbaar met The Scene’s ‘Iedereen Is Van De Wereld’. Wat mij betreft staat Normaal hier ook voor tijdens hun concerten. Wie je ook bent wat je ook doet, hoe je er ook uitziet je hoort erbij en samen drinken we een biertje.
Of ow vel now wit is, zwart geel of bruun
Of ow ogen blauw bunt, bruun of zelfs gruun
Of i-j buntstinkend riek, of zo arm as ’n pier
Of i-j drinkt alleen spaatjes, of i-j zoept altied bier
Of i-j blond bunt of donker, of i-j bunt helemoal kaal
Wi-j bunt allemoal ’t zelfde doe effe normaal

4: Deurdonderen (Album: Deurdonderen, 1982)

Deurdonderen, niet zeuren maar gewoon deurdonderen. De gelijknamige plaat waar dit nummer vanaf komt leverde Normaal de eerste gouden plaat op. Recht toe recht aan rock ’n roll zonder echte boodschap. Behalve dan die van plezier maken! Vooral deze versie vind ik erg mooi mede door de blazerssectie. En de Klaas Jan waar Jolink naar refereert en wijst aan het begin van het nummer is Klaas Jan Huntelaar geboren en getogen in het Mekka voor de Normaal Anhanger, Hummelo.

3: Ik Mot Goan (Album: Krachttoer, 1997)

De melancholie druipt van het nummer af. Ik hou daar wel van op zijn tijd. Het nummer doet mij ook erg denken aan de muziek van Hank Williams. Vooral in deze live versie, dat overgoten wordt met een van mijn favoriete instrument de pedal steel guitar.

De zon steet an de weiderand
in de rosse oavendbrand
weerkaatsend in de keuken roet
een laatste stroal as afscheidsgroet, as afscheidsgroet

2: Oerend Hard (Album: Oerend Hard, 1977)

Het doorbraak nummer van Normaal. Het onofficiële Achterhoekse volkslied en het nummer dat iedereen kent. Ook al woont men dan aan de andere kant van de IJssel iedereen kent het nummer volgens mij. Het nummer kwam op 30 april 1977 in de top 40 en bereikte de tweede plaats in deze hitlijst. Het nummer gaat over Bertus op de Norton en Tinus op de BSA die na de motorcross op het Hengelse Zand verongelukten of toch niet want in het nummer ‘Oerend Zacht’ zijn beide heren in de criminaliteit beland.

1: Top Of The Bult (Album: Top Of The Bult, 1996)

Mijn favoriete Normaal nummer, muzikaal en tekstueel geweldig. Naar mijn idee gaat het over het bezoeken van concerten en tijdens dat concert even alle sleur, narigheden of eventuele stress van je af laten glijden. Een discotheek is leuk op zijn tijd maar er gaat toch niets boven een live band en wie dat is en waar dat is maakt niet uit. Van grote voetbalstadions tot kleine zaaltjes met net 50 man publiek. Daarom is dit nummer mijn favoriete nummer van Normaal.
dus goa’k niet noar een disco, gin ingeblikte muziek moar een echte band
dan is de keuze vaak moar al te beperkt, zo völ bandjes bunt d’r niet
as mien neuze veur rock en roll moar werkt, want de rest vin ik toch driet