Top 5: Valentijn Liedjes

Vandaag zondag 14 februari 2021 is het weer Valentijnsdag. De dag dat geliefden elkaar wat extra aandacht geven, al in het jaar 496 riep Paus Gelasius de 14de uit als de dag van de heilige Valentijn. Tegenwoordig is het een behoorlijk commercieel feestje geworden. Bruce Springsteen vertelde tijdens een concert in 2005 dat zijn vader vond, dat alle liefdesliedjes overheidspropaganda waren. Je leerde iemand kennen, werd verliefd, trouwde, kreeg kinderen en werkte allemaal en betaalde je belastingen aan de overheid. Zo kun je er natuurlijk ook naar kijken. Maar in tijden van diverse complotten waar te veel mensen in zijn gaan geloven, ga ik hier niet verder op in. Want op deze site gaat het om de muziek. Dus ben ik mijn platenkast in gedoken om 5 liedjes te zoeken over Valentijn. Die je alleen bij zeer hoge uitzondering op de radio voorbij hoort komen.

5. Paul McCartney – My Valentine | Kisses on the Bottom (2012)
Paul McCartney schreef dit nummer voor zijn derde vrouw Nancy Shevell toen ze op vakantie waren in Afrika. Het nummer verscheen op het album ‘Kissen On The Bottom’ uit 2012. In de bijbehorende videoclip komen Johnny Depp en Natalie Portman voorbij die het nummer in gebarentaal uit beelden. In de videoclip speelt Johnny Depp de gitaarsolo maar op de plaat wordt dit gedaan door Eric Clapton.

4. Drive-By Truckers – Feb 14 | A Blessing And A Curse (2006)
Dit is een van de weinige nummers die over Valentijnsdag gaan zonder Valentijn in de titel van het nummer. De Drive-By Truckers gebruiken de datum ‘Feb 14′ en dat zet ook meteen de toon voor het nummer. Het nummer opent met een stevige drum en er is ruzie tussen twee geliefden een paar dagen voor Valentijn. Vazen zijn kapot gegooid, bloemen liggen overal en de chocolaatjes kan de hoofdpersoon in het nummer weer mee naar huis nemen. Op Valentijnsdag probeert de hoofdpersoon het toch weer goed te maken. Patterson Hood een van de frontmannen van de band neemt de vocalen voor zijn rekening. Het nummer kent maar twee coupletten in de eerste dus de ruzie en in het tweede couplet het verdriet, “You said we’d go the distance but I guess it’s just as well”.

3. Joe Ely – Saint Valentine | Letter To Laredo (1995)
De ‘Saint Valentine’ in dit nummer is een man die rond rijdt in een gehuurde rode auto van het merk Continental en luistert al rijdend naar de blues. Want zijn vriendin/vrouw is bij hem weg. Met de auto, zonnebril en cowboy hoed probeert hij de schijn op te houden dat het goed met hem gaat. Maar dat is de buitenkant. Joe Ely nam dit nummer op voor het album ‘Letter To Laredo’. ‘Saint Valentine’ is een mooi nummer met beeldende teksten en de muziek is net als de rest van het album een mengeling van country en Mexicaanse muziek.

2. Nils Lofgren – Valentine | Silver Lining (1991)
Nils Lofgren is natuurlijk bekend als lid van de E Street Band van Bruce Springsteen en Crazy Horse de begeleidingsband van Neil Young. Naast een van de beste gitaristen in de muziek en bandlid heeft hij ook een solo carrière opgebouwd. ‘Valentine’ verscheen op zijn elfde studio album ‘Silver Lining’. De tweede stem in het nummer is die van Bruce Springsteen. Die ook in de bijbehorende videoclip te zien is. Een dertien in een dozijn ‘ik hou van jou, blijf je trouw’ liedje maar door het gitaarwerk in het nummer ontstijgt het dat frame.

1. Bruce Springsteen – Valentine’s Day | Tunnel Of Love (1987)
‘Valentine’s Day’ is het laatste nummer op het album ‘Tunnel Of Love’, het album waar Springsteen zijn echtscheiding van zich af schreef. Na alle huwelijksproblemen en onzekerheden is er licht aan het eind van de tunnel. Maar daarvoor moet de hoofdpersoon wel wat angsten over winnen.

They say if you die in your dreams you really die in your bed
But honey last night I dreamed my eyes rolled straight back in my head
And God’s light came shinin’ on through
I woke up in the darkness scared and breathin’ and born anew
It wasn’t the cold river bottom I felt rushing over me
It wasn’t the bitterness of a dream that didn’t come true
It wasn’t the wind in the grey fields I felt rushing through my arms
No no baby it was you
So hold me close honey say you’re forever mine
And tell me you’ll be my lonely valentine

Wat mij betreft het mooiste nummer ooit gemaakt dat betrekking heeft op Valentijnsdag. De live versies die Springsteen speelde in 2005 tijdens een solo tour zijn misschien nog wel mooier. Hier vindt je de live versie van 31 juli 2005.