| Website: jacksonbrowne.com | | | |

Jackson Browne, een van de grote meneren uit de Californische muziekscene. Is na 7 jaar terug met een nieuw album getiteld: ‘Downhill From Everywhere’. Luisterend naar het album is de activist in Browne niet ver weg. Was het in de jaren ’70 nog tegen kernenergie, nu is de opwarming van de aarde en de plastic soep in de oceanen een groot aandachtspunt van Browne. Dat is op dit album ook te horen, zoals in het titelnummer ‘Downhill From Everywhere’ waarin Browne zingt over dat de tijd weg rolt. Op het eerste gehoor zou het kunnen gaan over het ouder worden. Maar Browne heeft het juist over een wereld die op vele vlakken, sociaal, politiek en ecologisch naar de afgrond gaat.

Maar ook vrijheid en democratie zijn belangrijke pijlers voor Browne zoals op de opener van de plaat ‘Still Looking For Something’. Op de single van de plaat ‘My Cleveland Heart’ waarin Browne nadenkt over hoe het zou zijn als we ons hart kunnen inruilen voor een kunstmatige versie. Mede menselijkheid en empathie zijn misschien wel de belangrijkste onderwerpen op dit album. Zoals ‘A Human Touch’ en ‘Love Is Love’. In ‘The Dreamer’ dat in ook al eens in 2017 als single verscheen. Bezingt Browne het lot van de vluchtelingen in de Verenigde Staten en dan met name diegene die wachten totdat ze weer worden uitgezet. Voor het nummer wordt Browne bijgestaan door de Mexciaanse band Los Cenzontles. Die Browne via Linda Ronstadt leerde kennen. Browne zingt op dit nummer dan ook deels in de Spaanse taal en dat doet hij ook op het laatste nummer van het album een acht minuten durende ode aan Barcelona.

‘Downhill From Everywhere’ is een fijne politieke plaat en een oproep om uit te kijken met hoe we omgaan met onze omgeving en met onze buren. Inmiddels is Browne al 73 jaar maar dat is op deze plaat zeker niet te horen.

Tracklist:
Still Looking for Something/My Cleveland Heart/Minutes to Downtown/A Human Touch/Love Is Love/Downhill from Everywhere/The Dreamer/Until Justice Is Real/A Little Soon to Say/A Song for Barcelona | Tijdsduur: 50:04 | Label: Inside |