Top 25 van 2021: 1. Morgan Wade – Reckless

| Website: morganwademusic.com | | | |

Morgan Wade, 27 jaar en afkomstig uit Floyd, Virginia. Schrijft al sinds haar kindertijd liedjes, maar het zou tot haar 19de duren voordat ze met haar liedjes in de openbaarheid trad. Ze zat toen in het eerste jaar van de universiteit en in een relatie, waarbij ze vraagtekens had of ze met dat laatste door wilde gaan. Ze wilde haar vriend (ook muzikant) terug winnen en plaatste een advertentie op Craigslist (de Amerikaanse tegenhanger van Marktplaats). Op zoek naar bandleden voor een nieuw te vormen band. Die de naam The Stepbrothers mee kreeg. En haar plan was gelukt haar vriend werd ook onderdeel van de band. Een paar jaar later zou de band op houden te bestaan en ging haar relatie definitief uit. Door de stress van het touren en de late night bar runs, na een optreden ontwikkelde Wade een drankprobleem.

Na een concert in New York en de daarop volgende nacht vol met drank, besloot ze om te stoppen met de drank. Inmiddels drinkt ze al vier jaar niet meer. In die vier jaar werd ze ontdekt door Sadler Vaden (meestergitarist van Jason Isbell’s, The 400 Unit band). Die haar zag optreden op een festival in Floyd, VA. Vaden was meteen verkocht omdat de stem van Wade hem deed denken aan die van Melissa Etheridge en Sheryl Crowe. Dus besluit Vaden, Wade op te bellen en niet veel later waren ze samen met Paul Ebersold in de studio bezig aan het album dat ‘Reckless’ zou worden.

In 2019 bracht Wade haar eerste single uit ‘The Night’. De tweede single volgde in 2020 en getiteld ‘Don’t Cry’ dat ook op het dit jaar verschenen debuutalbum ‘Reckless’ staat. In eerste instantie werd het album uitgebracht op het Thirty Tigers label. Maar door de uitstekende recensies in de States en ook uit Nashville besloot het grote label Arista (onderdeel van Sony) haar een deal aan te bieden. Die ze met beide handen en een hond aanpakte.

‘Reckless’ was er niet geweest als ze al haar problemen niet had gehad. Het thema van het album is relaties, het halsoverkop verliefd worden en het daaropvolgende liefdesverdriet. Het album opent met ‘Wilder Days’ waarin Wade zich afvraagt hoe haar nieuwe relatie zou zijn geweest als ze hem in zijn jongere dagen had leren kennen. Het daaropvolgende nummer ‘Matches And Metaphors’ gaat over een relatie die net uit is gegaan:

I wrote you a letter, I threw it in the trash
I got it out, I lit it with a match
I’m not gonna tell you how I feel
It’s overrated but damn, it’s real

‘Other Side’ is al net zo mooi en gaat over haar huidige relatie en dat hij haar al kende voordat ze al haar tattoos had en voor haar drankprobleem. Het nummer ‘Mend’ schreef ze al voordat ze sober was en was tevens het nummer dat Vaden hoorde op het festival. Via de metafoor van een ‘Last Cigarette’ omschrijft Wade de moeilijkheden als een relatie net uit is maar het besef er nog niet is. ‘Take Me Away’ is een nummer dat gaat over het jezelf openstellen en kwetsbaar durven zijn. Muzikaal ook prachtig! ‘Reckless’ is de titeltrack van de plaat en dat vonden Vaden en Wade beiden een mooie album titel om een periode in Wade’s leven af te sluiten. Met halverwege ook een prachtige gitaarsolo van Vaden. ‘Northern Air’ gaat over iemand die vertrekt uit de buurt en verhuisd naar een andere plek in het land. Hoe is het met diegene en hoe het daar is. Maar ook wat moet er gebeuren om diegene weer terug te krijgen. ‘Met You’ is de afsluiter van de plaat en geïnspireerd op het verhaal van schrijver Ernest Hemingway en zijn gestrande relatie met zijn eerste vrouw Elizabeth Hadley.

‘Reckless’ is een waanzinnige debuutplaat (!!) geworden, het verveeld geen moment, een fijne schurende stem, erg goede teksten en ook de muzikale omlijsting is geweldig dus niet meer dan terecht dat ‘Reckless’ de plaat van het jaar is geworden!

Tracklist:
Wilder Days/Matches and Metaphors/Other Side/Don’t Cry/Mend/Last Cigarette/Take Me Away/Reckless/Northern Air/Met You | Tijdsduur: 38:49 | Label: Thirty Tigers/Arista |