Mike Campbell meestergitarist van Tom Petty’s Heartbreakers richtte aan het begin van deze eeuw The Dirty Knobs op. Afgezien van een paar optredens in Los Angeles deed Campbell niet veel met deze band met Jason Sinay, Lance Morrison en Matt Laug in de gelederen. Campbell zag het meer als een band om mee op te treden als de Heartbreakers met pensioen zouden gaan. Maar met het plotselinge overlijden van Tom Petty, inmiddels drie jaar geleden kwam er ook direct een einde aan de Heartbreakers. Dus tijd voor The Dirty Knobs, maar die plannen moesten nog even wachten omdat Stevie Nicks belde met de vraag of hij samen met haar en Fleetwood-Mac op wereldtournee wilde. Als een van de vervangers van Linsey Buckingham. En zo geschiedde nu in 2020 is er dan eindelijk een album op komst dat de titel ‘Wreckless Abandon’ heeft meegekregen. De opnames gebeurden in Campbell’s thuisstudio samen met producer George Drakoulias en na een paar maanden was het album klaar. Het album is live opgenomen, dus er zijn weinig tot geen overdubs en de meeste nummers stonden met 1 of 2 takes op de plaat.

Een vergelijking met Tom Petty’s muziek is snel gemaakt ‘Wreckless Abandon’ doet vooral denken aan het bluesachtige album ‘Mojo’ uit 2010. Het album bevat 13 nummers met blues zoals ‘Don’t Knock The Boogie’ dat doet denken aan het werk van John Lee Hooker, het nummer opent rustig maar halverwege laat Campbell prachtig horen wat hij kan met een gitaar. Ondertussen blijft het de ritme sectie rustig doorspelen op het eind zoals een echt bluesnummer betaamt komt er nog wat mondharmonica spel bij. Andere hoogtepunten zijn het nummer ‘Irish Girl’ en ‘Fuck That Guy’ dat volgens Campbell niet over Trump gaat, maar de paralellen zijn snel te maken. Campbell wilde het niet te politiek maken dus kan het ook gaan over andere ergenissen. In de videoclip is de ‘Fuck That Guy’ het coronavirus. Wat na dit jaar ook een erg goede keuze is.

Ook mooi is de samenwerking met Chris Stapleton op het nummer ‘Pistol Packin’ Mama’ deze gezamenlijke schrijfsessie zou ook nog een paar nummers op de nieuwe plaat van Chris Stapleton opleveren. Maar daarover later meer. ‘Wreckless Abandon’ is een prima album geworden met prima liedjes die nergens van de gebaande paden af gaan maar voor een semi hobby project hoeft dat ook niet. Lekker rock ’n roll zoals het bedoelt is.

Tracklist:
1 Wreckless Abandon (6:02)
2 Pistol Packin’ Mama (ft. Chris Stapleton)(4:10)
3 Sugar (4:40)
4 Southern Boy (4:46)
5 I Still Love You (5:18)
6 Irish Girl (4:25)
7 Fuck That Guy (3:10)
8 Don’t Knock the Boogie (6:57)
9 Don’t Wait (4:59)
10 Anna Lee (3:43)
11 Aw Honey (3:04)
12 Loaded Gun (4:02)
13 Don’t Knock the Boogie (Coda) (1:00)

Linkjes:
Website: thedirtyknobs.com
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen op cd of vinyl: Platomania