Top 25 van 2019: 4. Yola – Walk Through Fire

Yola, ik hoorde haar wel eens voorbij komen op radio 2, het nummer ‘Faraway Look’ was begin maart de Top Song. Mooi nummer maar haar muziek bleef niet echt hangen bij mij. Totdat ik een paar weken later een filmpje zag van The Highwomen vanaf het Newport Folk Fest. The Highwomen bestaande uit, Brandi Carlile, Amanda Shires, Natalie Hemby en Marren Morris werden tijdens het nummer ‘Highwomen’ bijgestaan door Yola en Sheryl Crow. Toen ik de stem van Yola hoorde, herinnerde mij dat aan het nummer dat veel werd gedraaid op Radio 2, dus meteen op zoek gegaan naar de plaat en ik was verkocht. Yolanda Quartey zoals ze volledig heet, groeide op in het Engelse Bristol. In haar jeugd werd ze dagelijks verrot gescholden door haar moeder, kreeg ze verkeerde vriendjes, raakte ze op haar 20ste dakloos en een paar jaar terug stond ze zelfs in brand in haar keuken. Pas sinds een kleine vijf jaar heeft ze grip op haar leven vertelde ze in een interview met de Volkskrant. Daarnaast zong ze nog in bands als Phantom Limb en Massive Attack. Maar haar grote liefde was de muziek van Roy Orbison en Dolly Parton. Na wat omzwervingen kwam ze terecht in Nashville waar ze Dan Auberbach (the Black Keys) leerde kennen.

Een vijfdaagse schrijfsessie met Auberbach leverde 30 nummers op. Van die 30 nummers zijn er 12 op haar debuut album verschenen. De titel van de plaat ‘Walk Through Fire’ is een verwijzing naar de brand maar ook naar het leven en de bijbehorende pijn die ze heeft achtergelaten. Opener van de plaat is het mooie ‘Faraway Look’ waar Yola direct haar vocale bereik laat horen. ‘Ride Out In The Country’ had zo op een album van wijlen Glen Campbell kunnen staan. Andere hoogtepunten van de plaat zijn ‘Love All Night (Work All Day)’, het Carole King achtige ‘Still Gone’ en het Roy Orbison achtige ‘Lonely The Night’.

Op de deluxe editie die begin december verscheen staat nog een overblijfsel van de opnamesessie van deze plaat, getiteld: ‘I Don’t Wanna Lie’ en Elton John’s, ‘Goodbye Yellow Brick Road’, waar Sir Elton John erg enthousiast over was.

Yola heeft met haar debuut een onuitwisbare indruk gemaakt niet alleen bij mij maar ook bij de Grammys. Ze is genomineerd voor Best New Artist, Best Americana Album, Best American Roots Performance en Best American Roots Songs. Dus dat is nogal wat. En wat mij betreft helemaal terecht ‘Walk Through Fire’ is een prachtige country soul plaat, Yola heeft een dijk van een stem en schrijft prachtige teksten. Pracht plaat!

Youtube:

Linkjes:
Website: iamyola.com
Kopen: iTunes of Platomania
Luisteren: Spotify