Top 25 van 2014: 10 Bruce Springsteen – High Hopes

Bruce Springsteen - High HopesIn het jaarlijstje van het gezaghebbende muziekblad Rolling Stone staat ‘High Hopes’ op 2, alleen U2’s ‘Songs Of Innocence’ is volgens hun beter. ‘High Hopes’ is een prima plaat. Maar op 2 als beste album van 2014? Nee, bij lange na niet. Mede doordat het album een verzameling is van overgebleven nummers die de plaat niet haalden. Zo was ‘Harry’s Place’ (geïnspireerd door The Sopranos?) gepland voor het album The Rising uit 2002. Ook staan er twee covers op, het erg leuke volgas E Street Band, ‘Just Like Fire Would’ van het obscure Australische bandje The Saints. En ‘Dream Baby Dream’ van de band Suicide.
Daarnaast staat er een nieuwe versie van ‘The Ghost Of Tom Joad’ op de plaat, op het origineel is dit een mooi akoestisch nummer maar op deze versie komt Tom Morello (Rage Against The Machine) even mee gitaren zodat het een echt rock nummer wordt. Op de plaat staat ook een mooie versie van ‘American Skin (41 Shots)’ dit nummer is voor deze release alleen verschenen als live nummer op ‘Live In New York City’. Maar door alle gebeurtenissen dit jaar in Amerika met die schietpartijen was dit nummer weer net zo actueel als in 2000. Hoogtepuntje is ‘Frankie Fell In Love’ waar het klassieke E Street Band geluid te horen is. Het beste nummer op de plaat is ‘The Wall’ een nummer over een vriend van Springsteen die uitgezonden werd naar Vietnam en daar overleed. Zijn naam staat nu bijschreven op ‘The Vietnam Veterans Memorial – The Wall’ een grote granieten muur in Washington, DC.
Een plaat die niet het niveau haalt van recent werk als ‘Magic’ (2007) en ‘Wrecking Ball’ (2012). Maar er staan genoeg top nummers op voor een plekje bij de eerste tien.