Nadat Springsteen ‘I’ll See You In My Dreams’ had gespeeld en de man van het podium liep na een ‘Danke Hamburg and The E Street Band loves you’ kwam er een eind aan een overweldigende twee maanden. Daarover op een later moment meer.

Rond een uur of tien reden we de Twente route op met als eindbestemming Hamburg, een rit van drie en een half uur maar door alle baustelle en de daarbij behorende stau reden we na een rit van vier uur via een paar voorsteden het centrum van Hamburg binnen. Eindbestemming het Egon City Hotel aan de bekende en beruchte Reeperbahn. Dichtbij het St. Pauli stadion en ook het Beatles monument. Nadat we waren ingecheckt en ons hadden opgefrist zijn we een hapje gaan eten bij de Astra St. Pauli Brauerei en als je in Duitsland bent eet je natuurlijk een fijne bratwurst. Nadat we hadden gegeten liepen we richting de S of U Bahn om via de metro naar het Volksparkstadion te gaan. Van die andere voetbal club in Hamburg, HSV. Een stadion waar voetbalminnend Nederland goede herinneringen aan heeft door de gewonnen halve finale van het toenmalige West-Duitsland tijdens het EK in 1988. Later zou Nederland ook de finale winnen, wat tijdens de concerten die Bruce Springsteen op 28 en 29 juni tijdens de Tunnel Of Love Express Tour in 1988 in de Kuip zou geven groots gevierd zou worden. En ook bij dit concert waren er een aantal oranje shirts te zien in het publiek.

Na dat de metro bij station Stellingen was gestopt volgde nog een kleine wandeling van een paar kilometer naar het stadion. Net toen we dachten dat we er waren bleek het de ingang voor het veld te zijn en moesten we nog een stukje verder lopen naar de andere kant van het stadion. Maar hier liep het niet zo mooi door, denk vanwege de deutsche Gründlichkeit en ordnung must sein werden er mondjesmaat mensen binnen gelaten. Ook het verkopen van drankjes ging op die manier, gewoon met flessen cola uitschenken in bekers en blikjes bier opentrekken en in een beker gieten en dan contant betalen wat van elektronisch betalen hadden ze in het stadion nog niet gehoord. Tijdens de voorverkoop op 2 juni 2022 ging de verkoop zo snel ook omdat de kaarten voor Amsterdam 2 en Düsseldorf op datzelfde moment in de verkoop gingen dat er alleen nog maar tribune kaarten beschikbaar waren. Deze toch maar gekocht maar door de compactheid van het stadion waren het opzich prima plekken.

We zaten net goed en wel toen Roy Bittan het podium op kwam lopen gevolgd door de rest van de band en met als laatste en onder een oorverdovend applaus Springsteen himself. Na ‘Hello Hamburg’ tikte de band af met ‘No Surrender’ en vanaf dat moment zat de sfeer er meteen in. Zowel op het veld als op de tribune. Ook ‘Ghosts’ kon op veel enthousiasme rekenen. Na ‘Out In The Street’ werd een fijne versie van ‘Darlington County’ gespeeld, gevolgd door ‘Working On The Highway’ waar we om moesten lachen na alle baustellen die we tegen waren gekomen onderweg. Na ‘Mary’s Place’ volgde nog een mooie versie van ‘The River’. ‘Backstreets’ was weer het hoogtepunt van de avond. Was het publiek toen al enthousiast met ‘Because The Night’ werd het enthousiasme nog groter, van voor in de pit tot achter het veld en tot hoog op de tribune bijna iedereen stond en zong mee. Met ‘Thunder Road’ kwam er een eind aan de hoofdset en in tegenstelling tot de vorige vijf concerten die ik heb mogen zien dit jaar volgde niet ‘Born In The U.S.A.’ maar ging de band meteen door met ‘Born To Run’, ‘Glory Days’ leverde weer veel gelach op door de gekke bekken die Springsteen en van Zandt trokken in de camera en met ‘Dancing In The Dark’ en ‘Tenth Avenue Freeze-Out’ kwam er een eind aan het band gedeelte van het concert. Nadat Springsteen elk bandlid had bedankt kwam hij nog even terug voor de afsluiter van de avond met een prachtige versie van ‘I’ll See You In My Dreams’.

Dat was wel even een momentje en het eind van een prachtige Springsteen zomer, mochten de geruchten kloppen dan komt Springsteen in 2024 terug naar Europa.

Nadat we even hadden gewacht tot de grootste drukte weg was en de roadies al druk bezig waren met het podium te ontmantelen liepen we het stadion uit. Nog even een t-shirtje gekocht. Daarna liepen we niet naar het station van de S of U Bahn maar naar de openbare weg, na een wandeling kwamen we bij de grote weg en niet veel later lukte het om een taxi aan te houden die ons weer terug bracht naar het hotel. Hierna nog even naar het Beatles monument gelopen en de drukte op een deel van de Reeperbahn bekeken waarna we via de avondwinkel nog even wat te drinken kochten en toen terug gingen naar het hotel.
Nadat we de volgende dag lekker hadden ontbeten reden we rond half 11 weer richting Nederland terugkijkend op een prachtig weekend. Een prachtige zomer en zes geweldige Springsteen concerten.

Thanks Boss!

Setlist:
No Surrender/Ghosts/Prove It All Night/Letter To You/The Promised Land/Out In The Street/Darlington County/Working On The Highway/Kitty’s Back/Nightshift/Mary’s Place/The River/Last Man Standing (solo acoustic)/Backstreets/Because The Night/She’s The One/Wrecking Ball/The Rising/Badlands/Thunder Road//Born To Run/Bobby Jean/Glory Days/Dancing In The Dark/Tenth Avenue Freeze-Out/I’ll See You in My Dreams (solo acoustic)

Band:
Bruce Springsteen – lead vocals, guitar, harmonica
Roy Bittan – piano, synthesizer,
Nils Lofgren – guitar, background vocals
Garry Tallent – bass , background vocals
Steven Van Zandt – guitar, background vocals
Max Weinberg – drums

Jake Clemons – saxophone, background vocals
Soozie Tyrell – violin, background vocals
Charles Giordano – organ, accordion, electronic glockenspiel
Ed Manion – tenor saxophone, baritone saxophone
Ozzie Melendez – trombone
Curt Ramm – trumpet
Barry Danielian – trumpet
Anthony Almonte – percussion, congas, bongos, backing vocals
Curtis King Jr. – backing vocals
Lisa Lowell – backing vocals
Michelle Moore – backing vocals
Ada Dyer – backing vocals

Gezien:
Bruce Springsteen & The  E Street Band
2023 Tour
15-07-2023, Volksparkstadion Hamburg, DE
Linkjes:
Website: brucespringsteen.net
Luisteren: iTunes of Spotify
Kopen: Platomania